Sparge-l odata!

0
115

De Melissa Clark • Adaptare de Irina Mereacre • Fotografii de Lisa Shin

ORICINE STIE CA OUL ESTE INGREDIENTUL DEFINITORIU PENTRU UN MIC-DEJUN (fi e el englezesc sau romanesc). Insa putini sunt barbatii care profita de acest combustibil ieftin pentru muschi si in alte momente din zi. Mare pacat, avand in vedere ca ouale sunt delicioase, se prepara rapid si pot fi combinate cu nenumarate ingrediente. Amesteca doua-trei oua batute cu paste si bacon si prepari un sos carbonara. Ruleaza-le intr-o lipie (obtii un burrito fantastic!). Arunca-le in supa preferata sau foloseste-le pentru a transforma rapid resturile de mancare – legume, o bucata de branza, ultimele felii de paine – intr-o frittata delicioasa. Pastreaza ouale in frigider intre trei si cinci saptamani; ouale mai vechi sunt mai bune pentru fiert, intrucat se descojesc mai bine. Cumpara oua organice. Pentru cei cativa lei in plus, te bucuri de un produs cu o aroma mai compacta, care merita sa fie servit in orice moment al zilei.

 

Oua la tigaie cu praz si rucola
Pune intr-o tigaie mare doua bucati de praz feliat si soteaza-le in doua linguri de unt, pana se inmoaie. Adauga un catel de usturoi maruntit fin si un varf de sare. Gateste ingredientele pana le simti aroma. Pune si opt cesti de frunze de rucola tanara si trei linguri de vin alb. Prajeste legumele pana se inmoaie; condimenteaza cu sare si piper negru macinat. Sparge apoi patru oua, pune capacul si lasa totul la foc mic pana cand ouale devin semimoi.
Obtii 2 portii.

 

Burrito pentru micul dejun
Topeste o lingura si jumatate de unt intr-o tigaie nonadeziva, la foc mediu. Pune apoi patru oua batute si o ceasca si jumatate de spanac proaspat maruntit; condimenteaza cu sare si piper negru macinat. Gateste-le si amesteca pana cand ouale se combina cu celelalte ingrediente, circa doua minute. Ruleaza mixul din oua intr-o foaie de tortilla din faina de porumb calda. Presara cateva felii de avocado si salsa din rosii sau salsa verde.
Obtii 2 portii.

 

Mic-dejun turcesc cu oua
Incalzeste intr-o tigaie non adeziva mare doua linguri de ulei de masline, la foc mediu spre mare. Adauga jumatate de ceasca de ardei gras rosu taiat in cuburi, jumatate de ceasca de vanata taiata in cuburi, cate un varf de sare si piper negru macinat. Soteaza ingredientele pana se inmoaie, circa sapte minute. Adauga patru oua batute usor, un sfert de lingurita de paprika, sare si piper negru dupa gust. Gateste mixul pana cand ouale se amesteca bine cu celelalte ingrediente si se intaresc usor. Presara coriandru maruntit si serveste cu o portie generoasa de iaurt simplu si lipie din faina integrala.
Obtii 2 portii.

 

Mamaliga, varza kale si oua
Pune intr-o cratita jumatate de ceasca de lapte, o ceasca si jumatate de apa rece si putina sare. Seteaza aragazul la foc mare si fierbe lichidul. Cand da in clocot, pune jumatate de ceasca de malai, amestecand continuu. Redu focul la minimum si tine mancarea sub punctul de fierbere pana se ingroasa, 10-15 minute. Intre timp, soteaza, in doua linguri de ulei de masline, o legatura de frunze de varza kale maruntita (fara tulpini); condimenteaza cu sare si piper negru macinat. Scoate varza din cratita. Adauga o lingura de ulei de masline in cratita, incalzeste-l si sparge doua oua. Condimenteaza ouale cu sare si piper negru macinat, pune capacul si lasa tigaia pe foc mic, pana se fac albusurile. Serveste mamaliga cu legume si un ou prajit.
Obtii 2 portii.

 

Supa chinezeasca de ou cu edamame si spanac
Fierbe patru cesti de supa de pui. Cand da in clocot, pune jumatate de ceasca de boabe de edamame congelate si gateste-le timp de doua minute. Apoi adauga patru cesti cu frunze de spanac tanar. Cand capata un aspect ofilit, strecoara doua oua batute usor. Asezoneaza cu un sfert de ceasca de praz feliat subtire, o lingura de sos de soia, o lingurita de ulei de susan provenit din seminte prajite si ulei de chili, dupa gust.
Obtii intre 2 si 4 portii.

 

Budinca din ciuperci si branza de oaie
Amesteca trei linguri de ulei de masline cu 250 de grame de ciuperci taiate in cuburi si cu putina sare. Pune-le in cuptorul incalzit la 200⁰C, pe o tava captusita cu folie de aluminiu, si lasa-le 15-20 de minute. Asaza pe o tava de copt, intr-un strat uniform, doua cesti de cuburi de paine integrala. Pune un alt strat format din jumatate din cantitatea de ciuperci si jumatate de ceasca de branza rasa. Continua cu doua cesti de cuburi de paine, ciupercile ramase si jumatate de ceasca de branza. Intr-un bol amesteca sase oua, o ceasca si un sfert de lapte, sare si putina boia de ardei. Toarna mixul peste ingredientele din tava. Coace budinca la 170⁰C, 30-40 de minute.
Obtii intre 2 si 4 portii.

 

Paste carbonara cu masline
Rumeneste intr-o tigaie adanca cinci felii de bacon; asaza-le pe un servetel de hartie ca sa se scurga uleiul si taie-le grosier. Pune patru catei de usturoi maruntiti fin in tigaie, in grasimea lasata de bacon, si rumeneste-i pana le simti aroma. Adauga 450 de grame de spaghete din faina integrala fierbinti (preparate al dente), baconul, doua oua batute usor* si jumatate de ceasca de masline kalamata, fara samburi. Presara o cantitate generoasa de branza Pecorino** rasa si mult piper negru proaspat macinat.
Obtii 4 portii.

*Atentie! Consumul de oua prajite insuficient poate sa creasca riscul de toxiinfectie alimentara.
**O branza de oaie, tare, specific Sardiniei. Se foloseste uneori ca inlocuitor pentru parmezan.

 

Oua cu linte si legume inabusite
Incalzeste doua linguri de ulei de masline intr-o cratita mare. Cand este incins pune doua treimi de ceasca de ceapa taiata marunt, jumatate de ceasca de cubulete de morcovi si o treime de ceasca de telina maruntita; rumeneste legumele cat sa se inmoaie. Adauga trei sferturi de ceasca de linte maronie, doua cesti de apa si putina sare. Lasa-le sub punctul de fierbere pana se inmoaie lintea, 20-30 de minute. Completeaza cu doua cesti de frunze de rucola. Adauga sare si piper negru macinat. Inainte de servire, prepara doua oua ochiuri moi. Serveste boabele de linte cu oul asezat peste ele.
Obtii 2 portii.



SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here