Îți place să pedalezi?

0
437

Expert: Alex Ciocan
Practică ciclismul de 20 de ani. A participat la numeroase competiții – naționale și internaționale – printre care se numără Cupa Niro (România, 2011), Tour of Trakya (Turcia, 2011), Turul României (2010).

 

Toate bicicletele au ghidon, pinioane și spițe, dar trebuie manevrate diferit, în funcție de tipul lor. Alex Ciocan explică: „Există trei mari categorii de biciclete: road, downhill și off-road. Poți începe antrenamentul cu oricare dintre ele, urmând să alegi ceea ce te atrage cel mai mult“. Ideal ar fi ca pregătirea de bază să se facă pe șosea (road), apoi poți continua cu cea de off-road parțial ori total, însă pentru x-road ai nevoie de multă pregătire fizică și la fel de multă „nebunie“.

 

Bicicleta de șosea
Este de departe cea mai rapidă, dar și cea mai fragilă dintre toate. E prevăzută cu cauciucuri subțiri, cadru rigid și ușor, componente dintre cele mai „fit“. În general, proprietarii acestui tip de bicicletă nu sunt chiar începători. Au noțiuni despre ciclism și sunt relativ obișnuiți să pedaleze. 

SFAT Încearcă să nu te limitezi la traversarea orașului ori la plimbările prin parc. Alta este menirea bicicletei de șosea. Încearcă să pedalezi două ore fără să faci pauze. Asta te va întineri cu câțiva ani și te va face să-ți dorești să repeți experiența.

 

Bicicleta de downhill
Este ideală pentru iubitorii de adrenalină: extrem de solidă, ceva mai mică, rezistă la șocuri şi sărituri (și chiar la căzături). Ca s-o folosești la capacitate maximă, e musai să-ți placă adrenalina. În urma competițiilor DH, trial, 4-cross ș.a. cei mai mulţi amatori de biciclete downhill se aleg cu coatele julite. Locurile de „joacă“ sunt bine stabilite: pârtii de schi, păduri, locuri special amenajate din parcuri. Acolo bicicliștii repetă la nesfârșit mișcările, încercând să se perfecționeze.

SFAT Nu practica niciodată acest sport fără cască. Este mai importantă decât îți poți imagina.

 

Bicicleta de off-road (MTB-urile)
Există modele de mărimi, greutăți și materiale diferite. Ca imagine seamănă cu bicicletele de x-road, însă caracteristicile sunt asemănătoare cu ale celor de șosea. Ca să folosești vehiculul la potențialul lui maxim, trebuie să ai o condiție fizică bună. Caută un loc ori un traseu care să-ți permită să te miști nestingherit timp de două-trei ore.

SFAT Trebuie să capeți îndemânare și să fii mereu cu ochii în patru. Trunchiurile de copaci și gropile nu se vor feri din calea ta.

 

Bicicletele noastre preferate
Am ales trei modele de pe giant-bicycles.com/ro-ro pe care să pedalezi cu cea mai mare încredere

Road
Are cadru din aluminiu ALUXX, este rapidă și confortabilă, ideală atât pentru antrenamente, cât și pentru deplasarea la birou.
Giant Escape 3-V1, 1.899 lei

Escape_3_v1_black

 

Off-road
Urcă în forță și coboară cu ușu­rință. Această bicicletă îți va dezvălui adevăratul gust al aventurii.
Giant Revel 29ER 1, 2.499 lei

 Revel_29er_1

 

Downhill
Dacă vrei să pedalezi ca un profesionist, foloseşte bicicleta campionului mondial de downhill, Danny Hart.
Giant Glory, 18.999 lei

 Glory_1

 

Text de Alex Ciocan. Foto: Marius Rusanovski

SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here