Da, aspirina poate face asta!

0
1473

De Leah Polakoff. Adaptare de Luiza Gabriela Vîlsan. Foto: The Voorhes.

1/ Elimină coșurile

„Ingredientul de bază al aspirinei, acidul salicilic, ajută la ameliorarea acneei prin desfundarea porilor și reducerea inflamației, cauza roșeții“, spune dr. Kavita Mariwalla, dermatolog în New York. Pentru a trata zona afectată, strivește o pastilă și amestecă bine cu trei linguri de apă. Trebuie să aibă con­sis­tența laptelui, nu a maionezei. Aplică mixul pe zona afectată, înainte de culcare, pentru a micșora coșul în timp ce dormi. Încearcă acest truc și cu muș­căturile de țânțar – reduce mâncărimea.

2/ Alungă cancerul

Celulele canceroase pot adera la trombocitele coagulate din sânge. Aspirina scade riscul agregării plachetare. Așa se diminuează și șansele ca aceste celule de cancer lipicioase să rămână atașate de arterele tale. Într‑un studiu al Universității Oxford, persoanele care au luat zilnic o doză mică de aspirină (75 de miligrame), timp de cinci ani, au fost cu 20% mai puțin predispuse să moară de cancer. Mai mult, erau cu 8% mai puțin supuse riscului să moară din orice altă cauză în următorii 15 ani.

3/ Înmoaie calusurile

Elimină aceste zone aspre de pe mâini și picioare printr-un amestec format din trei tablete de aspirină strivite, o lingură de zeamă de lămâie și două linguri de apă. Freacă pasta pe fiecare zonă și acoperă cu un pansament peste noapte. „Zeama de ­lămâie are efect astringent, iar împreună cu aspirina va penetra pielea și va descompune zonele aspre“, spune dr. Mariwalla. Repetă procedura câteva zile și calusurile ar trebui să se înmoaie suficient cât să le îndepărtezi cu o ­pilă de unghii.

4/ Tratează mătreața

Acidul salicilic vindecă mai mult decât un simplu coș; va avea grijă și de mătreața din părul tău. Acidul elimină pielea uscată de pe scalp, iar tricoul tău nu va mai fi invadat de acei fulgi albi. Încearcă asta: strivește două tablete de aspirină și amestecă-le într-o cantitate suficientă de șampon pentru a forma o spumă potrivită. „Lasă soluția pe păr timp de cel puțin 30 de secunde și clătește“, spune dr. Mariwalla. Repetă procedeul de două‑trei ori pe săptămână pentru a elimina definitiv mătreața.

5/ Învinge depresia

Persoanele care au luat aspirină periodic de-a lungul a zece ani au prezentat un risc mai mic de a experimenta simptome ale depresiei, arată un studiu din Psychotherapy and Psychosomatics. Potrivit dr. Keith Souter, autorul cărții An Aspirin a Day, explicația are legătură cu inflamația: într-un studiu danez, persoanele cu cele mai mari niveluri inflamatorii erau mai predispuse să sufere de depresie. Deoarece aspirina ameliorează infla­mația, te poate ajuta să trăiești o viață plină de zâmbete.

Ce nu face aspirina

Dacă obișnuiești să iei aspirină la sfâr-șitul unei beții pentru a preveni mahmureala matinală, opreș-te-te. „O pastilă luată cu o seară înainte nu va avea niciun efect asupra durerilor de cap de a doua zi“, spune dr. Keith Souter. Însă ți‑ar putea da dureri de stomac: alcoolul și aspirina agresează mucoasa stomacului și pot crește riscul de hemoragie. Dacă trebuie să iei o aspirină după ce ai băut, respectă regula de bază: așteaptă cel puțin o oră pentru fiecare pahar consumat. Pentru a preveni o mahmureală, bea un pahar de apă între beri.

SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here