Criza libidoului masculin

0
1231

De Jim Thornton. Adaptare de Luiza Gabriela Vîlsan. Foto: Christopher Griffith.

Prima dată când am pus ochii pe Debbie, am rămas uluit: păr auriu, buze cărnoase, un corp perfect sub o rochiță galbenă de vară. Până atunci, credeam că dragostea la prima vedere nu există. Dar o idee m-a lovit fără avertisment: dacă mă căsătoresc cu această femeie, viața mea va fi perfectă. Seducția n-a dat roade, așa că m-am axat pe tactici verbale – o pereche de studenți care se tachinează și râd. Am ținut-o așa luni în șir. Avea un simț al umorului la fel de spectaculos ca înfățișarea ei. Am ajuns treptat în dormitor. La un an de la prima noastră întâlnire, Debbie mi-a trimis un mail cu o fotografie de-a ei lângă o piscină, topless. Îmi scria că are vise cu mine. Ne-am căsătorit în cursul acelui an. Viața mea era cu adevărat perfectă, iar sexul era un vis din care speram să nu mă trezesc niciodată.

Într-un final, bineînțeles, m-am trezit. E ca o zicală veche: dacă pui o boabă de fasole într-un borcan de fiecare dată când faci sex în primul an de căsnicie și scoți în anii următori o boabă după fiecare partidă, borcanul nu se va goli niciodată. Validarea științifică a zicalei este cu dus și întors, dar persoanele care au studiat oamenii cu căsnicii de lungă durată – având la rândul lor o căsnicie trainică – sunt de acord: există șanse să ai parte de mai puțin sex odată cu trecerea anilor.

Dar cu cât mai puțin? „Este întrebarea pusă cel mai des“, spune unul dintre acei cercetători, dr. Brian Willoughby. „Cât de des este indicat să faci sex într-o căsnicie sănătoasă? Aș răspunde imediat că privești sexul într-un mod greșit – nu există un număr magic pentru niciun cuplu.“

Bine, dar dacă acest număr-nu-atât-de-magic se apropie vertiginos de zero? Asta nu poate fi sănătos, nu-i așa? Greșit: poate fi, conform cercetătorilor și terapeuților care consiliază persoanele implicate în căsnicii fără prea mare activitate sexuală. „Pur și simplu se întâmplă, deși puține cupluri vor recunoaște în afara ședințelor terapeutice“, spune dr. Stephanie Buehler, specialist în terapie sexuală.

Nici cercetătorilor nu le mărturisesc adevărul. Cu toate acestea, două studii majore au concluzionat: aproximativ una din șase căsnicii sunt „fără sex“, în funcție de cum este definit acest termen. Un studiu a descoperit că 16 procente din cuplurile căsătorite nu au avut parte de sex în luna de dinainte de-a răspunde la întrebările chestionarului pentru National Survey of Families and Households. Și un alt studiu, efectuat de sociologul Edward Laumann de la Universitatea din Chicago, un cercetător de top în domeniul său, a concluzionat că circa 14 procente dintre bărbații însurați și 15 procente dintre femeile măritate au avut parte de puțin sex sau deloc în anul anterior studiului.

Dacă te simți cu musca pe căciulă, poate ar trebui să te relaxezi. Se numește viață maritală. Sexul ocazional poate fi o moștenire a trecutului nostru evoluționist, când o etapă sexuală se încheia în mod natural la ceea ce acum se numește vârstă mijlocie. Apoi intervin și obiceiurile specifice secolului în care trăim: muncă, distracții, copii, stres, medicație, pornografie și acel mix de epuizare și indiferență. Toate acestea pot conspira în a vă adormi pe amândoi înainte să vă gândiți la sex – cu excepția momentului prostesc când te compari cu oricine altcineva, despre care crezi că are parte de mai mult sex decât tine.

Este greu să identificăm exact momentul când viața noastră sexuală a început să nu mai fie așa activă. Când primul nostru fiu a împlinit trei ani, eu și Debbie aveam 35 și 39 de ani – vârstă pe care strămoșii noștri ar considera-o „coapte bine“. După venirea pe lume a celui de-al doilea fiu – o sarcină care a implicat tratamente de fertilitate –, viața noastră sexuală a intrat într-un concediu sabatic previzibil. Printre deprivarea de somn, nevoile unui nou-născut și nebuniile fratelui său, precum și provocările financiare ale unei familii în creștere, ultimul lucru după care râvneam era și mai mult exercițiu, chiar și varianta plăcută, la orizontală.

1
2
3
4
5
SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here