Primii bebeluși cu 3 părinți biologici s-ar putea naște anul acesta

0
493
părinți biologici

Adaptare: Casa de Traduceri; Foto: Pixabay

Grației unei legi aprobate de Parlamentul din Marea Britanie, primul copil din lume cu 3 părinți e pe cale să se nască!

În 2017, cercetătorii de la Universitatea Newcastle din Anglia vor fi primii din lume care vor utiliza o tehnică inovatoare de fertilizare cunoscută sub numele de terapie de înlocuire mitocondrială sau MRT.

În termeni simpli, MRT combină materialul genetic a trei persoane într-un singur embrion, creând astfel, din punct de vedere tehnic, un copil cu trei părinți biologici.

Cercetătorii au putut realiza acest lucru ca urmare a deciziei Autorității pentru Fertilizare Umană și Embriologie, o autoritate de reglementare ce hotărăște ce tratamente și tehnici pot fi utilizate din punct de vedere etic în laboratoarele de fertilizare in vitro (FIV).

MRT este concepută pentru a elimina genele defecte și a le înlocui cu unele sănătoase, așa că această nouă descoperire ar reprezenta cheia reducerii bolilor mitocondriale la copii, care pot provoca demență, pierderea coordonării musculare și probleme senzoriale.

MRT ar putea salva viețile a până la 150 de bebeluși britanici pe an, conform unor estimări, dar nu este lipsită de controverse. Procedura combină materialul genetic al unui cuplu care apelează la FIV (Părintele A și Părintele B) cu oul fără cromozomi al unei părți terțe (Părintele C).

Oul rezultat conține cromozomii – materialul genetic – părinților A și B, dar și mitocondriile sănătoase ale părintelui C. Când oul ajunge la stadiul de blastocist, este transferat în uterul părintelui fertilizat in vitro.

Complexitatea procesului ridică unele întrebări cu privire la siguranță, în special din punct de vedere a imprevizibilității bolilor mitocondriale, și a atras numeroase obiecții din partea unor organizații pro-viață precum Biserica Anglicană și Biserica Romano-Catolică.

Profesoara Mary Herbert, liderul echipei de cercetare de la Universitatea Newcastle, a declarat: „Dezvoltarea transferului pronuclear vine ca urmare a mulți ani de cercetări. Datorită sistemului de reglementare din Marea Britanie, această terapie inovatoare poate ajuta familiile afectate de aceste boli devastatoare.”

Următorul pas este să vedem cum pot fi ajutați părinții singuri care vor urmeze tratamentul MRT. 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here