Super gratare

29 noiembrie 2007

Gratarul este unealta de glorie a barbatului bucatar.

1-gratar.jpg
Previous1 din 3Next
Poți folosi tastele ← →

Gratarul este unealta de glorie a barbatului bucatar.

Cand un mascul paseste in fata gratarului, e atat de mandru ca ai zice ca tocmai a inventat focul, nu ca are de gand sa friga niste halci de carne. Dar asta e minunat la gratar: tehnica e sanatoasa, mancarea e sublima, iar laudele, pe masura dogoarei carbunilor. Poate si de aceea fiecare tara are propriile metode de a scoate din jar mancaruri pretioase. De la salsa picanta a Americii de Sud la carnurile afumate din Orientul Mijlociu, turneul nostru culinar e dovada delicioasa ca nimic nu e mai bun (si mai simplu) decat o sesiune de gatit la gratar.

Crevete la gratar cu patrunjel

Timp: 20 de minute. Rezulta 4 portii.

Cel mai usor element de preparat la gratar este crevetele. Mai usor chiar decat carnatii. Acestia nu contin grasime mai deloc, motiv pentru care nu iau niciodata foc, si se fac foarte roz cand sunt gata (in maximum 5 minute). Chiar daca ii uiti pe gratar mai mult decat trebuie, vor fi la fel de buni la gust. Poti lasa pielita pe ei sau, daca vrei sa fii politicos cu invitatii tai, o poti curata inainte de a pune crevetii pe gratar. Nu incerca sa dai la o parte si venele, vei pierde timp pretios.

Ingrediente:

-1 kg creveti, cu sau fara piele Salsa

-1 cana frunze de patrunjel proaspat, tocate

-2 catei de usturoi, cojiti si zdrobiti

-1 lingura ghimbir decojit si zdrobit

-1 ardei iute fara coada, fara seminte, tocat

-1/4 cana ulei de masline (sau de porumb ori canola)

-suc proaspat de lamaie, sare si piper dupa gust

Instructiuni de gatit:

1. Prepara sosul de salsa cu patrunjel. Da drumul la gratar (focul sa nu fie foarte iute) si pune grilajul la minimum 10 cm de sursa de caldura.

2. Frige crevetii pe ambele parti, pana cand cochiliile devin foarte fierbinti sau carnea devine foarte roz, ba chiar usor maronie. Se serveste imediat cu sosul salsa.

Salsa de patrunjel este un sos clasic in America de Sud

Se prepara cu usturoi crud, ardei iute, lamaie verde si putin ulei. Noua ne place si un dram de ghimbir in amestec, pentru un plus de iuteala. Rupe frunzele de patrunjel de pe tulpana si spala-le bine inainte de a le pune in blender. Acest sos functioneaza superb pe aproape orice carne preparata la gratar – vita, porc, pui sau peste. Merge chiar si pe legume, daca tii post.

Instructiuni de salsa:

1. Amesteca in blender patrunjelul, usturoiul, ghimbirul, ardeiul iute si uleiul. Mixeaza totul pana obtii un piure fin, adaugand ulei cat e nevoie si curatand ingredientele de pe peretii blenderului daca e necesar.

2. Muta piureul intr-un castron, adauga sare si piper si subtiaza totul cu 1 sau 2 linguri de suc de lamaie. Gusta, adauga sare si piper si invita lumea la masa. Sau acopera sosul si tine-l la frigider, dar nu mai mult de o zi. (Se serveste numai la temperatura camerei.) Rezulta o cana de sos.

Pui la gratar cu Susan

Timp:40 de minute, plus timp de marinare, daca doresti.Rezulta 4 portii.

Mancarea coreeana e plina de savoare. E ca un fel de mancare japoneza cu zeci de condimente in plus. Usturoi din abudenta, la fel si susan (in diverse forme), ca sa nu mai vorbim de zahar si de soia. Pe scurt, e mancarea potrivita pentru oamenii carora le place sa-si simta papilele gustative dansand nebuneste. Exemplul cel mai potrivit in acest sens ni-l ofera puiul la gratar.

Ingrediente :

-2 kg carne de pui, fara grasime

-1/4 cana seminte de susan

-2 linguri usturoi tocat

-1 lingura ghimbir tocat

-1/4 cana sos de soia

-2 linguri ulei de susan

-2 linguri zahar

-sare si piper dupa gust

-ciuperci tocate drept garnitura

Previous1 din 3Next
Poți folosi tastele ← →


Categorii: Nutriție

Comentarii



Aboneaza-te la newsletter-ul Men's Health!






Noutăți