Poți fi obez dar perfect sănătos? Un nou studiu spune că nu

0
1871
Rezultatele unui nou studiu arată că și persoanele obeze sănătoase din punct de vedere metabolic au un risc crescut de apariție a unor probleme cardiologice grave.
Rezultatele unui nou studiu arată că și persoanele obeze sănătoase din punct de vedere metabolic au un risc crescut de apariție a unor probleme cardiologice grave.

O nouă cercetare demonstrează că dacă ești obez, chiar dacă în momentul de față pari să fii sănătos, riscul de a ajunge să ai probleme grave de sănătate în timp este mare.

Studiul a fost realizat de o echipă de cercetători de la Centrul Medical Wake Forest Baptist și publicat în ediția lunii mai a Journal of the American College of Cardiology. Rezultatele pot fi luate ca o recomandare de a slăbi de către cei care au cu aproximativ 13 kg mai mult decât greutatea recomandată. În caz că nu se mobilizează să facă asta, chiar dacă nu au în prezent alte probleme de sănătate, cu timpul pot ajunge să sufere de probleme medicale dintre cele mai serioase, cum ar fi diabet, boli cardiovasculare sau accident vascular cerebral.

„Era o idee răspândită aceea că unii oameni care sunt obezi sunt totuși destul de sănătoși și fără un risc sporit de probleme cardiace. Din cauza asta nu toți erau încurajați să încerce scăderea în greutate și alte metode de prevenire a posibilelor boli cardiovasculare”, spune într-un comunicat de presă Morgana Mongraw-Chaffin, PhD, profesor asistent de sănătate publică la Wake Forest Baptist și primul autor al cercetării.

Cercetarea

Studiul longitudinal a inclus 6809 de participanți cu obezitate dar sănătoși din punct de vedere metabolic. Criteriile de selecție cuprindeau un indice de masă corporală mai mare de 30 și nu mai mult de doi factori de risc pentru sindrom metabolic: hipertensiune arterială, hiperglicemie, nivel crescut de colesterol, grăsime abdominală. Niciunul dintre participanți nu suferea de boli cardiovasculare la momentul începerii studiului.

Evoluția stării de sănătate a participanților a fost urmărită de-a lungul a 12 ani. La fiecare doi ani, avea loc o evaluare clinică. Rezultatele au arătat că aproape jumătate dintre ei au dezvoltat sindrom metabolic pe parcursul studiului.

De ce sunt importante aceste rezultate?

Pentru că știm că sindromul metabolic crește semnificativ riscul de a dezvolta o serie de probleme grave de sănătate cum ar fi boli cardiovasculare, diabet sau accident vascular cerebral.

Rezultatele studiului nu au arătat că obezitatea fără sindrom metabolic ar fi direct corelată cu bolile cardiovasculare, dar este corelată cu o probabilitate crescută de sindrom metabolic. Deci legătura dintre obezitate și boli cardiovasculare este mediată de sindromul metabolic. Această legătură nu a fost observată în grupul de participanți cu o greutate normală.

„În această lucrare am vrut să vedem dacă progresia acestui tip de obezitate se asociază cu risc crescut de boli cardiovasculare iar rezultatele ne-au făcut să răspundem afirmativ”, spune Mongraw-Chaffin. „Totuși, obezitatea fără sindrom metabolic în prezent nu este un indicator stabil al riscului de probleme cardiovasculare pe viitor. În momentul de față nu putem ști care 50% vor ajunge să aibă și care nu”.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here