4 tipi de acțiune

0
301

Text de Sebastian Ispas • Fotografii de Manole Sava

 

SKATERII
Subțiri, fibrați și flexibili, Mihail Adolf „Bobo“ Gherghelah și Cristian Gabriel „Uskat“ Benescu sunt doi dintre reprezentanții ramurii de skateboard ai echipei Burn din România. Deși încă e privit cu suspiciune de tradiționaliști, skateboardingul e un sport în toată regula, cu profesioniști, competiții, performanțe și o evoluție clară în timp. Ca de obicei, România a ratat startul, dar, printr-o mână de oameni entuziaști, are de gând să-i ajungă din urmă pe lideri.


Caise pentru un skateboard
Bobo e din Miercurea Ciuc, are 23 de ani și e rebelul trupei. Călătorește mult și e haotic. Deseori, pe fața lui apare un rânjet ștrengăresc, ca și cum ar fi făcut ceva rău și știe asta.

Când era în generală, Bobo practica hockey-ul. Pentru că era mai mare, în clasa a IV-a n-a reușit să intre în echipa „bună“. Spune, mai în glumă, mai în serios, că nu le-a plăcut că era român (numele său e de origine germană, iar prenumele n-are nicio legătură cu odiosul Führer; era un nume care i-a plăcut tatălui său și asta a fost). Dezamăgit și plictisit, Bobo s-a lăsat de hockey și a început să se dea pe bicicletă, până când și-a rupt mâna, în clasa a VI-a. Își amintește cum mergea câțiva kilometri pe jos ca să se joace Tony Hawk’s Pro Skater pe Playstation. Așa a dat prima oară de skateboarding. Își dorea o placă. Fiindcă tatăl său era comerciant în piață, s-a angajat timp de două săptămâni la vândut caise și prune, iar la final și-a cumpărat primul skate: un Choke folosit, pe care îl primise un prieten din Germania. S-a dat cu el până l-a rupt.


Primii pași timizi
La Baraka, o terasă lângă skate-park-ul din Herăstrău, Bobo își amintește de vechile vremuri. „Cumpăram o placă nouă, mă dădeam două-trei luni, o șlefuiam, o dădeam cu lac, o vindeam la juma’ de preț și-mi luam alta“, spune Bobo. De ce le schimba dacă încă erau bune? Pentru că plăcile noi au mai mult „pop“. Dacă lovești o placă nouă de ceva, ea va sări mai tare, iar asta e important pentru trickuri. Când Bobo se apucase, încă nu exista Facebook, iar în Miercurea Ciuc dădeai greu și peste fotografii cu scheme. Inițial, i se părea dificil și să stea pe placă. N-avea curajul să se urce. Îi vedea pe alții din oraș cum se dădeau pe țevi. „Mi se părea atât de greu și atât de tentant“, spune el. Se uita la ei de departe. Azi săreau peste un coș de gunoi, mâine îl mutau doi centimetri și săreau iar și tot așa. Într-un final, și-a făcut și el curaj și s-a dus.

Primul trick învățat a fost boardslide. Azi, Internetul e plin de instrucțiuni pentru a face un trick, cu detalii despre unghiul umerilor, viteză, poziția genunchilor, dar Bobo a fost nevoit s-o ia de la zero. N-avea nici casete video. Se uita la alții și învăța de la ei. A luat-o treptat, cu trickuri de bază. Când au văzut că prinde curaj, cei mari au început să-l ajute. Îi aduceau apă și-i arătau șmecherii. Își aduce aminte momentul când a călătorit la Brașov, unde, în anii 2000, scena era în floare. Acolo a cunoscut skateri experimentați. A luat numărul de fix al unui puști și au păstrat legătura. Se sunau și Bobo lua trenul. Amicul îl aștepta în gară și-l ținea la el câte-un weekend. „Mama se obișnuise și când ieșeam pe ușă mă întreba: «Unde te duci? Iar la Brașov?»“, spune Bobo râzând. Îi răspundea că se duce afară, dar uneori o suna: „Vezi că sunt la Brașov“.


Un artist pe placă
Uskat are 26 de ani și e din București. Are ochii verzi și un zâmbet larg, iar ceilalți membri ai echipei spun că mereu se gândește la ceva profund. La un moment dat erau întrebați toți ce anume îi inspiră. Unul a spus piesa preferată, altul filmul preferat. Uskat? Copacii. Era o glumă, dar în mintea lor el a rămas puțin altfel. Faptul că e pasionat de filmare și editare video nu face decât să-i consolideze imaginea de artist.

Își amintește de prima placă cu bucurie. „Eram la bunici, în clasa a VIII-a, în primăvară, și avea un vecin de-acolo un skate din ăsta old school.“ I l-a împrumutat și Uskat s-a plimbat cu el pe-afară o zi întreagă. Aia a fost. În vacanța de vară s-a dus în Herăstrău să se plimbe. N-avea nimic, nici skate, nici bicicletă, nici role. Un vecin de-al lui avea un skate, dar nu vroia să i-l dea pentru că îl vopsise și urma să-l vândă. Când s-a întors din parc: „Skate-ul era la mine în cameră“, își amintește Uskat amuzat. I-l cumpărase maică-sa. La opt dimineața a doua zi, era în stradă. Talpă. În Herăstrău, înainte de clasa a IX-a a dat de primii confrați. Se holbau la skate-ul lui, „că era cât de cât bun, nu era o bombă de skate“, spune Uskat. Era roșu, cu roți Vision.

