Renunta la sosurile clasice

10 decembrie 2012

Arunca-le direct la gunoi si prepara un sos proaspat pentru salate dementiale

4-mh1012-tbl-fla-01-sm.jpg

De Clint Carter • Adaptare de Irina Mereacre • Foto: Lisa Shin

 

Vremurile in care traim sunt de-a dreptul intunecate pentru dressingurile de salate. Dovada este chiar eticheta cu ingrediente: dupa uleiul din boabe de soia (o grasime cu valoare nutritiva scazuta), cel mai probabil vei gasi o lista de substante dubioase dintre care nu lipsesc conservantii si alti aditivi alimentari care fac ca dressingul sa reziste luni intregi fara sa fie nevoie sa-l pastrezi in frigider. Un astfel de produs este excelent atunci cand n-ai timp sa gatesti, dar de ce sa-ti pui sanatatea in pericol, cand poti sa faci un sos bogat in vitamine in doar cinci minute? Vei obtine o varianta mai aromata, cu ingrediente mult mai sanatoase si vei consuma o cantitate mai mica de calorii.

! Pentru toate dressingurile, pune ingredientele intr-un bol mediu si amesteca pana cand obtii o pasta uniforma. Le poti pastra in frigider pana la doua saptamani.

 

CAESAR
DIN COMERT
2 LINGURI = in jur de 170 de calorii

PREPARA-L TU
2 linguri = 60 calorii
Doua linguri de maioneza preparata cu ulei de masline
Trei linguri de suc de lamaie
Doua linguri de apa
Sase fileuri de ansoa, zdrobite
O treime de ceasca cu parmezan ras

CELE MAI BUNE LEGUME VERZI
Laptuca, spanac tanar

CELE MAI BUNE TOPINGURI
Ciuperci feliate si sparanghel oparit

LA FINAL…
Presara parmezan ras


! Dressingul cu branza cu mucegai albastru iti va transforma și cele mai banale salate


BRANZA CU MUCEGAI
DIN COMERT
2 LINGURI = in jur de 150 de calorii

PREPARA-L TU
2 linguri = 45 de calorii
Un sfert de ceasca cu iaurt simplu
Doua linguri de maioneza
Doua linguri de apa
O lingura de otet din vin
Un sfert de lingurita de piper negru, macinat
Putina boia de ardei iute
Un sfert de ceasca de branza cu mucegai, faramitata

CELE MAI BUNE LEGUME VERZI
Laptuca, salata aisberg

CELE MAI BUNE TOPINGURI
Rosii cherry, morcovi si telină

LA FINAL…
Presara putin piper

 

 

MUȘTAR CU MIERE
DIN COMERT
2 LINGURI = in jur de 140 de calorii

PREPARA-L TU
2 linguri = 50 de calorii
Jumatate de ceasca de mustar iute
Doua linguri de miere
O lingura de apa
Doua lingurite de suc de lamaie
Doua lingurite de ulei de masline

CELE MAI BUNE LEGUME VERZI
Varza taiata marunt sau salata verde

CELE MAI BUNE TOPINGURI
Morcov ras, broccoli si pastai de fasole verde

LA FINAL…
Pune migdale rumenite

 

! De ce nu e bun dressingul fara grasimi. Potrivit unui studiu efectuat la Universitatea de Stat din Ohio, grasimile adaugate in salata cresc capacitatea organismului de a absorbi nutrimentele. O idee buna este sa adaugi avocado. Fructul stimuleaza absorbtia betacarotenului.

 

Proteine bune pentru salate
Daca urmezi un regim alimentar cu un nivel moderat spre crescut de proteine, poti sa dai jos mai usor kilogramele. Adauga proteine in salata preparata. Iata cateva optiuni sarace in calorii si bogate in nutrimente.

Adauga carnati de casa
O bucată are circa 150 de calorii si 15 grame de proteine
Pune-i in salata alaturi de spanac si branza feta – pentru un plus de aroma.

Alege chiftelele
Trei bucati au in jur de 140 de calorii si 12 grame de proteine
Este vorba de chiftelele facute cu mozzarella si rosii uscate la soare. Trebuie sa le gusti neaparat!

Mananca si peste
100 de grame au circa 150 de calorii si 25 de grame de proteine
Consuma somon preparat la cuptor cu felii de lamaie si marar proaspat. E o combinatie excelenta.

Pune oua
Doua oua au aproximativ 120 de calorii si 10 grame de proteine
Albusurile sunt o sursa excelenta de proteine, iar galbenusurile contin vitaminele E, D, B12 si fier.
 



Categorii: Nutriție

Comentarii



Aboneaza-te la newsletter-ul Men's Health!






Noutăți