Cel mai în formă bărbat din lume

0
1044

De Michael Easter. Adaptare de Luiza Gabriela Vîlsan. Foto: John Loomis.

Dacă te întâlnești la supermarket cu Cel mai în formă bărbat din lume, îl poți confunda ușor cu tipul care ți-a renovat debaraua ori cu un profesor de matematică care predă și ore la sala de fitness.

Ben Smith, în vârstă de 25 de ani, nu se potrivește în peisaj: are 1,80 metri înălțime, 88 de kilograme și o constituție fizică ce se poate construi făcând muncă fizică. Însă își merită pe deplin titlul. Smith a câștigat Jocurile CrossFit din iulie 2015.

Acesta este cel mai în formă bărbat?

Tocmai sunt pe cale să aflu de ce. Sunt cu Smith la box-ul pe care îl deține, CrossFit Krypton din Chesapeake, Virginia. Melodia Let Me See Ya Girl a lui Cole Swindell se aude în surdină, în timp ce Smith ține pe spate o halteră de 170 de kilograme.

Dintr-o mișcare cu totul fluidă, el își curbează șoldurile, își flexează genunchii și își coboară fundul aproape de glezne. Trunchiul său rămâne rigid și vertical. Apoi se ridică brusc în picioare, într-o mișcare inversă, la fel de ușor și fără cusur.

Face încă două repetări precise și duce la -rastel haltera de 170 de kilograme. Repetă miș-carea la fiecare minut, timp de 25 de minute. Asta înseamnă că Smith tocmai a ridicat opt tone.

în timpul alocat vizionării unui episod din Modern Family. Este o performanță imposibilă pentru majoritatea tipilor – nefericitul care ridică alături de el (care are cu 18 kilograme mai multă masă musculară decât Smith, dar folosește o bară de 140 de kilograme) este epuizat la maximum. Smith nici nu transpiră sau respiră greu.

Acum ai prins ideea. Chiar e cel mai în formă.

Cei 40 de bărbați care se califică anual pentru Jocurile CrossFit au capacități de fitness ieșite din comun. Toți fac genuflexiuni și îndreptări cu o încărcătură de aproape 200 de kilograme. Toți fac antrenamente Fran, compuse din 45 de tracțiuni la bară și 45 de ridicări de haltere cu genuflexiuni în doar două minute și jumătate – ori mai puțin. Pe scurt, toți depășesc limitele potențialului uman. Fiecare dintre ei are o combinație rară de gene mutante și o energie diabolică. Altfel nu-mi explic cum pot să-și mențină motivația în timpul pregătirii pentru Jocuri, care necesită o putere aparent fără sfârșit ca să supraviețuiești celor trei-cinci antrenamente pe zi, timp de luni sau chiar ani. Smith a câștigat titlul după cea de-a șaptea încercare.

Prin urmare, cum de a reușit Smith să-i întreacă pe ceilalți tipi după cele 13 probe brutale de la Jocurile CrossFit? Un singur cuvânt: eficiență. Totul începe cu acele repetări perfecte.

„Cu cât tehnicile sunt mai curate, cu atât depui mai puțin efort la fiecare repetare“, spune fiziologul Kelly Starrett, creatorul blogului de fitness MobilityWOD. „Pe parcursul unei competiții de amploarea Jocurilor CrossFit, o consecvență a mișcărilor curate este calea sigură către succes.“

Gândește în felul următor: efectuarea repetărilor curate este precum folosirea unui combustibil cu cifră octanică mare. Fiecare repetare generează mai multă putere și consumă mai puțin. Smith știa că o să câștige încă din timpul probelor finale, deoarece nu era atât de epuizat precum ceilalți colegi. „Cu toții eram extenuați fizic și psihic în ultima zi de competiție“, spune el. „Am început încrezător în ultima zi, deoarece sunt obișnuit cu pregătirea mea dură de zi cu zi.“

Postura corectă este asemenea activității cardio efectuate corect. Ai putea să alergi multe maratoane în prezent, dar dacă te oprești din alergat pe distanțe lungi, vei pierde rapid această abilitate. De asemenea, mușchii slăbesc și se contractă dacă nu-i folosești. Tocmai de aceea, la fiecare antrenament, Smith, care se pregătește pentru a-și apăra titlul în această vară, își supune corpul la pozițiile cerute de CrossFit: de genuflexiune, atârnare, ridicare a brațelor deasupra capului și transportare a obiectelor grele.

