Upgradează-ți bucătăria

0
365

Aceste oale și tigăi spulberă concurența. Comparativ cu aluminiul ori oțelul, fonta are o capacitate termică mai crescută și o conductivitate termică mai scăzută, astfel că, după ce îndepărtezi vasul de pe foc, permite menținerea unei temperaturi constante pentru o perioadă mai lungă, susține Edward Lee, bucătar-șef la 610 Magnolia în Louisville, Kentucky și autorul cărții Smoke & Pickles. „În restaurantele mele, noi gătim în fontă tot ce vrem să prăjim ori să frigem.“ Poți lăsa focul mic pentru a fierbe înăbușit carne, dacă vrei să frigi legume ori să prăjești pui. Nu te-am convins încă? Folosește oala din fontă drept vas pentru servit, iar mâncarea se va păstra fierbinte pentru când vei vrea să îți pui a doua porție. Și crede-ne, vei vrea o a doua porție.


Oala din fontă

Alegerea noastră Oala din fontă Sarpaneva, cu capacitatea de trei litri (295$, amazon.com). Are marginile înalte, așa că o poți folosi pentru rețete cu mai mult lichid, cum ar fi cărnuri înăbușite, sosuri și supe. Stratul de email permite gătitul cu sos de roșii, vin și alte ingrediente acide.

Cum o îngrijești Această oală are nevoie de o îngrijire specială. Mânerul din stejar, care te ajută să ridici vasul ori capacul, nu are ce căuta în cuptor. Iar ca să nu zgârii interiorul, evită folosirea ustensilelor ascuțite. După ce ai folosit vasul, spală-l cu apă și detergent de vase. Atenție: nu pune oala în mașina de spălat vase.

 

Tigaia din fontă 

Alegerea noastră Tigaia Kitchen Craft, cu diametrul de 24 de centimetri (90 lei, kitchenshop.ro).

Cum o îngrijești Încălzește-o pe foc mare până e încinsă. Folosind o mănușă de bucătărie, îndepărtează vasul de pe foc, adaugă două linguri de ulei de porumb și mișcă vasul circular. Apoi lasă-l să se răcească. „Când e încălzită, tigaia se dilată puțin, iar uleiul e absorbit în pori“, spune Lee. Când vrei s-o cureți după ce gătești, umple-o pe jumătate cu apă, pune-o la foc mic și las-o la fiert, 10 minute. Clătește tigaia, șterge-o cu un prosop umed și clătește-o din nou. Ca să eviți ruginirea, șterge-o cu un prosop uscat.

 

Foto: Levi Brown

 

SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here