Cum te poate ajuta un psiholog?

0
580

De David McGlynn. Adaptare de Luiza Gabriela Vîlsan. Foto: Guliver/GettyImages.

Bărbații evoluează. A recurge la sticlă și pahar pentru a depăși stresul psihologic și emoţional a fost înlocuit cu o nouă strategie: 42 de procente dintre bărbaţii cu vârsta cuprinsă între 18 și 32 de ani privesc canapeaua psihologului ca pe un element esenţial în obţinerea unei stări de bine, conform unui sondaj de sănătate din 2014 efectuat în SUA. „Bărbaţii încep să realizeze că exteriorizarea sentimentelor îi poate ajuta să ducă o viaţă mai sănătoasă și mai fericită“, spune Ronald Levant, doctor în educaţie și cofondatorul Societăţii pentru Studiul Psihologic al Bărbatului și Masculinităţii. Citește în continuare pentru a afla dacă ai putea obţine beneficii în urma unei spovedanii pe canapea.

Cât mă va costa terapia?

Mai puţin decât costul unei căderi nervoase. Tarifele variază între 50-120 de lei pe ședinţă, în funcţie de vârsta și statutul clientului (adult, elev/student, pensionar sau angajat), de tipul întâlnirii (individuală, de cuplu sau de grup). Unele cabinete oferă chiar consiliere pro bono persoanelor cu venituri mici ori servicii decontate de casa de asigurări. Sau, dacă lucrezi într-o multinaţională, s-ar putea ca angajatorul să aibă încheiat un contract cu un cabinet specializat în consiliere pe termen scurt. Gândește-te și la cât de mult timp și bani vei economisi în detrimentul medicaţiei: cercetătorii de la Universitatea din Washington arată că persoanele care au ales consilierea în locul administrării de pastile au cheltuit cu 40% mai puţin pe tratament pe parcursul a 16 luni – iar rezultatele au durat mai mult.

Ar trebui să depun un efort suplimentar pentru a-mi găsi un terapeut bărbat? 

Încearcă să faci abstracţie de sex. (Dacă nu te poţi abţine, atunci ai multe de mărturisit pe canapea.) Un studiu din publicaţia Psychotherapy sugerează că sexul terapeutului nu afectează rata de succes a tratamentului, așa că cere recomandări de psihoterapeuţi de la persoanele în care ai încredere. Totuși, unii bărbaţi se pot simţi mai confortabil în prezenţa unei femei și există un scenariu plauzibil pentru acest avantaj: „Dacă un bărbat a trecut printr-o despărţire dificilă ori are dificultăţi în a-și înţelege soţia, un consilier de sex feminin poate avea o șansă mai mare în a rezolva aceste probleme“, spune Joiner. Dacă preferi să lucrezi cu cineva specializat în tratarea bărbaţilor, caută pe doctorbun.ro/psihologi doar terapeuţii de sex masculin.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here