Peste „auto“-afumat

15 octombrie 2008

Afuma-ti singur pestele si vei adauga extra-savoare meselor tale. Te temi ca e prea complicat? Ca necesita mult efort? Nici vorba!Praful de pusca miroase atit de bine, ca-ti vine sa-l gusti, nu? E otravitor, asa ca mai bine te abtii. Dar mirosul acela special provocat de un foc de arma e aproape comestibil. Ca un vin de calitate. Sau tutunul de pipa. Treci pe linga o tutungerie si aroma e atit de imbietoare, ca-ti vine s-o gusti. N-ai cum sa faci asta, nici pipa nu-ti place, totusi ti-ai dori sa aprofundezi savoarea acelui miros.

1-083-page-1-image-0004.jpg
Previous1 din 2Next
Poți folosi tastele ← →

Afuma-ti singur pestele si vei adauga extra-savoare meselor tale. Te temi ca e prea complicat? Ca necesita mult efort? Nici vorba!

Praful de pusca miroase atit de bine, ca-ti vine sa-l gusti, nu? E otravitor, asa ca mai bine te abtii. Dar mirosul acela special provocat de un foc de arma e aproape comestibil. Ca un vin de calitate. Sau tutunul de pipa. Treci pe linga o tutungerie si aroma e atit de imbietoare, ca-ti vine s-o gusti. N-ai cum sa faci asta, nici pipa nu-ti place, totusi ti-ai dori sa aprofundezi savoarea acelui miros.

Barbatii sint adesea atrasi de astfel de mirosuri si, din fericire, daca vrem sa ne bucuram si gustativ de aceste arome, tot ce trebuie sa facem este sa infuzam mincarea cu ele. Afumatura e o aroma pe care o putem imblinzi fara probleme, cu ajutorul pestelui. Plus ca astfel ne vom acoperi de gloria de care se bucura numai marii bucatari, capabili sa afume carnuri dupa metode numai de ei stiute. Adevarul e insa ca procesul de afumare e mult mai simplu decit crezi. si are avantajul de a-ti permite sa gusti mirosuri…

Daca vrei sa te bucuri de toate beneficiile pestelui afumat, trebuie sa alegi unul bogat in uleiuri naturale (cei pradatori, precum tonul, sint varianta optima). Asa ca fugi la pescarie si roaga vinzatorul sa-ti aleaga si sa-ti curete citeva bucati frumoase. Important e sa nu uiti sa-i spui sa lase pielea pe carne. Cea mai mare parte a aromei unui peste se ascunde in schelet si in piele, deci nu renunta la piele decit daca vrei sa pierzi si mare parte din gust.

Acum ca ai pestele, a sosit momentul sa-l usuci. Ai doua metode. Prima e rapida si comoda, dar are ca rezultat un peste mai putin aromat: sterge-l bine cu un servetel de hirtie. A doua varianta (si cea mai buna) este sa presari peste peste 2 pumni de sare grunjoasa, sa-l lasi sa se odihneasca 20-30 de minute in functie de dimensiunea pestelui, apoi clatesti carnea sub un jet de apa rece de la robinet.

Pasul urmator – foarte important – este sa tamponezi usor pestele cu un servet de bucatarie si sa-l atirni undeva afara, intr-un loc uscat, racoros si-n care adie vintul. Lasa-l citeva ore, pina devine aspru la atingere. Bun. Pestele tau e gata de afumat. Nu inainte de a construi afumatoarea.

Servire ireprosabila

Scoate pestele din afumatoare. Pune 2-3 bucatele de unt peste el (numai daca ai mers la sala astazi). Se consuma imediat, cu piine proaspata, o salata verde si un pahar din vinul tau rosu preferat

Varianta la rumegus

Daca nu gasesti rumegus, foloseste ceai de rooibos: rupe pliculetele de ceai si presara frunzele de rooibos pe fundul tavii. Functioneaza de minune si are o aroma incredibila.

Previous1 din 2Next
Poți folosi tastele ← →


Categorii: Nutriție

Comentarii



Aboneaza-te la newsletter-ul Men's Health!






Noutăți