Click, click… Boom?

0
673

De Mandy May. Adaptare de Oana Popa. Foto: Guliver/GettyImages. 

Pare prea general să spunem că toți am trecut prin asta, dar… nu-i așa? Telefonul îţi bipăie sau primești o alertă de mesaj nou, iar inima îţi bate de două ori mai repede când vezi numele de pe ecran. Mesajul e semnat cu X și nu te poţi abţine să zâmbești. În faţa ta, așezată pe canapea, citind pe iPadul ei, partenera ta se uită la tine. „Cine era?“, întreabă ea, și nu e prima dată, iar falsa nonșalanţă îi e trădată de tonul bănuitor. „Unul din băieţii de la birou“, îi răspunzi. Ea nu trebuie să afle despre acest flirt online minor. E doar o distracţie nevinovată, nu-i așa?

De fapt, sexologul Marlene Wasserman, cunoscută sub numele de Dr. Eve, numește asta „o nouă formă de decepţie“.

„Aceasta este noua faţă a seducţiei“, scrie în cea mai recentă cartea ei, Cyber Infidelity. „Online, suntem cufundaţi într-un cyber-spaţiu privat care ne permite să ne delimităm de lumea reală și să controlăm deplin o lume atrăgătoare, poate chiar senzuală. Nu o percepem ca pe o infidelitate, pentru că tehnologia și noile canale media au devenit eșafodajul vieţii noastre de zi cu zi.“

Peste două miliarde de oameni din populaţia globului sunt online și, cu ajutorul smartphone-ului, al desktopului și al tabletei, Internetul devine mai accesibil pe zi ce trece. „Lumea ta se mărește, pentru că ocaziile de conexiune online îţi cresc șansele de a crea relaţii personale profunde cu alte persoane, până la excluderea totală a partenerei din viaţa reală“, spune Dr. Eve. „Ţi se pare că acesta este noul mod normal de a relaţiona cu ceilalţi – așa că de ce se face atâta caz pentru niște conversaţii, flirturi și mesaje cu tentă sexuală cu oameni cunoscuţi și necunoscuţi de pe Internet? Poate te simţi ofensat de faptul că a împărţi experienţe emoţionale, timp și aspiraţii cu cineva de pe Internet poate trece drept infidelitate. În mintea ta, infidelitatea se referă la sex. Universal valabil, sexul constă în penetrare și schimb de fluide. Așa că, dacă nu există penetrare, nu poţi fi infidel. Acesta este modul tradiţional de gândire.“

Dr. Eve a primit acces în exclusivitate la baza de date a site-ului ashleymadison.com (AM), o platformă internaţională de dating concepută pentru cei aflaţi deja într-o relaţie. Cercetările ei au arătat mai mult decât o simplă reformatare a relaţiilor tradiţionale. Dăm click din motive neașteptate și în feluri nemaiîntâlnite. Atât bărbaţii, cât și femeile găsesc în cyber-spaţiu un loc unde pot fi mai aventuroși din punct de vedere sexual, lipsiţi de inhibiţii și echitabili. Să-l numim sex tehnologic: mesajul acela semnat de X e mai mult decât o colecţie de pixeli pe un ecran și poate avea consecinţe și în viaţa reală.

Dintre userii AM pe care Dr. Eve i-a intervievat, 76,3% au recunoscut că relaţiile de pe site s-au materializat în acte sexuale în viaţa reală. Tot mai credeţi că e doar o distracţie nevinovată?

Studiul lui Dr. Eve a arătat felul în care obiceiurile noastre digitale modifică realitatea relaţiilor pe care le avem. Ea demontează și alte mituri false și ne explică de ce prezenţa online ne excită.

1
2
SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here