Cei mari îl luau la mișto mereu: „Bă, piticule! Desene animate! Ce cauți aici?“ Dar până la urmă, unul dintre ei și-a călcat pe onoare și i-a arătat un nose stall. Fără niciun salt, fără nimic. Uskat lua viteză și se planta cu vârful din față pe bordură. Primul trick.


Antrenamentul e necesar
Bobo spune că la snowboarding, pe care îl practică iarna, face stretching în fiecare dimineață. Cu placa nu are răbdare. „Încălzire poa’ să fie și să dai talpă câteva stații“, spune el. Își încălzește gleznele, genunchii, umerii, iar rucsacul pe care îl cară e destul de greu: trepied, aparat foto, pantaloni pentru 2-3 zile, o cheie, rulmenți pentru meșterit (un skater are mereu nevoie de scule, pentru că fileturile sunt sensibile).

Uskat face și el stretching, dar nu cât și-ar dori. „Să zicem că aș vrea să fac în fiecare zi, dar fac de trei ori pe săptămână“, spune el. „Dar chiar e diferență dacă vin și mă dau stiff sau dacă mă întind.“


Mereu trickuri noi
Băieții au stiluri diferite: Bobo se dă standard, cu stân-gul în față (regular, în jargonul de skateboarding), iar Uskat se dă goofy, cu dreptul înainte. Momentan, Uskat lucrează la 360 kickflip, un trick în care placa se învârte complet și se rotește longitudinal în același timp. „E peste tot. Văd oameni care-l fac, dar eu nu-l simt. Mă arunc așa, cioban“, spune el râzând. „Mă dau de 14 ani pe skate și încerc trickul ăla poate de trei ani. Într-o zi, pur și simplu îl simți. Te urci și zici, mamă, cum de n-am reușit pân-acum?“ E o chestiune de exercițiu și mentalitate. Bobo lucrează la switch backside 360 kickflip, un trick pe care îl face Uskat, doar că pentru Bobo este ceva mai dificil. În general, insistă pe amplitudine și pe corectitudine. „Contează să-l fac cât mai masiv“, spune el. Legat de stil, e important „să nu-ți atârne picioarele pe lângă skate, să aterizezi frumos“, spune Uskat. Ar vrea ca într-o zi să-i iasă backside smith flipout. Deocamdată nici nu-l încearcă.


Concursuri inspiraționale
Anul trecut, cei doi au ajuns la Mystic Skating Cup, în Praga, un concurs vechi de aproape două decenii. Acolo i-au văzut pe brazilieni și au rămas impresionați. „Sunt foarte buni, doar că americanii nu prea îi plac“, comentează Uskat. „Brazilienii vor să ajungă în America; se dau super bine. Au o motivație“, spune el. România e încă în urmă. „Suntem în urmă, nu știu, cu vreo 20 de ani?“, adaugă Uskat. Partea bună e că sunt tot mai multe skate-park-uri și că tineretul e interesat.

Cei doi nu văd apartenența la o echipă profesionistă ca pe un job. Poate pentru că le place atât de mult. „Stilul ăsta de viață îl aveam și înainte, doar că acum suntem ajutați“, spune Bobo. Și e important să le împărtășească ce știu celor care încep acum. „Sunt foarte mulți copii. Dacă pleci în Parcul Tineretului cred că sunt 50“, pre-cizează Uskat. Iar zece dintre ei se dau bine. Dacă pe vremuri mai furau câte un trick de la cei mari, acum Bobo și Uskat știu să le explice celor mici. N-aveau modele. Acum ei sunt modelele.


Mic glosar de trickuri
#1: Skateboarding
Ca să poți executa trickurile, este important să le înțelegi. Iată mai jos câteva explicații utile:

Boardslide (sau railslide)
Skaterul sare și glisează pe o bară cu mijlocul plăcii. Poate intra în trick cu fața spre bară, caz în care e un frontside boardslide, sau cu spatele, caz în care e backside boardslide.

Nosegrind
Skaterul sare și glisează pe marginea unui obstacol cu axa din față a plăcii. Dacă partea din spate e înclinată, e vorba despre un crooked grind.

360 kickflip (sau Heel flip)
Skaterul sare de pe placă, în timp ce aceasta se rotește 360° orizontal și în același timp se rotește o dată vertical. În funcție de sensul de rotație, poate fi frontside sau backside.

Backside smith flipout
Skaterul e cu spatele la obstacol, sare și glisează pe acesta cu axa din spate a plăcii și se desprinde cu o rotație verticală a skate-ului.

 

CF031008 copy

 

CF031018

 

1
2
SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here