12 răspunsuri simple la întrebări ciudate

0
3817

De K. Aleisha Fetters. Adaptare de Oana Popa. Foto: Guliver/GettyImages.

Profunzimea creierului feminin poate fi de nepătruns, însă superficialitatea minții masculine este imposibil de descifrat. De ce ne este atât de greu să ne aducem aminte zilele de naștere ale apropiaților noștri, dar suntem în stare să reținem informații detaliate despre berea artizanală și rezultatele sportive? De ce, după atâția ani de trai în pielea noastră, suntem mai preocupați de funcțiile propriului corp, decât de a proteja mediul pentru generațiile viitoare? Sincer, habar nu avem, dar putem să îți explicăm de ce îți vine să vomiți când vezi pe altcineva dând la boboci.

 

1. De ce sunt obsedat de femei mai tinere?

Ești un mascul Homo sapiens.  „Din rațiuni evolutive, bărbații sunt nevoiți să își împrăștie sămânța pentru ca genele lor să supra-vie-țuiască. Iar, până acum 100 de ani, a avea o șleahtă de copii însemna mai multe ajutoare la fermă“, explică Helen Fisher, doctor în antro-pologie biologică și autoarea cărții Anatomy of Love. De aceea, bărbați de toate vârstele sunt atrași de femei aflate în cea mai bună formă fizică. E o posibilă explicație a rezultatelor unui studiu efectuat de Pew Research Center, în 2014, potrivit cărora 20% dintre bărbați aleg o femeie cu cel puțin 10 ani mai tânără, atunci când se recăsătoresc.

 

2. De ce îmi plac propriile mirosuri corporale mai mult decât ale altora?

Supraviețuirea celui mai puternic implică evitarea murdăriei altora. Bacteriile cauzatoare de infecții te pot îmbolnăvi. „Dacă ai fi atras de mirosurile neplăcute emise de aceste bacterii, în loc să îți repugne, ai fi mai expus la boli cauzatoare de moarte. E un mecanism simplu“, spune Nina Strohminger, autoarea cărții The Hedonics of Disgust. S-o spunem altfel: dacă ai vomita de fiecare dată când ai defeca, ai fi mereu constipat. Pur și simplu, nu ești programat genetic să ți se facă greață de la propriile mirosuri corporale. Mai mult, potrivit unui studiu Evolution and Human Behavior, nu vei fi la fel de dezgustat de mirosurile celor apropiați, ca de cele ale unor străini. Asta pentru că aveți aceiași părinți sau împărțiți aceeași locuință și, pentru că trăiesc în același mediu cu tine, nu prezintă un risc atât de ridicat de îmbolnăvire – deși îți va fi greu să accepți asta dacă ești nevoit să folosești toaleta din curtea vărului tău de la țară, spre exemplu.

3. De ce cafeaua îmi accelerează digestia?

Studiile arată că o cafea bună funcționează ca laxativ pentru aproximativ o treime dintre oameni. La circa patru minute de la ingestie, atât cafeaua obișnuită, cât și cea decofeinizată stimulează colonul. Momentul poate să varieze, însă nevoia de a merge la toaletă poate să dureze peste 30 de minute. Deși nu se cunosc exact compușii aflați în spatele acestui efect, consumul de cafea crește nivelul a doi hormoni din organism: gastrina și colecistocinina, care accelerează motilitatea intestinală și stimulează ficatul să secrete substanțe care stimulează digestia, explică dr. Kathlynn Caguiat, gastroenterolog din New York. În plus, faptul că-ți bei cafeaua la prima oră, pe stomacul gol, poate genera „reflexul gastro-colic“, iar corpul tău are tendința de a face loc când ceva nou intră în stomac.

 

4. Care este semnificația secrețiilor nazale colorate?

Secrețiile nazale galbene sau verzi semnalează faptul că sistemul tău imunitar se luptă cu ceva. „Orice pigment e rezultatul mobilizării leucocitelor din cavitatea nazală“, spune dr. Stanley Chia, co-președintele secției de otolaringologie de la MedStar Washington Hospital Center. Mucusul colorat poate apărea atât în cazul afecțiunilor virale, cât și în infecțiile bacteriene. În timp ce virușii din secrețiile tale pot infecta alți oameni, ele nu îți vor face rău dacă le înghiți. Produci (și, fără să vrei, înghiți) aproximativ un litru de mucus pe zi când ești sănătos și ceva mai mult atunci când ești bolnav.

 

5. De ce îmi vine să vomit când văd pe altcineva făcând asta?

Să-i zicem un reflex faringian evolutiv. Cu mii de ani în urmă, dacă cineva din tribul tău vomita, motivul era cu siguranță altul decât excesul de alcool. „Fie era bolnav, fie mâncase ceva otrăvitor“, spune Strohminger, „și era foarte posibil să fi mâncat și tu același lucru. Prin urmare, reflexul de vomă te ajuta să previi îmbolnăvirea.“

 

6. De ce trebuie să întorc capul și să tușesc atunci când doctorul îmi palpează testiculele?

Când tușești (capul îl întorci din politețe), tensiunea din abdomen crește. Dacă ai o hernie inghinală, care afectează 27% dintre bărbați, presiunea forțează țesutul adipos și bucăți de intestin să pătrundă printre mușchii abdominali și chiar mai jos, în scrot, spune chirurgul Steven Beanes. Astfel, când îți palpează zona inghinală, medicul își poate da seama dacă ceva este în neregulă. Depistarea timpurie a herniilor inghinale reduce riscul de moarte a țesutului intestinal, ce necesită intervenții chirurgicale și îți poate pune în pericol viața.

