Sosuri infailibile

0
38

AMESTECURI SARATE, HIPERCALORICE, insotite de aperitive bogate in carbohidrati, cum ar fi chipsurile de cartofi, covrigeii si rondelele de paine prajita – cu o asemenea descriere sosurile nu se bucura de o reputatie buna. Iar cele oferite de majoritatea supermarketurilor contin ingrediente care seamana cu o deversare de substante chimice. Sosurile facute in casa sunt mai savuroase, nu iti dauneaza si necesita putina munca. In plus, toate au sub 200 de calorii la o portie echivalenta cu o treime dintr-o ceasca.


SOS AFUMAT DE FASOLE NEAGRA
Majoritatea sosurilor de fasole neagra sunt extrem de sanatoase; problema e ca nu intotdeauna au gust foarte bun. Acest sos are o textura cremoasa datorata branzei ricotta, in vreme ce prosciutto si ardeii Chipotle* ii dau gust de afumatura, iar condimentele aduc o bogatie de arome.
*Ardei chili afumat si uscat


Ingrediente
O conserva (450 de grame) de fasole neagra, scursa si spalata
O ceasca de ricotta cu continut scazut de grasimi
120 de grame de prosciutto, taiat bucati
O lingura de ardei Chipotle maruntiti, in sos adobo (sau o lingurita de boia afumata)
Un morcov curatat si taiat fasii
Un sfert de ceapa mica rosie, taiata grosier
O lingurita de chimen macinat
Sucul de la o jumatate de lime
O lingurita de maghiran uscat
Jumatate de lingurita de sare



Cum il prepari
1 Pune fasolea intr-un robot si mixeaz-o pana se marunteste.
2 Adauga branza ricotta, prosciutto-ul, ardeiul Chipotle, morcovul, ceapa, chimenul macinat, zeama de lamaie, maghiranul uscat si sarea. Mixeaza-le pana obtii o compozitie fina.
Se obtin 3 cesti si jumatate



SOS DE BRANZA CU BERE NEAGRA

Are bere. Are branza. Si, totusi, n-o sa te alegi cu burta.


Ingrediente:
2 cesti de branza Cheddar cu continut scazut de grasimi, taiata in bucati
Un sfert de ceapa mica rosie, taiata grosier
2 fire de ceapa verde, taiate rondele
2 lingurite de mustar boabe
O lingurita de hrean din conserva
O lingura de rozmarin proaspat, tocat marunt
O treime de ceasca de smantana
Un sfert de ceasca de bere neagra

Cum il prepari
1 Pune branza Cheddar, ceapa rosie, cea verde, boabele de mustar, hreanul, rozmarinul si sarea intr-un robot de bucatarie. Mixeaza totul bine.
2 Adauga smantana si berea si amesteca pana ce obtii o compozitie fina.
Se obtin 2 cesti si jumatate

SOS DE CEAPA CARAMELIZATA
Leguma confera savoare acestui sos, in timp ce iaurtul grecesc, bogat in proteine, il face cremos.


Ingrediente:
O lingura de unt
2 cepe mari, taiate julien
O lingura de zahar brun
O lingurita de otet balsamic
3 catei de usturoi, tocati marunt
3 cesti de ciuperci, taiate felii
Trei sferturi de ceasca de iaurt grecesc degresat
O lingura de salvie sau de rozmarin proaspat, tocat marunt
Jumatate de lingurita de sare
Un sfert de lingurita de piper


Cum il prepari
1 Topeste untul intr-o tigaie mare, la foc mediu. Adauga cepele si prajeste-le 4-5 minute pana se inmoaie. Adauga zaharul si otetul.
2 Redu intensitatea focului, acopera tigaia si lasa sa fiarba 25 de minute, amestecand din cand in cand; apoi adauga usturoiul si mai lasa sa fiarba cinci minute. Goleste continutul intr-un castron.
3 Adauga ciupercile in tigaie. Da focul mai tare si soteaza legumele circa cinci minute, pana se inmoaie.
4 Lasa ceapa si ciupercile sa se raceasca. Apoi paseaza-le intr-un robot de bucatarie impreuna cu celelalte ingrediente.
Se obtin 3 cesti




SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here