Somon la grătar

0
632

Expertul bucătar al lunii
Rick Moonen se ocupă de RM Seafood, iar de curând și-a deschis restaurantul lui, Rx Boiler Room, din Mandalay Bay, în Las Vegas. El este și autorul cărții de bucate Fish Without a Doubt.

 MH0913_ADV_GUY_RICKMOONEN

 

A Prepară saramura
Amestecă ­într-un vas mare o ceașcă de apă, câte o jumătate de ceașcă de sare și de zahăr, o ceapă roșie mică feliată, doi căței de usturoi mărunțiți, crenguțe de mărar și coriandru și sucul de la jumătate de lămâie. Adaugă fileurile (fără să le îndepărtezi pielea), acoperă cu un capac și lasă mixtura în frigider timp de trei-patru ore.

B Pregătește focul
Încălzește o parte a grătarului cu gaz, la foc mediu spre mare, ori aprinde cărbunii și adună-i într-o parte. Scoate fileurile din saramură și scufundă în aceasta un tocător din lemn (preferabil de cedru). Tocătorul va separa grătarul de pește (care nu se va mai lipi de bare), dând fileului un gust aparte, ușor afumat.

C Servește!
Intensifică gustul de afumătură punând tocătorul pe zona de cărbuni încinși. Apoi mută-l pe cea fără cărbuni și pune somonul, cu pielea în jos. Acoperă grătarul cu un capac și frige peștele, 15-20 de minute. Străpunge-l cu o furcu­liță, să vezi dacă e gata. Folosește o spatulă subțire, pentru a-l muta pe o farfurie. Lasă-l să se odihnească cinci minute.

 

Gust și aromă mai intense
O parte din suculența somonului provine de la grăsimile Omega-3. Rick Moonen recomandă Chinook, o specie de somon sălbatic. Cumpără fileuri cu grosimea de circa trei-patru centimetri, tăiate imediat de după cap. Și cumpără peștele cu piele.

Nu ai grătar?
Foloseşte cuptorul. Aşază o tigaie din fontă la 15 centimetri de sursa de căldură. Condimentează peştele cu sare, unge-l cu unt topit şi coace-l circa opt minute, până când bucăţile se desprind.

 

1
2
3
4
SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here