Găsește echipamentul potrivit

0
300

Editat de Clint Carter. Adaptare de Irina Mereacre. Foto: Guliver/Getty Images.

Bicicleta nu este o unealtă bună la toate. Este un instrument fin, conceput pentru a cuceri un anumit tip de teren. „Adesea oamenii vor să cumpere o bicicletă care să se comporte bine peste tot“, spune Zac Daab, proprietar al Cascade Bicycle în Seattle. „Într-un final, aleg un model care nu folosește la nimic.“ Așadar, înainte să arunci banii pe o bicicletă nepotrivită, pune-ți întrebarea: vrei să te dai prin pădure, să bați recorduri pe șosea sau să mergi până la birou și prin oraș? Alegând bicicleta ideală pentru un anumit scop, vei dezvolta noi abilități și vei rămâne motivat. În plus, vei pune în sfârșit la treabă rezervorul de grăsime „atașat“ de burtă, consolidându-ți rezistența și sculptându-ți mușchii.

Pe munte

„Cea mai frumoasă priveliște din vârful muntelui e cea văzută de pe bicicletă“, spune Aaron Chase, mountain biker profesionist din New Jersey. Iar antrenamentul nu se încheie odată ce ai ajuns în cel mai înalt punct al traseului. Potrivit cercetătorilor canadieni, chiar și atunci când gravitația face toată treaba, ritmul tău cardiac se menține la un nivel crescut.

Nu sta încordat Când corpul tău este rigid, îți crește riscul de accidentare. „Cel mai bun sfat pe care îl pot oferi cuiva este să stea relaxat pe bicicletă“, spune Chase. Asta te va ajuta să reacționezi rapid când trebuie să eviți rădăcinile, pietrele și porțiunile abrupte. „Oamenii încearcă să se lase pe spate și se încordează pe pantele abrupte, iar asta îi face să piardă controlul.“ Stai confortabil pe șa, cât mai în spate, apleacă-te în față din talie și folosește-ți picioarele pe post de amortizoare pe teren denivelat.

Dozează-ți efortul „Frâna din față suportă aproximativ două treimi din forța de frânare“, spune Chase. Însă, dacă este singura frână pe care o folosești, vei sări peste ghidon. Ca să reglezi viteza fără să aterizezi cu fața în noroi, ține mereu degetul arătător pe fiecare manetă de frână și manevrează-le simultan. Dacă nu ajungi ușor la frâne, ridică-le sau coboară-le. (Sunt reglabile.)

Pedalează, spală, repetă În timp, acumularea de murdărie și de pietriș va deteriora schimbătorul de viteze. Poți evita asta dacă îl cureți frecvent. După o cursă plină de noroi, fă asta: freacă lanțul cu o perie cu fire aspre și un degresant pe bază de apă. Apoi stropește cadrul cu un furtun și spală bicicleta cu detergent pentru vase ori cu un produs special. La sfârșit, mai pune o dată furtunul la treabă. „Asigură-te doar că pe discurile de frână nu ajunge uleiul ori grăsimea“, avertizează Chase. „Substanțele chimice le pot deteriora.“ Șterge bicicleta cu un prosop și încheie prin lubrifierea lanțului, ca să pregătești bicicleta pentru următoarea escapadă.

Montează un suport Dacă stai lângă o pădure sau la munte nu ai nevoie să-ți transporți bicicleta într-un loc unde să pedalezi. Însă asta nu înseamnă că trebuie să-ți iei o dubiță. Poți monta un suport cu prindere pe haion, cum e Thule RaceWay 992 (1.356 lei, portbagajeauto.ro), compatibil cu aproape orice tip de mașină. Este dotat cu sistem antifurt, poate fi depozitat ușor, permite transportul a trei biciclete și scade probabilitatea de a-ți abandona bicicleta în subsolul blocului.

 Elemente de bază

Discuri de frână

Spre deosebire de frânele tip caliper (clești de frână), discurile de frână păstrează întreaga forță de frânare chiar și atunci când sunt prăfuite sau ude.

Roțile

Anvelopele pot avea trei dimensiuni: 26, 27,5 și 29 de inci. Numărul de la mijloc, 27,5, îți oferă echilibru perfect între manevrabilitate și stabilitate.

Suspensie completă

O bicicletă cu amortizor pe față va costa cu 1.000 de euro mai puțin decât una care are și amortizor pe spate. Dar cea dinurmă e mai sigură pe teren accidentat.

Gardă la sol

Un sistem al acestei biciclete îți permite ridicarea butucului pedalelor cu șapte milimetri, oferindu-ți o gardă la sol mai înaltă pe trasee accidentate.

Bicicletă

Scott Spark 760, scott-sports.com

1
2
3
SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here