Glasul din flăcări

0
352

De Michael Perry. Adaptare de Luiza Gabriela Vîlsan. Foto: Eric Ogden.

Bărbat decedat în incendiu domestic. Ken Tremblay a scris aceste cuvinte. Doi morți, intoxicați cu fum, în incendiu de locuință. Ken Tremblay scrie despre persoane decedate. Proprietar, mort încercând să stingă incendiul. N-ai vrea să scrie Ken Tremblay despre tine. Mai bine decât probabil oricine altcineva, Tremblay înțelege modurile în care bărbații se pun singuri în pericolul de a muri într-un incendiu. În ultimii 20 de ani, el a studiat mii de rapoarte despre incendii din Statele Unite, analizându-le și rescriindu-le pentru rubrica sa, Firewatch, din revista Asociației Naționale de Protecție Antiincendiu, NFPA Journal. Tremblay sperăcă situaţiile reale despre care scrie vor educa publicul său, format din pompieri și responsabili cu prevenirea incendiilor. Și noi sperăm că, poate, aceste tragedii ne vor servi drept lecţii care ne-ar putea salva viaţa.

Desigur, majoritatea bărbaţilor nu cred că vor părăsi această lume într-un nor incandescent de fum și flăcări, în mare parte pentru că nu mai trăim în era felinarelor și a depozitelor de cărbuni. Dar specialiștii spun că, în medie, o gospodărie poate trece printr-un incendiu o dată la 15 ani. Asta nu înseamnă neapărat case în flăcări. Ar putea fi un scurtcircuit electric sau o tigaie cu grăsime care a luat foc. Dacă supravieţuiești ori devii un exemplu pentru vreo revistă a pompierilor, depinde de felul în care reacţionezi în acel moment; mai depinde și de măsurile pe care le iei înainte de a fi în pericol.

În România, statistica arată că, în medie, zilnic, sunt afectate 12 locuinţe, dintre care cinci incendii se produc în pod/mansardă, iar trei în bucătărie, conform unui studiu efectuat de Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here