Sosuri infailibile

21 septembrie 2012

Trei retete rafinate pentru petrecerile cu prietenii

AMESTECURI SARATE, HIPERCALORICE, insotite de aperitive bogate in carbohidrati, cum ar fi chipsurile de cartofi, covrigeii si rondelele de paine prajita – cu o asemenea descriere sosurile nu se bucura de o reputatie buna. Iar cele oferite de majoritatea supermarketurilor contin ingrediente care seamana cu o deversare de substante chimice. Sosurile facute in casa sunt mai savuroase, nu iti dauneaza si necesita putina munca. In plus, toate au sub 200 de calorii la o portie echivalenta cu o treime dintr-o ceasca.

SOS AFUMAT DE FASOLE NEAGRA
Majoritatea sosurilor de fasole neagra sunt extrem de sanatoase; problema e ca nu intotdeauna au gust foarte bun. Acest sos are o textura cremoasa datorata branzei ricotta, in vreme ce prosciutto si ardeii Chipotle* ii dau gust de afumatura, iar condimentele aduc o bogatie de arome.
*Ardei chili afumat si uscat


Ingrediente
O conserva (450 de grame) de fasole neagra, scursa si spalata
O ceasca de ricotta cu continut scazut de grasimi
120 de grame de prosciutto, taiat bucati
O lingura de ardei Chipotle maruntiti, in sos adobo (sau o lingurita de boia afumata)
Un morcov curatat si taiat fasii
Un sfert de ceapa mica rosie, taiata grosier
O lingurita de chimen macinat
Sucul de la o jumatate de lime
O lingurita de maghiran uscat
Jumatate de lingurita de sare


Cum il prepari
1 Pune fasolea intr-un robot si mixeaz-o pana se marunteste.
2 Adauga branza ricotta, prosciutto-ul, ardeiul Chipotle, morcovul, ceapa, chimenul macinat, zeama de lamaie, maghiranul uscat si sarea. Mixeaza-le pana obtii o compozitie fina.
Se obtin 3 cesti si jumatate



SOS DE BRANZA CU BERE NEAGRA

Are bere. Are branza. Si, totusi, n-o sa te alegi cu burta.


Ingrediente:
2 cesti de branza Cheddar cu continut scazut de grasimi, taiata in bucati
Un sfert de ceapa mica rosie, taiata grosier
2 fire de ceapa verde, taiate rondele
2 lingurite de mustar boabe
O lingurita de hrean din conserva
O lingura de rozmarin proaspat, tocat marunt
O treime de ceasca de smantana
Un sfert de ceasca de bere neagra

Cum il prepari
1 Pune branza Cheddar, ceapa rosie, cea verde, boabele de mustar, hreanul, rozmarinul si sarea intr-un robot de bucatarie. Mixeaza totul bine.
2 Adauga smantana si berea si amesteca pana ce obtii o compozitie fina.
Se obtin 2 cesti si jumatate

SOS DE CEAPA CARAMELIZATA
Leguma confera savoare acestui sos, in timp ce iaurtul grecesc, bogat in proteine, il face cremos.


Ingrediente:
O lingura de unt
2 cepe mari, taiate julien
O lingura de zahar brun
O lingurita de otet balsamic
3 catei de usturoi, tocati marunt
3 cesti de ciuperci, taiate felii
Trei sferturi de ceasca de iaurt grecesc degresat
O lingura de salvie sau de rozmarin proaspat, tocat marunt
Jumatate de lingurita de sare
Un sfert de lingurita de piper


Cum il prepari
1 Topeste untul intr-o tigaie mare, la foc mediu. Adauga cepele si prajeste-le 4-5 minute pana se inmoaie. Adauga zaharul si otetul.
2 Redu intensitatea focului, acopera tigaia si lasa sa fiarba 25 de minute, amestecand din cand in cand; apoi adauga usturoiul si mai lasa sa fiarba cinci minute. Goleste continutul intr-un castron.
3 Adauga ciupercile in tigaie. Da focul mai tare si soteaza legumele circa cinci minute, pana se inmoaie.
4 Lasa ceapa si ciupercile sa se raceasca. Apoi paseaza-le intr-un robot de bucatarie impreuna cu celelalte ingrediente.
Se obtin 3 cesti



Categorii: Nutriție

Comentarii



Aboneaza-te la newsletter-ul Men's Health!






Noutăți