„Proiectul chili“

0
374

De Paul Kita. Adaptare de Irina Mereacre. Foto: Kang Kim

Un bărbat nu „gătește“ pur și simplu chili. Îl creează. El petrece suficient timp cât să selecteze cea mai bună materie primă, să stabilească o „temelie“ solidă și să-și lase amprenta. Desigur, nu toți sunt atenți la detalii. Unii complică rețeta cu condimente în exces, alții folosesc prea multă carne. Adevărul este că avem nevoie de câteva sfaturi de la unul dintre cei mai buni experți în chili – Elizabeth Karmel, din SUA. „Când vine vorba despre secretul unui chili excelent, părerile sunt împărțite“, spune ea. „Însă treaba este destul de simplă: folosește un mix de condimente bun, care să echilibreze aromele, și înarmează-te cu răbdare.“ Citește. Gătește. Mănâncă.

Pasul 1/Alege condimentele

„Mixul de condimente este baza oricărei rețete bune de chili“, spune Karmel. „Asigură-te că este echilibrată de ingrediente dulci, picante, iuți și amare.“ Evident, poți să cumperi un produs din comerț, însă cel preparat de tine va „dezlega“ arome mult mai intense. Amestecul din dreapta este preferatul lui Karmel. Adaptează rețeta până când vei găsi varianta preferată de tine; dar fii atent la boiaua de ardei iute, care poate „asfixia“ aromele mai subtile. Nu vei folosi toată cantitatea obținută (două treimi dintr-o ceașcă), însă surplusul poate fi păstrat până la șase luni. De asemenea, îl poți folosi când prepari carne.

Pasul 2/Adaugă arome

Creează un „parfum“ pentru chili. Pune într-o cratiță două linguri de ulei de măsline, două cepe mari galbene tocate fin și trei căței de usturoi făcuți la grătar. Lasă pe foc până se înmoaie ceapa.

Pasul 3/Pregătește carnea

Cere-i măcelarului câte 450 de grame de antricot și mușchi de vită – bucăți cu un gust consistent și bogat. Rumenește în cratiță carnea macră sau tăiată cuburi, ca să „prindă“ din arome.

Pasul 4/Folosește alcool!

Ai putea pune supă de vită sau de pui, dar, pentru arome mai pătrunzătoare, mai bine fierbi carnea în bere sau vin“, spune Karmel. Ea recomandă ceva mai „îndrăzneț“, să zicem, bere neagră sau vin chardonnay. Sau adaugă băutura preferată – 350 ml ar trebui să-ți ajungă. În acest punct adaugă și:

Două conserve (a câte 280 grame) de roșii tăiate cuburi cu bucăți de ardei iute + 170 grame de pastă de tomate

Două linguri din mixul de chili făcut de tine (de la pasul 1) + sare, dacă este un chili fără fasole (vezi mai jos)

Pasul 5/Fă altceva

 „Cu cât gătești mai mult timp chili, cu atât aromele devin mai intense“, spune Karmel. Într-o oră mâncarea e gata, dar las-o două-trei. Fierbe la foc mic; pune capacul și amestecă până e gata.

Pasul 6/Servește!

Asezonează și servește cu brânză cheddar rasă, smântână, bucăți de lime și ceapă roșie murată . „Și nu uita de pâinea cu mălai“, spune Karmel. Vei obține între patru și șase porții

MH1114_NUT_CHI_01

1
2
SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here