De ce ar trebui să încetezi să mai spui „am treabă”

0
774
treabă

Adaptare: Casa de Traduceri; Foto: Pixabay

Un nou studiu relevă faptul că americanilor le place la nebunie să fie ocupați. 

De câte ori ai spus sau ți-a spus cineva săptămâna asta „am treabă”? Conform unui studiu recent publicat în Harvard Business Review, probabil că s-a întâmplat de mai multe ori decât ai crede. De ce?

Aparent, unii oameni apreciază atât de mult ideea de a fi ocupați încât au ajuns să o folosească pentru a determina statutul social al cuiva. Cu cât ai mai multă treabă, cu atât mai important și puternic înseamnă că ești.

Raportul compară americanii din prezent cu modul în care era determinat statutul social în urmă cu un secol – timpul liber. În urmă cu o sută de ani, oamenii care habar nu aveau dacă e marți sau duminică erau considerați ca fiind foarte importanți. Acum? Cu cât ratezi mai multe cine pentru că „lucrezi până târziu”, cu atât mai important înseamnă că ești.

Dar asta nu se întâmplă și în restul Occidentului. Rezultatele studiului au relevat că această tendință este prezentă exclusiv în Statele Unite. În Italia, de exemplu, se întâmplă exact opusul. Italienii încă sunt de părere că oamenii care au parte de mult timp liber fac parte din înalta clasă.

Ce concluzie tragem de aici? Cercetătorii consideră că diferența asta ține de creșterea în popularitate a unei „economii bazate pe cunoștințe”. Mai exact, convingerea că oamenii concentrați pe capital sau oamenii care sunt competenți, muncitori și ambițioși, sunt cei mai căutați pe piața muncii. Dacă suntem mereu ocupați și avem calendarul plin, lăsăm impresia că suntem doriți foarte mult și că aparținem de înalta clasă.

În cadrul raportului au fost efectuate numeroase studii diferite pentru a dovedi acest fapt. Unul dintre ele a cerut mai multor subiecți să evalueze cum percep statutul social al unei persoane care folosește o pereche de căști cu microfon versus aceeași persoană care poartă doar o pereche de căști.

Același om, aceleași haine, totul identic cu excepția faptului că mai întâi folosește căști cu microfon, iar apoi folosește doar căști. Toți subiecții au considerat că persoana are un statut mai înalt dacă poartă căști cu microfon, spre deosebire de cealaltă variantă.

Zilele astea, fiecare oră care nu e ocupată de muncă este o oră în care rămâi în urmă. Desigur, nu e nimic rău dacă ești o persoană muncitoare și ambițioasă. Sunt două calități admirabile. Dar costul unei vieți ocupate e destul de mare. Totul, de la atacuri de cord, cancer și relații eșuate, are legătură directă cu stresul și suprasolicitarea.

Lecția? Asigură-te că rezervi niște timp atât pentru tine, cât și pentru relațiile importante din viața ta. Munca non-stop nu o să-ți ușureze viața. Dar cu siguranță va fi mai ușoară dacă te oprești din când în când din treabă și te bucuri de lucrurile din jurul tău.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here