5 femei și-au înșelat partenerii: învață ca tu să eviți acest lucru

0
2025

Adaptare: Casa de traduceri; Foto: Pixabay

Dacă relația ta scârțâie, s-ar putea ca ea să ajungă în pat cu altcineva.

Bineînțeles că femeile înșală – 19% mai exact, spune Kristen Mark, Ph.D., cercetător în domeniul sexualității. Doar că ele nu înșală pentru aceleași motive ca tine. Și nu sunt suficient de proaste sau naive încât să-și pună datele personale pe cel mai mare site legat de infidelitate.

Dacă relația ta deja are probleme, iată cinci motive pentru care soția ta ar putea ajunge în patul altcuiva.

De ce înșală: Vârsta

Marsha, asistenta unui avocat din Boston, era tot ce-și putea dori un bărbat de la soția lui: Frumoasă, inteligentă, amuzantă, ca să nu zicem și flexibilă, datorită pasiunii sale pentru yoga.

Dar când era aproape să împlinească 40 de ani, s-a culcat cu instructorul.

„Simțea că frumusețea ei pălește”, spune terapeutul de cuplu Dr. Paul Hokemeyer. „Aventura a făcut-o să se simtă dorită”.

Da, bine, dar în fiecare an milioane de oameni îmbătrânesc fără să simtă nevoia să se culce cu profesorul după ora de yoga. De ce e Marsha diferită?

Teoria: Un studiu din 2014 sugerează că dăm inconștient o importanță deosebită vârstelor care se termină cu 9.

Când suntem aproape să schimbăm prefixul, devenim mai conștienți de trecerea timpului, de pierderea tinereții și putem face lucruri nebunești pentru că avem impresia că ne ticăie ceasul.

Ce să faci

Ocupă-ți calendarul. Să reflectăm asupra a ceea ce am obținut sau n-am obținut în ultima decadă poate duce la gânduri sumbre, spune cercetătorul pe probleme de calitate a vieții, Michael Steger, Ph.D.

Fii cel care face lucrurile să se întâmple!

„Dacă pentru voi călătoriile sunt importante, plănuiește o excursie aniversară pentru amândoi – cum ar fi Hawaii dacă ați vrut mereu să urcați pe un vulcan”.

Bonus: Când se gândește la lavă topită, ultimul lucru care-i trece prin cap este instructorul de yoga.

De ce înșală: Banii

Emily, 35 de ani, avea toate motivele să fie furioasă pe soțul ei. După ce s-a întins mai mult decât era plapuma la cumpărător, el i-a tăiat cardul în bucăți, într-un gest umilitor de putere.

„Trebuia să îi zic unde merg și el îmi punea o limită de cheltuială”, spune ea.

Modul frumos de a descrie asta: El încerca cum putea mai bine să păstreze bugetul sub control – dar a sărit calul foarte mult.

Problema e că, atunci când exerciți prea mult control financiar, și mai ales când o faci ca un nemernic condescendent, produci un resentiment uriaș care cere răzbunare, spune Hokemeyer.

Este exact ce a făcut și Emily.

„La câteva luni după incident”, spune ea, „m-am culcat cu iubitul meu din liceu”.

Ce să faci 

Nu o controla și nu arăta cu degetul.

Mai bine împarte responsabilitățile financiare, de exemplu folosind o aplicație de buget cum e Mint, care vă notifică pe amândoi când se apropie limita de cheltuieli.

În acest fel, sunteți amândoi responsabili pentru banii care intră sau ies din cont.

De ce înșală: Îl așteaptă pe Făt Frumos

Speri ca soția ta să înțeleagă că bărbații perfecți nu există.

Dar întotdeauna apare un „Kyle”.

Scrie poezii și trimite flori. Pare atât de sensibil!

Tipii cum e Kyle le fac pe tipele cum e Sarah, o dentistă de 30 de ani din North Carolina, să-și pună la îndoială căsătoria.

Când oamenii așteaptă perfecțiunea de la partenerii lor, de obicei urmează dezamăgiri mari pe termen lung. Sâmburele acestui adevăr evident vine dintr-un studiu publicat în 2014 în Journal of Experimental Social Psychology.

