7 semne că sperma ta este sănătoasă și puternică

0
6749
sperma

Dacă faci sport, mănânci pește și pui bine resturile de mâncare, sperma ta este deja într-o formă bună!

Ajung înotătorii tăi până la capăt? Nu există vreo metodă la îndemână să verifici calitatea spermei doar uitându-te la ea, așa că e nevoie să-ți faci o programare la medic ca să afli cu certitudine.

Dar, în timp ce aștepți, iată câteva indicii științifice care arată că ai o spermă de calitate. Câte bifezi?

Ai mijlocul subțire

De fapt, nu trebuie să ai pătrățele pe abdomen – atâta timp cât nu ai burtă, probabil sperma ta este în formă maximă.

Cercetătorii din Olanda au remarcat că bărbații care au o circumferință a taliei mai mare de 100 de centimetri au o concentrație mai redusă a spermei și o viteză mai mică decât cea normală decât bărbații cu un mijloc mai bine definit.

Cercetătorii nu sunt prea siguri de ce surplusul este nociv pentru spermatozoizii tăi. Ei cred că susținerea unei greutăți prea mari, în special în jurul mijlocului, poate interfera cu secreția de hormoni sexuali, la fel și cu producerea și dezvoltarea spermei.

NU ARĂȚI CA DON DRAPER

Vești bune, domnilor care arătați normal! Dacă ai o față masculină s-ar putea să te afecteze acolo jos, sub curea, conform unui nou studiu.

Cercetătorii spanioli și finlandezi au descoperit recent că bărbații alor căror figuri sunt considerate masculine – de exemplu mai late și mai dure, au tendința de a avea o calitate a spermei mai scăzută decât bărbații cu figuri feminine.

Un posibil motiv: o explicație teoretică numită „ipoteza schimbului”. Mai simplu spus, bărbații au o cantitate fixă de energie disponibilă pentru a fi dedicată către scopuri reproductive. Și toată această energie trebuie să fie distribuită către un anumit număr de zone diferite.

„Deci, dacă un bărbat consumă mai multe resurse pe producerea spermei, el poate avea mai puține resurse disponibile pentru a dezvolta alte aspecte sexuale atractive, cum ar fi masculinitatea facială”, spune autorul studiului Jukka Kekäläinen, Ph.D.

ÎȚI PLACE PEȘTELE

Gândește-te repede, care e tipul tău preferat de proteină: e roșie, sărată sau procesată? Dacă e așa, sămânța ta e cea care plătește prețul.

Cercetătorii de la Universitatea Harvard au descoperit că bărbații care mănâncă mai multă carne procesată au o cantitate mai mică de spermă normală decât cei care consumă mai puțin.

Peștele, pe de altă parte, pare să aibă un efect protector. Bărbații care mănâncă mai mult pește – în special specii închise la culoare cum e somonul și tonul – au o spermă cu 65% mai concentrată decât cei care consumă mai puțin pește.

De vină este omega-3s din pește, acizii grași polisaturați care joacă un rol important în producerea sămânței masculine, spun cercetătorii. Deci, dacă ești în căutarea unei metode să-ți antrenezi „înotătorii”, înlocuiește salamul cu niște anșoa.

REFUZI LENJERIA STRÂMTĂ

Iată un alt motiv pentru care lenjeria poate fi dăunătoare: ar putea să-ți sufoce sperma.

Un studiu din 2012 din Marea Britanie arată că bărbații care poartă boxeri în loc de lenjerie strâmtă au cu 24% mai puține șanse să aibă o motilitate scăzută a spermei. Motilitatea, adică modul în care sperma se mișcă, este importantă, deoarece sperma leneșă are dificultăți în a prinde ovulul pentru a-l fertiliza cu succes.

„Lenjeria largă poate asigura temperaturi scrotale mai mici comparativ cu lenjeria strânsă, deci duce la o îmbunătățire în calitatea spermei”, spune autorul studiului Andrew Povey, Ph.D. Există, de asemenea, dovezi că temperatura testiculară ridicată poate constitui o piedică în producerea de spermă, spune el. Deci dacă vrei să fii în siguranță, lasă-ți organele genitale să respire.

MERGI LA SALĂ

Cercetătorii de la Harvard au ajuns la concluzia că bărbații care își cresc presiunea sanguină prin exerciții puternice pentru 15 sau mai multe ore pe săptămână au o concentrație a spermei mai mare cu 73% decât cei care nu lucrează la o asemenea intensitate.

Antrenamentele te ajută nu doar să scazi în greutate – care are efect asupra reproducerii sănătoase – dar crește și răspândirea antioxidanților în corp, spun cercetătorii. Deci sesiunile regulate la sală pot chiar să împiedice radicalii liberi să-ți afecteze calitatea spermei.

Și, odată ce te întorci de la un antrenament greu, rezistă tentației să te întinzi pe canapea și să zaci la televizor. Cercetătorii au aflat și că bărbații care se uită la televizor peste 20 de ore pe săptămână au o concentrație a spermei cu 44% mai mică decât cei care nu folosesc telecomanda atât de mult.

VORBEȘTI PIȚIGĂIAT

Bine, poate nu chiar atât de ascuțit – doar că nu e un sunet jos, gutural. Bărbații cu acest tip de voce tind să aibă cel mai rău tip de spermă, conform unui studiu al Universității din Australia de Vest.

Cercetătorii au aflat că, în timp ce femeile găsesc aceste voci joase ca fiind mai masculine și atractive, bărbații cu voci guturale au o concentrație mai scăzută a spermei când ejaculează.

Nivelul de testosteron este o posibilă explicație pentru asta, conform autorului studiului, Leigh Simmons, Ph.D. Testosteronul este asociat cu o expresie facială mai masculină și cu voci joase, dar prea mult poate, de fapt, să limiteze producția de spermă.

NU-ȚI ÎNCĂLZEȘTI RESTURILE DE MÂNCARE ÎN PLASTIC

Să-ți pui lasagna de aseară într-o cutie de plastic este ușor, dar poate fi devastator pentru sperma ta.

Poți să-i mulțumești unei chimicale numite bisfenol-A (BPA), care trece din plastic în mâncare când o încălzești, și de acolo în organismul tău.

Cercetătorii din Danemarca au aflat că bărbații care au un nivel ridicat de BPA în urnă au o motilitate a spermei mai scăzută decât cei care au un nivel mai mic.

Oamenii de știință nu sunt siguri care este cauza din spatele acestei reduceri, dar cred că BPA poate afecta activitatea estrogenului și androgenului în epididimul din testicule. Și acest lucru, cred ei, poate opri dezvoltarea normală a spermei.

Deci, înainte de a-ți încălzi cina, ia-ți cinci secunde să o muți dintr-un recipient de plastic în unul de sticlă.

SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here