Cum să mănânci bine la Viena

0
731

De Mihai Ghiduc. Foto: Grand Ferdinand.

Sunt trei lucruri pe care trebuie să le faci neapărat în Viena, când ajungi pe-acolo. Mai întâi, trebuie să-i vizitezi centrul, clădirile istorice și muzeele – ca în orice oraș cu încărcătură istorică pe care-l vizitezi. Apoi, trebuie să nu uiți să ai grijă de tine și să-ți faci timp pentru o alergare matinală. Din fericire, Viena îți oferă multe opțiuni aici, fie că e vorba de Ringstrasse, bulevardul de 5,3 kilometri ce înconjoară centrul, de Hauptallee, aleea dreaptă și lungă de 4,4 kilometri din parcul Prater, sau, de ce nu, de grădinile prin care se plimbau împărații Imperiului Habsburgic la palatul Schönbrunn. Și, într-un final, să-i guști deliciile culinare – lucru pe care eu l-am făcut, cu mare plăcere, de fiecare dată când am ajuns în capitala Austriei.

De la cafea și croissant (da, e austriac) până la șnițel, cârnați și ștrudel; grele, dar de-aia am recomandat alergările matinale. Tradițională sau modernă, chiar hipsterească, bucătăria din Viena îți poate delecta simțurile într-un fel care te va face să vrei să revii cât mai des, mai ales că-i una dintre capitalele europene accesibile românilor. Asta dacă știi unde să mergi: dar de asta ne ocupăm în pagina alăturată.

Ia-ți singur ingredientele. Din Naschmarkt (wienernaschmarkt.eu), cea mai cunoscută piață vieneză. Fondată în secolul al XVI-lea, e piața locală preferată și un loc de unde poți să-ți iei fructe și legume proaspete, pâine (brutarii vienezi sunt minunați), kaiser roll (o chiflă locală), brânză sau ce mai ai nevoie ca să-ți gătești niște chestii rapid și s-o iei la pas prin oraș. Sau poți mânca la unul dintre restaurantele din piață.

Bea o cafea bună. Alt Wien Kaffee (altwien.at) e la o aruncătură de băț de Naschmarkt, are propria prăjitorie și doi proprietari care se ocupă personal de selectarea celor 42 de soiuri de cafea pe care le vând. Vei simți diferența dintre o cafea fructată și una cu aromă de ciocolată când îți vei comanda un flat white. Și, dacă tot suntem la cafea, în restaurante nu se comandă cappuccino, se cere melange.

Mănâncă un șnițel perfect. Chiar dacă l-au importat de la italieni (se spune că Joseph Radetzky a adus cotoletta din Milano), austriecii l-au perfecționat. E neapărat din fleică de vită, prăjit în ulei proaspăt în așa fel încât crusta să facă bule. Îl găsești, evident, în orice meniu, dar unul dintre cele mai gustoase e la Skopik & Lohn (skopikundlohn.at).

Adaugă-i o salată de cartofi. Ar fi culmea să existe un singur loc cu șnițel bun în Viena. La Gasthaus Pöschl (Weihburggasse 17) e la fel de delicios, mai ales dacă-l servești alături de o salată de cartofi.

Și ia-ți un ștrudel de mere la desert. Poți să-l încerci pe cel de la Café Landtmann (landtmann.at), una dintre cafenelele din secolul al XIX-lea care încă există pe Ringstrasse – aceasta e lângă Burgtheater și a fost înființată în 1873. Servește-l neapărat cu cremă de vanilie, nu cu frișcă. Îl poți găsi și în oferta altor restaurante din oraș, alături de alte prăjituri create de cofetarii de la Landtmann.

Sau gustă un Sachertorte original. Tortul din ciocolată e un produs vienez 100% și are dedicată chiar și o zi națională (5 decembrie). Îl găsești peste tot – chiar și în aeroport –, dar cel mai bine ar fi să-l încerci la cafeneaua Sacher Eck’ (sacher.com). Nu-i deloc o coincidență că numele sunt asemănătoare.

Când ești pe fugă, ia-ți un cârnat. Dacă nici când ești în Viena nu-ți permiți un Käsekrainer (cârnat cu brânză) sau un Bosna (varianta picantă), atunci când? (Evident, va trebui să alergi și mai mult.) Lângă Albertina găsești Bitzinger, un stand stradal cu mai toate variantele care-ți pot trece prin minte, plus tot felul de murături pe care să le pui alături de sandviș.

Nu uita de gulaș. Da, e mai degrabă o mâncare ungurească, dar să nu uităm că a existat o Austro‑Ungarie care-a facilitat schimburile culturale (și culinare). Bistroul Gulasch & Champagne (gulaschandchampagne.com), la parterul hotelului Grand Ferdinand, îți sugerează să-i pui alături un pahar de Veuve Clicquot sau o cafea turcească (asediul a trecut de mult, e OK să comanzi una).

Friptura de vită e mereu fragedă. Mai ales dacă e gătită sous-vide, ca la Salonplafond (salonplafond.wien), restaurantul modern deschis în incinta Muzeului de Arte Aplicate (MAK) de chef-ul german Tim Mälzer. Ia-ți neapărat un Ribeye, e fix cum trebuie. Nici buratta de aici nu e de ignorat, în caz că-ți place brânza de calitate.

E OK să fii vegetarian, totuși. Da, aproape surprinzător, chiar și în Viena găsești opțiuni care nu conțin carne, și chiar tradiționale. Cum ar fi felul numit Geschmorte Rote Rüben (o salată cu sfeclă roșie fiartă) pe care ți-am recomanda să o încerci pe un vapor-restaurant de pe Canalul Dunării, Motto Am Fluss (mottoamfluss.at).

Bea un vin local. Viena e singura capitală care are 700 de hectare de vie în interiorul orașului și propriul vin. Wiener Gemischter Satz e un amestec de soiuri albe perfect pentru prânz. Sau poți încerca unul din numeroasele vinuri din Burgenland, regiunea austriacă cu cele mai multe podgorii, ori un icewine la desert (un vin dulce, produs din struguri culeși după îngheț).

 

Un adevărat oraș al artei

Iată câteva expoziții pe care să le vizitezi dacă ajungi la Viena în următoarea perioadă

1/ Man & Monarch

până pe 27 noiembrie

La aniversarea a 100 de ani de la moartea împăratului Franz Joseph, palatul Schönbrunn găzduiește o expoziție dedicată vieții sale și celor 68 de ani de domnie din care poți afla inclusiv lucruri interesante despre Transilvania și România – inclusiv un tablou cu Carol I, prieten bun al monarhului austriac.

2/ Cubism – Constructivism – Form Art

până pe 19 iunie

Belvedere de Jos împlinește 280 de ani de când a fost inaugurat de prințul Eugeniu de Savoia. Până în vară poți vedea această expoziție dedicată artei de la începutul secolului XX, un moment care marca sfârșitul monarhiei dualiste austro-ungare.

3/ Princely Splendour. The Power of Pomp

până pe 26 iunie

Fiindcă tot vorbim de Eugeniu de Savoia, un precursor al colecționarilor de artă de azi, transformarea Palatului de Iarnă al prințului în muzeu îți dă ocazia să-ți faci o idee despre viața opulentă a acestuia. Și să vezi multe opere importante ale perioadei baroce.

4/ Chagall to Malevich

până pe 26 iunie

La Albertina găsești o întreagă expoziție dedicată avangardei ruse din perioada de dinaintea Revoluției Sovietice (și chiar de după), cu o cameră dedicată lui ­Chagall și alte numeroase curente artistice explorate de artiștii din Est.

Articol preluat din ediția de mai 2016.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here