Rezolvă criza de energie

0
637

De Matthew Kadey. Adaptare de Irina Mereacre. Ilustrație: Kikuo Johnson.

I-ai auzit pe experții în fitness și nutriție „vorbind“ (fără să pună osul la treabă) în timp ce se sprijină de aparatele de la sală și țintesc victimele neștiutoare cu sfaturi.

„Auzi? Dacă vrei să pui mușchi, trezește-te la 3 dimineața și bagă un shake proteic!“

„Aprovizionează-ți centura cu băuturi energizante – vei alerga de două ori mai rapid!“

„Mănâncă pui la rotisor între seturile de îndreptări!“

Mai puțin promovate sunt ideile cercetătorilor în nutriție și sport, care muncesc din greu pentru a descoperi adevărul științific. Acordă-le atenție și vei avea doar de câștigat. Odată ce vei separa informațiile autentice de cele de umplutură, vei obține „combustibilul“ necesar ca să-ți depășești propriile recorduri, să obții rezultate mai bune și să-ți sculptezi abdomenul. Fii atent la următoarele mituri.

Mitul nr. 1

Mergi la sală flămând și-ți vei pregăti corpul pentru pierderi maxime de grăsime.

Unele cercetări sugerează că efectuarea antrenamentelor când nivelurile de glicemie și de carbohidrați sunt scăzute determină organismul să-și ia energia din rezervele de grăsimi. „Un plan nu tocmai bun, dacă faci exerciții intense“, spune Mike Roussell, consultant în nutriție pentru Men’s Health. Cea mai bună soluție: gestionarea insulinei. Alimentele cu un conținut glicemic scăzut (merele, arahidele, piersicile) determină corpul să elibereze doze controlate de insulină, asigurând un flux constant de energie. Cele cu un conținut glicemic ridicat (covrigii, gogoșile) cresc nivelul de insulină, stimulând depunerile.

Alimentează inteligent Pregătește terenul: cu două ore și jumătate înainte de un antrenament intens, mănâncă ceva cu un conținut glicemic mic. „Meniul ar trebui să aibă carbohidrați, proteine și grăsimi sănătoase“, spune Christopher Mohr, nutriționist sportiv din Louisville. (Poți opta pentru quinoa, pui, avocado.) Apoi, cu 30-45 de minute înainte să începi, ia o gustare cu un conținut glicemic scăzut, de 150 de calorii, cum este un iaurt cu mix de cereale, alune și miere.

Mitul nr. 2

Gelurile consumate pe durata unui antrenament scurt sunt cea mai bună metodă de energizare.

Dacă nu-ți faci plinul în prima parte a zilei, gelurile energizante ar putea să-ți fie de folos. Potrivit unei recenzii publicate în 2013 în revista Sports Medicine, consumarea carbohidraților pe durata unui antrenament solicitant de 45-60 de minute ar putea să-ți îmbunătățească performanța, contribuind la eliminarea oboselii spre finalul antrenamentului. „Dar există o strategie mai bună: consumul de carbohidrați înaintea exercițiului îți împiedică organismul să recurgă la rezervele de proteine“, spune Roussell. Asta te va face să excelezi pe durata întregului antrenament. În plus, carbohidrații te ajută să gestionezi felul în care sistemul nervos central percepe efortul.

Alimentează inteligent „Cu 15 minute ­înaintea unui antrenament intens, consumă 30 de grame de carbohidrați ușor digerabili, așa cum sunt, de exemplu, cei sub formă de geluri“, spune Roussell. „Dacă te antrenezi cu ceva cafeină la bord, consumă produsele energizante (sau cafea) cu 30 până la 60 de minute înainte să mergi la sală“, spune Matthew Ganio, director la Human Performance Laboratory de la Universitatea Arkansas.

1
2
SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here