Studiile confirmă: Brânza chiar dă gust mai bun vinului!

0
808
brânza

Brânza chiar face gustul vinului mai bun, spune un studiu nou prezentat în Journal of Food Science.

În studiu, 31 de participanți au degustat patru vinuri — un alb dulce, un alb sec și două roșii – la început fără nimic alături, apoi luând câte o înghițitură de brânză înainte de fiecare pahar.

Când a venit vorba de vinul alb sec, participanții au simțit mai puțin nuanțele citrice când l-au degustat cu brânză, ceea ce le-a permis să simtă mai mult celelalte arome. Aceasta duce la un gust mai plin, palatabil, spune autorul studiului, Mara Galmarini, Ph.D.

Participanții la studiu s-au referit la vinurile roșii ca fiind mai puțin astringente, ceea ce experții în vin descriu ca fiind o senzație neplăcută de uscăciune în gură, și mai puțin acre când le-au savurat între două înghițituri de brânză.

Motivul? Gustul astringent apare când polifenolii, care abundă în vinul roșu, se amestecă cu proteinele din salivă, spune Galmarini.

De aici și senzația de gură uscată. Mestecatul însă îți crește salivația, care sfârșește prin a contracara efectele polifenolilor, spune ea.

În plus, grăsimea din brânză îți îmbracă gura, ceea ce crește lubrifierea și scade percepția gustului astringent sau acru, spune Galmarini.

Asta înseamnă că, dacă mesteci orice fel de mâncare grasă, te ajută să simți mai bine vinul.

Deci dacă tu – sau partenera ta – nu sunteți pasionați de brânzeturi, încercați cu nuci, măsline, prosciutto pentru a îmbogăți gustul vinului.

SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here