Când doctorul crede că ești nebun

0
1560

De Brian Fiske. Adaptare de Oana Popa. Foto: Guliver/GettyImages.

A existat un moment când Sean McDonough putea auzi mișcările propriilor globi oculari.

Acum aproximativ cinci ani, în timp ce juca golf în Arizona, McDonough, prezentator al emisiunii ESPN Monday Night Football, s-a aplecat să ridice niște crose. Vârful lamei unei crose l-a lovit în ceafă. N-a fost o lovitură puternică, n-a rămas cu vreun cucui sau vânătaie, însă a fost de ajuns să-i declanșeze niște simptome stranii.

„În timp ce mergeam pe terenul de golf, spre următoarea țintă, auzeam, în cap, ecoul puternic al pașilor mei“, spune McDonough, în vârstă de 54 de ani. „Auzeam bum, bum… și mă întrebam, oare ce poate fi? Am tot așteptat să treacă. Dar zgomotul nu a dispărut.“

În seara aceleiași zile, McDonough s-a întors cu avionul la Boston, dar a continuat să audă sunete bizare. Ecoul propriei voci îi răsuna în cap, chiar și atunci când vorbea atât de încet, încât abia putea fi auzit de ceilalți. Auzea până și mișcările globilor săi oculari, sub forma unui fâșâit pe care l-a perceput pentru prima dată în timp ce citea știrile la computer.

După două zile, curiozitatea lui s-a transformat în îngrijorare. McDonough a sunat-o pe sora lui, Erin, vicepreședinte al Brigham and Women’s Hospital din Boston. „Vino încoace, voi ruga un medic să te examineze“, a fost răspunsul ei.

McDonough a fost văzut de un medic ORL‑ist, care i-a făcut investigații și l-a diagnosticat cu o afecțiune rară, dehiscență de canal semicircular superior. Aceasta apare în urma găuririi sau subțierii osului temporal, care desparte urechea internă de creier. Lovitura de crosă încasată de McDonough a făcut o mică gaură în os, care era deja atât de subțiat, încât s-ar fi putut crăpa și la un strănut mai puternic. Specialistul l-a trimis pe McDonough la chirurgul Daniel Lee, de la Massachusetts Eye and Ear Infirmary. Câteva luni mai târziu, dr. Lee a efectuat o intervenție în care a decupat temporar o porțiune din craniul lui McDonough, i-a ridicat creierul pentru a avea acces la zona afectată și a remediat problema.

McDonough a avut norocul să găsească un medic care l-a diagnosticat corect și rapid, și care a știut unde să-l trimită pentru a rezolva problema. Mulți oameni care suferă de simptome misterioase nu au norocul său. Aceștia pot petrece ani de zile, cheltuindu-și toate economiile, în căutarea unor răspunsuri, încercând să convingă medicii că nu sunt nebuni.

Iată povestea unuia dintre aceștia: acum șapte ani, Tony Spencer, 47 de ani, administratorul unei rețele bancare din Maine, a început să sufere de simptome asemănătoare cu ale lui McDonough. Medicul său curant l-a trimis la un specialist ORL, care „s-a uitat la mine de parcă aveam trei capete“, spune Spencer, și l-a diagnosticat cu o problemă vasculară. Spencer a mai rezistat doi ani, până când a găsit pe Internet informații despre dehiscența de canal semicircular superior. Cu ajutorul unui medic ORL-ist deschis la minte, a primit în sfârșit ajutorul de care avea nevoie.

Nimeni nu știe exact câte persoane cu simptome bizare, dar reale, sunt trimise de la un medic la altul, fără niciun rezultat. În Statele Unite, diagnosticările eronate, puse în ambulatoriu, reprezintă 5%, adică aproximativ 12 milioane de adulți pe an, potrivit unui studiu din 2014. Un alt studiu, publicat în 2013, a analizat acuzațiile de malpraxis pe o perioadă de 25 de ani, descoperind că erorile de diagnosticare sunt principala cauză a reclamațiilor (29%), reprezentând o proporție covârșitoare din totalul daunelor plătite (35%). Anul trecut, un raport al Institutului American de Medicină a decretat că majoritatea populației SUA va fi diagnosticată greșit, cel puțin o dată în viață.

Totuși, aceste statistici îngrijorătoare s-ar putea să nu includă persoanele pe nedrept considerate debile de către medicii care ar fi trebuit să le îngrijească. Dr. Lee spune că a întâlnit pacienți care urmau tratamente psihiatrice pentru simptome atribuite ulterior dehiscenței de canal semicircular superior. Și, pe lângă aceasta, există numeroase alte afecțiuni obscure.

De exemplu, la vârsta de 18 ani, lui Chris Martin, acum un psiholog școlar de 37 de ani din Sauquoit, New York, i s-a efectuat, „cu succes“, o turbinectomie. Prin această intervenție chirurgicală, se înlătură cornetele foselor nazale, ce pot cauza presiune sinusală sau alte probleme. În cei 19 ani de la operație, Martin a consultat 13 medici ORL-iști și opt imunologi, pe lângă somnologi, pneumologi și practicanți ai medicinei alternative, în încercarea de a corecta problemele care, spune el, au rezultat în urma intervenției. Printre acestea se numără pierderea suflului, senzația de uscăciune nazală extremă și mucozitățile lipicioase.

Simptomele lui Martin sunt caracteristice Sindromului Nasului Vid, o afecțiune care poate apărea ca o consecință a turbinectomiei. (Un ORL-ist sceptic a numit-o „Sindromul Capului Vid“, manifestându-și neîncrederea că e vorba de o afecțiune reală.) După îndelungi cercetări online, Martin a descoperit grupuri de sprijin și sfaturi utile, plus medici în cunoștință de cauză care l-au ajutat să găsească soluții.

Articol preluat din ediția de noiembrie 2016.

SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here