Dar mai este un element-cheie pentru succesul lui Smith, o calitate care are o influență puternică. Se înconjoară de oameni care îl fac mai bun.

Smith se antrenează în fiecare dimineață alături de cei doi frați mai mici, ambii pasionați de CrossFit. Apoi el ia prânzul la un local cu specific organic cu amicii săi, după care mai face două-trei antrenamente. De-a lungul zilei, mama, tata și prietenii îl vizitează pentru a petrece timp împreună și, de ce nu, pentru a se antrena alături de el.

Deși se antrenează intens, Smith știe și cum să se relaxeze, iar un stil de viață liniștit contribuie la condiția sa fizică. În cazul atleților care se antrenează periodic, factorii de stres precum învățatul sau locul de muncă pot provoca accidentări la fel de des precum un stres fizic, spun cercetătorii de la Universitatea Missouri. Alte studii arată că stresul poate afecta succesul unei persoane și capacitatea corpului de a se recupera după antrenamentele grele. „Dacă te înconjori de pozitivism, te poziționezi către succes“, spune Smith. El a ales activități liniștite: practicarea unor sporturi și petrecerea timpului cu prietenii și familia.

Folosește cele patru sfaturi de pe pagina următoare pentru a-ți mări eficiența. Apoi încearcă antrenamentul lui Smith de la pagina 112. În curând vei observa o îmbunătățire a mobilității tale și vei fi capabil să ridici o greutate mai mare.

Cum de a reușit Smith să-i întreacă pe ceilalți tipi după cele 13 probe brutale de la Jocurile CrossFit? Un singur cuvânt: eficiență. Totul începe cu acele repetări perfecte.

1/ Găsește o sală plăcută

Sala potrivită poate juca un rol motivațional imens și, de asemenea, te ajută să lucrezi mai consistent – factori decisivi la antrenamentele de fitness. Caută un loc cu o atmosferă plăcută, care să-ți dea putere. Explorează toate facilitățile locale și nu te teme să mergi la una situată puțin mai departe de zona unde locuiești, dacă simți că este sala potrivită. Încearcă un box de CrossFit, o sală de forță sau un boot camp. Și pregătește-te alături de un partener cu aceleași idei. Conexiunile pe care le creezi te vor împinge către câștiguri și mai mari.

2/ Atinge cerul

Indicațiile cu privire la ridicarea greutăților oferite de profesorul de sport din liceu – „curbează spatele“, „extinde șoldurile“– ți-ar putea împiedica de fapt progresul. Când te axezi la nivel interior pe părți izolate ale corpului, riști să te gândești prea mult la exercițiu. În schimb, imaginează-ți schimbările care au loc în mediul extern odată cu mișcarea ta: te distanțezi de podea, împingi bara în aer și „atingi cerul“. Acest truc duce la o performanță mărită, potrivit unui studiu din Journal of Strength and Conditioning Research.

3/ Extinde pregătirea de bază

Dacă mobilitatea e yin, ­stabilitatea e yang. Membrele tale au nevoie de o bază solidă de unde să genereze forță. Fă la fiecare antrenament câte cinci seturi de zece secunde de planșe izometrice, planșe laterale și exerciții „bird dogs“ (pentru întărirea abdomenului și consolidarea stabilității spatelui). Aceste exerciții îți întăresc zona centrală a ­corpului, care e foarte importantă: poate preveni durerile de spate și îmbunătăți totul, de la viteza de alergare la forța de ridicare, spun cercetătorii canadieni. „Vrei să ai și mai multă putere? Respiră încet și profund în timpul fiecărui set“, sugerează Smith.

4/ Alungă tensiunea

Toată lumea simte o tensiune într-o anumită zonă a corpului. Iar dacă stai toată ziua la un birou, cu siguranță simți o încordare generală. Asta îți poate sabota performanța sportivă, indiferent că participi la Jocurile CrossFit ori la un meci amical de baschet. „Pentru a-ți îmbunătăți eficiența mișcărilor, trebuie să te eliberezi de acea tensiune“, spune Starrett. Soluția este simplă: seara, în timp ce stai liniștit în fața televizorului, alege o grupă musculară pe care o simți încordată (mușchii șoldului, fesieri ori ai spatelui) și masează zona cu o minge de softball timp de 10 minute.

Articol preluat din ediția de mai 2016.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here