Vita la tigaie cu ciuperci in vin rosu

18 aprilie 2013

Aceasta reteta, pe care o gasesti in meniul restaurantelor de top, poate fi preparata de tine in cateva minute

Aceasta reteta, pe care o gasesti in meniul restaurantelor de top, poate fi preparata de tine in cateva minute

INGREDIENTE
O lingura de ulei de masline
Patru bucati de vrabioara anterioara de vita (de circa 170 de grame fiecare) taiate in felii cu grosimea de doi centimetri
Sare si piper negru dupa gust
Doua cepe rosii tocate
Doi catei de usturoi maruntiti
Jumatate de kilogram de ciuperci albe sau cremini, curatate, fara cozi si feliate
O ceasca de vin rosu
O ceasca de supa nesarata de vita
Doua lingurite de rozmarin proaspat, maruntit


MINUTELE 1-10
Rumeneste carnea
Preincalzeste cuptorul la 200°C. Incalzeste uleiul intr-o tigaie din fonta, la temperatura inalta. Condimenteaza carnea cu putina sare si piper negru din abundenta, apoi pune-o in tigaie. Rumeneste fileurile pe o parte intre trei si patru minute – cat sa formeze o crusta inchisa la culoare. Apoi intoarce-le pe partea cealalta.

MINUTELE 11-18
Muta mancarea in cuptor
Pentru ultima etapa de preparare, muta tigaia in cuptorul incins. Las-o circa sase-opt minute, ca sa obtii o carne suculenta. Daca ai un termometru de bucatarie, acesta ar trebuie sa indice 57°C cand este introdus in cea mai groasa parte a carnii. Scoate tigaia din cuptor si muta carnea pe un tocator. Las-o acolo pana termini sosul.

MINUTELE 19-25
Fa sosul
Pune tigaia inapoi pe aragaz, la foc potrivit (ca sa nu te frigi, foloseste o manusa de bucatarie). Adauga ceapa, usturoiul si ciupercile; rumeneste ingredientele pana cand ciupercile au un aspect caramelizat (intre trei si patru minute). Toarna vinul rosu si supa, razuind resturile ramase pe fundul tigaii cu o lingura din lemn. Lasa totul pe foc pana cand lichidul scade la jumatate, inca doua-trei minute. Presara rozmarinul. Imparte carnea in patru farfurii, garniseste-o cu ciupercile si pune peste fiecare bucata cateva linguri de sos.
Vei obtine patru portii.

O PORTIE ARE: 418 calorii, 55 grame de proteine, 6 grame de carbohidrati (0,5 grame de fibre), 13 grame de grasimi, 380 miligrame de sodium

 

CUM ALEGI VINUL?
Nu trebuie sa deschizi o sticla special pentru reteta asta. Daca vrei sa bei vin la cina, fura o ceasca sau cat ai nevoie din sticla pe care vrei s-o bei. Dar e bine sa ai in casa si un vin de Marsala (cum este Florio Marsala Secco, 55 lei, theliquorstore.ro) – un soi fortifiat, folosit de regula la gatit. Fortifiat inseamna ca vinul a fost intarit cu un alcool distilat, cum ar fi coniacul. Cantitatea mare de alcool il face sa reziste mai mult pe rafturi.


!
Ca sa verifici daca sosul are consistenta ideala, baga coada unei linguri in sos, scoate-o si trece un deget peste ea. Daca nu ramane nicio urma, inseamna ca sosul e gata.


Adaptare de Irina Mereacre • Foto: Lisa Shin
 



Categorii: Nutriție

Comentarii



Aboneaza-te la newsletter-ul Men's Health!