 

7. Câte calorii pierd când fac treaba mare?

Ideal e să nu pierzi nicio calorie, deși câteva tot vei consuma datorită efortului muscular. Intestinul subțire e programat să absoarbă toate caloriile din alimentele pe care le consumi, după care, aceste calorii sunt fie transformate în energie, fie depozitate sub formă de grăsime. „E un sistem foarte eficient“, spune dr. Caguiat. Cu toate acestea, există o afecțiune numită steatoree, manifestată prin absorbția incompletă a grăsimilor alimentare, ceea ce duce la apariția unor scaune grase, urât mirositoare. Ca urmare, sute de calorii (mai exact, 9 calorii la fiecare gram de grăsime) ajung în toaletă. De obicei, steatoreea e cauzată de afecțiuni ale pancreasului, de un nivel scăzut de săruri biliare, sau de medicamente pentru slăbit. Absorbția incompletă a grăsimilor poate cauza diaree și, în unele ­cazuri, scurgeri anale.

 

8. De ce oamenii în vârstă au un miros ciudat?

Anumite afecțiuni frecvente în rândul oamenilor în vârstă, ca bolile de rinichi sau de ficat, pot duce la acumularea de toxine în corp sau la un nivel crescut de aciditate, ceea ce se manifestă printr-un miros distinctiv, neplăcut, potrivit dr. William Dale, profesor de geriartrie la Universitatea din Chicago. În cazul suferinzilor de diabet, excesul de zahăr din sânge se poate manifesta printr-un miros corporal dulceag și poate cauza infecții fungice ale pielii, dătătoare de miros neplăcut. E posibil ca bunicul tău să nu perceapă aceste mirosuri, deoarece simțul olfactiv se diminuează cu vârsta. Dacă dintr-odată detectezi un miros neplăcut, îi poți sugera, cu tact, că e timpul pentru un control. Că veni vorba, oamenii sunt capabili să aproximeze vârsta cuiva, în baza mirosului corporal, potrivit unui studiu PLOS One, din 2012.

 

9. De ce penisul mi se micșorează când fac sport?

„Când tragi tare la sală, toți mușchii pe care îi lucrezi se umflă cu 15 până la 20 de ori mai mult sânge decât în restul timpului, când sunt în repaus“, spune Mike Nelson, doctor în medicină sportivă. Sângele provine din alte părți ale corpului mai puțin implicate în efort, inclusiv din penis. „Scăderea fluxului sanguin în zona respectivă are consecințe dramatice, astfel încât bărbații adulți pot arăta precum puști la pubertate“, spune dr. Brian Steixner, urolog. Lucrurile nu se vor schimba nici dacă o frumusețe în colanți începe să facă exerciții în apropierea ta. Adrenalina emisă în timpul exercițiilor, pentru a mări capacitatea de efort, blochează încercările dopaminei de a pompa sângele înapoi în penis.

 

10. De ce storsul coșurilor îmi dă atâta satisfacție?

Deși dermatologii avertizează asupra riscurilor de infecție și de cicatrici, coșurile te îmbie să le storci. „Elimini secreția purulentă și înlături presiunea asupra pielii“, spune dr. Julius Few, chirurg estetician. Când durerea trece, corpul tău primește o injecție de dopamină, substanța responsabilă pentru starea de bine.

 

11. De ce ai vrea să devii proctolog?

În primul rând pentru salariu, apoi pentru impactul pe care îl poți avea asupra vieții celorlalți. (Cancerul colorectal are o rată de până la 90% de remisie, dacă este depistat timpuriu.) Și, ca să știi: nu se mai spune proctologie, ci chirurgie colorectală.

 

12. Dacă e atât de nesănătos să-mi curăț urechile cu un bețișor, de ce mă simt atât de bine când fac asta?

Pielea care îți acoperă urechile conține o grămadă de terminații nervoase, iar multe dintre acestea sunt conectate la organele interne. „Astfel, atunci când îți cureți urechile cu bețișorul, trimiți de fapt și o cascadă de semnale către țesuturile și organele din corp“, explică dr. Amber Luong, profesor asociat de otorinolaringologie la ­McGovern Medical School, din cadrul Universității Texas. Aceste terminații nervoase sensibile sunt de altfel și motivul pentru care sărutările pe ureche (sau nimicurile șoptite la ureche) sunt excitante pentru bărbați și femei deopotrivă, adaugă ­terapeutul sexolog Tammy Nelson.

Articol preluat din ediția de octombrie 2016.

SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here