6 dureri ciudate – rezolvate!

0
2543

De Julie Stewart. Adaptare de Luiza Gabriela Vîlsan. Foto: Tom Schierlitz.

O lovitură în cot este simplu de gestionat: te învârți ca nebunul, înjuri precum un marinar și freci puternic zona. Însă nu toate tipurile de dureri funcționează astfel. „De exemplu, durerea de spate: se poate manifesta în urma unei accidentări, dar complicațiile pot transforma o problemă acută într-una cronică“, spune dr. Ajay Wasan, vicepreședinte la Departamentul de anestezie de la Universitatea Pittsburgh. Sursa poate fi dificil de identificat, iar soluția, vagă. În cazul majorității oamenilor, durerea încetează; dar pentru unii, mai puțin norocoși, durerea poate persista luni întregi ori ani și poate apărea și dispărea precum ceața.

Pe cât de frustrantă și misterioasă poate fi durerea cronică, încearcă să nu te stresezi cu privire la asta. „Reacția ta emoțională la durere te poate face să simți durerea mai tare“, spune dr. Wasan. În afară de tensiunea musculară pe care o creează, „creierul se poate comporta precum un amplificator și va înrăutăți percepția durerii“. Iată cele șase tipuri frecvente de durere cronică misterioasă, precum și strategiile care rup cercul durerii.

 

Durerea de cap

Mai frecventă e migrena – o durere localizată într-o parte a capului, cu caracter pulsatil, ce se poate înrăutăți în timpul activității fizice. Migrenele pot fi ereditare; o nouă teorie spune că celulele creierului care procesează durerea la nivelul scalpului pot deveni hiperactive. Următorul tip e cefaleea de tensiune – o durere constantă, difuză, uneori resimțită ca o cască dureroasă ce înconjoară capul. Durerea de tip cluster (în ciorchine) apare în timpul nopții, în jurul unui ochi sau pe o parte a capului, însoțită de lăcrimări şi congestie nazală.

Păstrează evidența

E cea mai ușoară cale de a identifica factorul declanșator – oboseala, mâncarea ori stresul. Odată ce observi un tipar, vei fi capabil să acționezi ori, cel puțin, să ai o conver­sație mai productivă cu doctorul. Migraine Buddy e o aplicație mobilă utilă.

Renunță la pastile

„Încearcă să nu apelezi la medicamente“, spune dr. Lawrence Robbins. Dacă iei analgezice 15 zile pe lună, timp de trei luni consecutiv, poți spori frecvența durerilor. Stai în pat într-o cameră întunecată, cu o pungă de gheață pe zona dureroasă.

Caută rapid ajutor dacă…

Durerile de cap încep după vârsta de 40 de ani; se schimbă rapid; sunt asociate cu stări de slăbiciune, amorțeli, vedere dublă, confuzie, febră, dificultate în mers ori vorbire sau pierderi semnificative de greutate; sunt severe încă de la început.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here