Puterea vinului rosu

22 februarie 2013

Alege cea mai buna bautura pentru inima ta

1-shutterstock-50981776.jpg

De ce vinul rosu este rosu? Acele nuante calde provin de la cojile boabelor care raman in contact cu mustul in timpul fermentarii. Cojile contin resveratrol, un antioxidant eficient in lupta cu bolile cardiovasculare. Unele soiuri de vin rosu au mai multi antioxidanti decat altele. Razvan Jurca, pasionat de vin si consultant al bistroului Bruno din Bucuresti, iti spune la ce trebuie sa fii atent cand cumperi aceasta bautura ca sa te bucuri de cea mai mare cantitate din substantele miraculoase. In plus, specialistul iti recomanda cate un sortiment de vin pentru fiecare categorie.

VINURILE DE LA ­ALTITUDINE
„Vita-de-vie crescuta in conditii dificile face mai putini struguri, dar de regula mai bogati in extract si, implicit, in compusi benefici pentru sanatate“, afirma consultantul bistro-ului Bruno. Asta inseamna ca producatorii sunt nevoiti sa se ingrijeasca mai mult de fiecare parcela, ca sa se asigure ca vitele cultivate acolo vor supravietui conditiilor putin prielnice pe care le presupun plantarile la mare altitudine. „O cantitate crescuta de bioflavonoide da strugurilor un gust mai putin tentant pentru daunatori, crescand totodata si sansele de supravietuire a plantelor“, precizeaza Razvan Jurca.
INCEARCA: Liliac – Cuvée Feteasca Neagra & Merlot, 2010
„Cupajul de Feteasca Neagra si Merlot din plaiurile Lechintei – o podgorie situata la altitudine peste medie intre plantatiile romanesti de vita-de-vie – ofera satisfactie degustatorului prin aromele sale intense de prune afumate, fructe de padure, vanilie si ciocolata neagra.“


VINURILE „TARI” SAU TANINOASE
„Acest tip de vinuri contine nivelurile cele mai ridicate de antioxidanti“, sustine Razvan. Vei recunoaste taninurile datorita senzatiei astringente care-ti face „gura punga” si rugoasa. N-ai cum sa dai gres cu un soi bogat in antioxidanti, cum este refosk-ul – soi particular Sloveniei.
INCEARCA: Santomas – Antonius Refosk, 2005
„Vin matur, taninos si expresiv. Culoarea rubinie cu adancimi violacee etaleaza arome de fructe negre, piele tabacita si condiment, parcursul gustativ fiind lung si savuros. Taninurile sunt moi, imblanzite de alcool si extract, maturarea in baric oferindu-i un final de exceptie!“


VINURILE FOARTE INCHISE LA CULOARE
„In cazul vinului, antocianii (antioxidantii continuti in majoritatea fructelor inchise la culoare) sunt responsabili pentru aspectul rosu, rubiniu sau violet; vinurile rosii, cu cat sunt mai inchise la culoare, cu atat includ o cantitate mai mare de antociani“, spune Razvan. Nu vezi bine prin sticla? Alege un Cabernet Sauvignon, vinul rosu cu nuanta cea mai inchisa.
INCEARCA: La Cetate – Miracol – Cabernet Sauvignon, 2010
„Un Cabernet Sauvignon placut aromat, cu note de coacaze negre, cacao si condiment, se dezvaluie ca un vin sec echilibrat si intens, de culoare rubiniu inchis, cu bordura visinie la marginea paharului.“


VINURILE PROVENITE DIN PODGORII INSORITE
Teoria e ca strugurii produc mai multi antioxidanti cand sunt expusi mai mult timp la razele UV. Razvan Jurca iti sugereaza sa incerci vinurile care provin din podgorii litorale. Vara, sustine el, „cu cat plantatiile sunt mai aproape de mare, cu atat vita-de-vie e expusa mai mult insolatiei“.
INCEARCA: Alira – Merlot, 2009
„Unul dintre cele mai reu­site vinuri dobrogene – concentrat si impetuos. Se prezinta rubiniu intunecat, cu un buchet complex de coacaze negre, lychee, caramel si condiment. Parcursul gustativ este catifelat si lung, finalul vinului (sec) lasand o iluzie de dulce, care-l face si mai agreabil.“

 

!
Daca nu poti sa te decizi intre aceleasi tipuri de vin din ani diferiti, alege-l pe cel mai tanar! Acest sfat favorizeaza evident vinurile albe, care se si consuma, de regula, cat mai „proaspete“. Insa si in cazul celor rosii, exista la noi (pe langa vinurile facute traditional in gospodarie si care, prin tehnica foarte simpla de vinificare, sunt destinate consumului de la un an la altul) vinuri Merlot, Cabernet sau Feteasca Neagra de calitate superioara scoase pe piata dupa numai un an de la recoltarea strugurilor! „Iar acesta este un avantaj deloc de neglijat pentru cei care cauta beneficii pentru sanatatea lor, deoarece vinurile recent imbuteliate au mai multi polifenoli, comparativ cu cele mai mature“, spune Razvan Jurca.

Foto: Shutterstock
 



Categorii: Nutriție

Comentarii



Aboneaza-te la newsletter-ul Men's Health!






Noutăți