„Îl făcea pe soțul meu să pară șters prin comparație”. „M-am culcat cu el pentru că eram convinsă că poate umple golurile din viața mea”.

Kyle a umplut cel puțin unul dintre goluri, e adevărat, și la scurt timp după aceea Sarah și soțul ei au sfârșit la tribunal, pentru divorț.

Ce să faci 

Nu poți fi tot ce vrea – trebuie să accepți asta, la fel și ea.

Poți deveni însă un pic mai bun decât ești.

Data viitoare când vă certați, încearcă trucul ăsta: „Certurile au tendința să aibă loc în trecut sau în prezent”, spune Jay Heinrichs, autorul cărții Thank You for Arguing [Îți mulțumesc că te cerți cu mine].

Treci atunci la viitor.

„Dacă vă certați pe cine să pregătească cina, spune-i «Sunt de acord să facem un program de gătit, dacă ești de acord să mănânci ouă seara»”, spune el.

Nu vei fi Făt Frumos, dar măcar te oferi să faci o omletă din când în când.

De ce înșală: Vrea să fie rea

Când mariajul ei începuse să ia o întorsătură neplăcută, Ali, o asistentă de marketing de 25 de ani, s-a trezit în pat cu un tip necioplit, genul pe care-l evitase mereu.

„Când l-am cunoscut, părea inevitabil că vom face sex”, zice ea.

Ceeeee? De ce femeile inteligente se gândesc să sară în pat cu golani din ăștia primitivi? Cercetătorii numesc acest fenomen: „Ipoteza schimbării preferințelor în perioada ovulatorie”.

În perioada fertilă de vârf – când ovarele sunt setate să o ia razna – o femeie rațională se poate simți atrasă de bărbați de care s-ar speria dacă i-ar întâlni pe o alee întunecoasă, spune Dr. Vinita Mehta, autoarea unei cărți în curs de apariție despre întâlniri romantice și relații.

Nu e neapărat vina ei, e vorba de instinctele noastre ancestrale de supraviețuire.

Genele masculine cresc șansele ca copiii să aibă o constituție puternică pentru a supraviețui.

Mai rău, spune Mehta, cercetările arată că impulsul de a călca strâmb devine cu atât mai puternic dacă ești o persoană mai puțin atrăgătoare fizic după standardele convenționale.

Ce să faci 

Fă apel la un instinct mult mai evoluat: creierul ei.

Puterea nu stă doar în mușchi. Demonstrează-i că ești educat, de succes, că se poate baza pe tine, că ești implicat.

Mehta sugerează că există mai multe moduri moderne să-ți etalezi și să-ți înfoi penele. Faceți împreună lucruri care îți scot în evidență punctele forte – teatru, muzeu, o drumeție în natură.

Se va gândi de două ori atunci dacă merită să-și riște relația pentru o aventură de o noapte.

De ce înșală: Pur și simplu vrea mai mult

Cine n-ar vrea să fie bărbatul care nu poate ieși în oraș fără ca soția lui să se aplece peste masă și să-i șoptească: „Nu port chiloți. Hai să vedem dacă găsim un loc mai ferit pe aici”.

Câteodată însă, în lumea reală, sexul nebunesc nu e chiar așa grozav cum se spune.

Așa au început problemele pentru Lisa, o agentă de vânzări de 31 de ani. Ea ar fi vrut sex în fiecare noapte dar prietenul ei nu avea chef mereu.

„Mă satisfăcea o dată pe săptămână. La ce să se aștepte?”, își justifică ea escapada.

Păi, pentru început, că nu-l vei înșela. Pe de altă parte, când așteptările sexuale nu se potrivesc, se ajunge ușor la probleme.

Ce să faci

Cele două motive principale pentru care femeile înșală, spune cercetătoarea în domeniul sexualității Dr. Debby Herbenick, este că nu se simt dorite sau nu se simt atrăgătoare, mai ales când îmbătrânesc.

Sexul e un mod de rezolvare, dar altul este să o apreciezi pentru ceea ce este, nu pentru ceea ce ai vrea tu să fie.

Nu o insulta cu complimente lipsite de substanță. Ascult-o și valideaz-o așa cum e ea cu adevărat.

 

SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here