Cum să trăiești ca un viking

0
2064

 DE Bill Gifford si Ben Court. Adaptare de Oana Popa. Foto deschidere: Jonathan Hession/HISTORY. Bernard Walsh/HISTORY (Fimmel, Standen), Steve Wilkie/HISTORY (Ludwig)

Atacatorul mă lovește cu sabia a cărei lamă strălucește. Se năpustește să mă lovească la genunchi, dar contracarez și îl blochez cu paloșul. Vrea să-mi sfâșie pieptul, dar reușesc din nou să parez lovitura. El ridică sabia și vrea să mă izbească direct în cap, dar îl opresc la câțiva centimetri, până să-mi despice craniul. E înfricoșător cu barba sa neagră și privirea furioasă, însă el este cel care ar trebui să se teamă.

Secretul în a te lupta ca un viking este să folosești forța adversarului împotriva lui. Deci, în loc să parez lovitura sa puternică, o deviez către dreapta, în timp ce fac un pas la stânga, cu agilitate. Avântul îl face să se împiedice, iar eu îl tai pe burtă, spintecându-l ca pe un porc de Crăciun. În timp ce adversarul cade grămadă la pământ, sângerând, gata să moară, mă răsucesc să țin piept următorului războinic.

Sunt un învingător.

Dar nu pentru mult timp. „Stai să-ți arăt eu, amice“, spune Travis Fimmel, care joacă rolul lui Ragnar Lothbrok, personajul principal din serialul Vikingii de pe History. Stăm sub un candelabru enorm, din coarne de cerb, în Salonul Vikingilor, pe un platou de filmare de lângă Dublin.

În viața reală, la fel ca și pe ecran, Fimmel este un adevărat viking: are 1,82 metri înălțime și o constituție atletică. (În tinerețe, a jucat fotbal australian.) Chipul său, pe vremuri atât de frumos încât apărea în reclamele Calvin Klein, pe panouri stradale din întreaga lume, arată acum feroce, încadrat de capul ras și barba mică și rară.

Îi dau sabia mea lui Fimmel, iar el se întoarce să țină piept dușmanului, care pare să-și fi revenit în mod miraculos. Soldatul este, de fapt, antrenorul actorilor din serial, un scoțian robust, cu barbă, pe nume Lee McDermott.

„Ce facem aici?“, întreabă Fimmel.

„Unu, trei, cinci, apoi pășești înainte și-l omori“, îi răspunde McDermott, în jargonul scenei de luptă pe care o repetă. În timpul filmărilor, McDermott o face pe cascadorul în numeroasele scene de luptă din serial. „Travis m-a ucis de nenumărate ori.“

Ceea ce se întâmplă din nou, într-o manieră mult mai elegantă decât am făcut-o eu. Mișcându-se în pași de dans, Fimmel parează, se rotește, apoi se năpustește să dea lovitura fatală. După ce amabilul McDermott își dă obștescul sfârșit, Fimmel mărturisește: „E amuzant – să zicem că îl omor, apoi trecem la alt cadru și apare din nou, în rolul altui personaj, și îl omor din nou. Apoi îi fac cinste cu ceva de băut.“

Serialul Vikingii nu e sofisticat. E scăldat în noroi, sânge și măruntaie. Fiecare episod are scene de luptă corp la corp. Fimmel se adaptează în mod natural la scenele de luptă, iar explicația lui e simplă: „Am crescut cu mai mulți frați. Eu eram mezinul. A fost nasol.“

Toate acestea sunt solicitante din punct de vedere fizic, chiar și pentru un tip ai cărui mușchi abdominali puteau fi admirați pe panourile din Times Square. E obositor să fii războinic viking. Iar un viking obosit e un viking mort.

De aceea, înainte de lupta cu săbiile, McDermott m-a trecut printr-o serie de exerciții dure: o flotare, apoi un sprint de-a lungul sălii de 27 de metri, apoi două flotări și încă un sprint, apoi trei, și tot așa până la 10. Și apoi, la fel, în ordine descrescătoare. După aceea, ar fi trebuit să continui, dar cu sărituri din genuflexiune în loc de flotări.

Am reușit să parcurg jumătate din antrenamentul cu genuflexiuni, dar m-am oprit, la un moment dat, gâfâind și străduindu-mă să nu vomit. McDermott a părut dezamăgit. „Aceasta este  proba eliminatorie. Toți actorii trebuie să fie în stare să facă asta.“

Prin urmare, aș fi fost un viking de toată jena. La fel și tu, cel mai probabil. Bărbații moderni au multe de învățat de la războinicii scandinavi. Vikingii erau oameni de acțiune, oameni cu un scop în viață. Prețuiau lucrurile importante – prietenia și ospățurile, aventura și explorările, familia și patrimoniul. Au fost chiar deschizători de drumuri în privința egalității de gen: femeile vikinge aveau dreptul să dețină proprietăți, să divorțeze sau să participe la raiduri. Vrei mai mult? Un plan alimentar intitulat „Noua dietă nordică“ distruge grăsimea abdominală și învinge bolile cardiovasculare.

După ce m-am pus la punct cu toate tradițiile scandinave, am căpătat un respect deosebit pentru vikingi și am venit cu un set de reguli care te vor face să privești cu invidie spre Anglia sau cel puțin să speri la un birou mai spațios și o blondă înaltă și frumoasă.

1
2
3
4
SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here