Escaladează ca un expert

0
261

PREGĂTEȘTE-ȚI ASCENSIUNEA
Urcatul pereților de escaladă presupune purtarea unei perechi de încălțăminte moi, ușoare, cu talpa flexibilă. De asemenea, forma pantofilor de sport trebuie să o imite pe cea a labei piciorului (găsești variante pe wildclimb.ro). Iar ca să-ți menții mâinile uscate (și să nu cazi) este indicat să ai la tine praf de cretă.

ÎNVINGE FRICA
Ți-e frică să nu cazi? Atunci încearcă următoarea strategie: urcă trei metri, apoi roagă-ți supraveghetorul să te țină strâns cu coarda. Dă-ți drumul. Vei vedea că vei rămâne pe poziții. Acum urcă!

FOLOSEȘTE-ȚI PICIOARELE
Concentrează-ți greutatea pe prize, folosind cea mai stabilă parte a încălțărilor – zona din jurul degetului mare. Apoi, ridică-ți corpul împingând în picioare. Folosește-ți mâinile doar pentru a-ți menține spatele drept și pentru a-ți păstra echilibrul.

DECODEAZĂ TIPUL PRIZELOR
Cei care obișnuiesc să escaladeze stânci știu că există cinci prize principale. Un perete de escaladă bun ar trebui să le reproducă întocmai.
Marginile: De regulă sunt din granit sau cuarțit, acolo de unde s-au desprins bucăți din stâncă.
Buzunarele: Este vorba despre scobituri care se formează de obicei în formațiunile calcaroase.
Protuberanțele: Acestea se pot forma în orice tip de rocă și este mai bine să le calci decât să te ții de ele.
Pantele înclinate: Aceste suprafețe plane sau curbate, specifice pietrei de nisip, sunt înclinate de regulă în partea de jos. Pentru siguranță maximă, înainte să te sprijini, freacă-ți de ele degetele și palmele.
Colțurile: Le găsești pe formațiunile calcaroase.

ÎNCETINEȘTE
Pe măsură ce urci, caută cu privirea zone în care poți să te odihnești. Iar când trunchiul e în linie cu picioarele, încearcă să-l menții drept – nici prea apropiat, nici prea îndepărtat de perete.

Surse: Steph Davis, alpinist profesionist de top; Brooke Sandahl, vicepreședinte la Metolius Climbing
Foto: Shutterstock

SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here