Oamenii pesterilor aveau abdomenul plat?

3 iunie 2013

Daca vrei patratele, hraneste-te ca si cum ai trai in anul 10.000 I.Hr.

1-mh1012-fea-nut-01.jpg
Previous1 din 4Next
Poți folosi tastele ← →

De Lou Schuler • Adaptare de Irina Mereacre • Fotografii de Craig Cutler


Lou Schuler, colegul nostru de la Men’s Health US, a discutat cu Mark Mullins, unul dintre adeptii paleo, si cu specialisti care sustin aceasta dieta. Mai jos afli tot ce trebuie sa stii despre acest regim alimentar.

Craniul de Bison antiquus din sufrageria lui Mark Mullins pare un accesoriu pe care l-ar purta Conan Barbarul. Ca sa-ti dai seama cum arata acest animal stravechi, imagineaza-ti un bizon – o bovina furioasa de vreo 900 de kilograme, capabila sa alerge cu 50 de kilometri pe ora –, adauga-i 230 de kilograme si coarne mai lungi. Apoi amplifica de cateva ori factorul de intimidare.
Acum imagineaza-ti niste oameni din Paleolitic ratacind pe campiile Americii de Nord, cu 15.000 de ani in urma. Tu sau eu am aborda un Bison antiquus inarmati cu o bazooka, insa oamenii aceia urmareau, omorau si mancau bestiile folosind unelte simple, ca betele si pietrele ascutite. „Ei au avut inteligenta de a pacali aceste mamifere uriase, reusind sa ucida animalele, in ciuda faptului ca erau mai slabi“, sustine Mark Mullins.
Mark Mullins are 40 de ani, e slab si, evident, are un corp bine lucrat. Inca din adolescenta, el a colectionat varfuri de sageti, sulite, dar si alte unelte antice. In casa lui din Colorado Springs se afla una dintre cele mai mari colectii private de artefacte provenite din Era Glaciara, o perioada care s-a incheiat cu aproximativ 10.000 de ani in urma. Si-a dedicat intreaga viata incercarii de a pune cap la cap povestea oamenilor care au populat la un moment dat emisfera nordica.
Cu toate acestea, sunt surprins sa aflu ca Mark s-a convertit recent la dieta paleo, un mod de a te hrani bazat pe produse care ar fi fost la indemana stramosilor nostri inainte de inventia agriculturii. „Pur si simplu am inceput sa consum ce credeam ca ar fi mancat ei“, spune Mark Mullins, adaugand ca, in cei doi ani de cand a facut schimbarea impreuna cu sotia lui, Marisa, a slabit 30 de kilograme. Surprinzator nu e faptul ca Mark urmeaza dieta ancestrala, ci ca a asteptat atat de mult pana sa devina adeptul ei.

EVOLUTIA UNEI DIETE
„Dieta paleo“ a fost botezata astfel de dr. Loren Cordain, profesor de stiintele sanatatii si ale exercitiului la Universitatea de Stat Colorado din Fort Collins. L-am vizitat la birou a doua zi dupa ce l-am cunoscut pe Mullins. Dr. Cordain imi explica faptul ca dieta poarta multe nume, de la „dieta omului din pestera“ pana la „nutritie ancestrala“ (varianta preferata de cercetatori) sau „nutritie evolutionista“ (un termen folosit in unele cercetari publicate). Toate descriu acelasi concept.
„70% din dieta obisnuita a omului modern e mancare pe care stramosii nostri nu ar fi pus-o in gura“, spune dr. Cordain. Lista cu alimente tabu include cereale, lactate, mazare si fasole, uleiuri procesate, zaharuri adaugate si alcool. „Noi am incercat sa inlocuim aceste surse de calorii cu produse reale – fructe, legume, carne slaba, peste.“ Totusi, chiar daca unii adepti ai dietei paleo nu recunosc, studiile arata ca stramosii nostri au preparat si au consumat cerealele din salbaticie – neprocesate –, cu mii de ani inainte sa-si dea seama cum sa le cultive.
Totul a inceput cu un studiu din 1985, publicat in New England Journal of Medicine. In lucrarea intitulata Nutritia Paleolitica: O analiza a naturii ei si a implicatiilor curente se aduceau argumente ca genomul uman, care a evoluat pe durata a milioane de ani, pur si simplu nu a avut suficient timp sa se adapteze la alimente ca cerealele, lactatele si fasolea (ca sa nu mai vorbim despre dulciuri sau sosuri) . Conceptul i-a amintit doctorului Cordain de o observatie a biologului evolutionist Theodosius Dobzhansky: „In biologie, nimic nu are un inteles decat prin prisma evolutiei“.
Dr. Cordain a citit prima oara studiul in 1987. Intamplator, in acelasi an, cercetatorul si autorul Jared Diamond a publicat un articol in revista Discover, in care numea agricultura „cea mai mare greseala a rasei umane“. In interviurile mele pentru acest material, mai multe persoane au mentionat acel articol vechi de 25 de ani mai mult decat orice alta carte sau studiu publicat de atunci (printre ele se numara si cartea Guns, Germs, and Steel, care, zece ani mai tarziu, i-a adus lui Diamond premiul Pulitzer).
Iata un pasaj din articol: „Scheletele gasite in Grecia si Turcia arata ca inaltimea medie a oamenilor care au trait spre sfarsitul Erei Glaciare era de 175 de centimetri pentru barbati si 165 de centimetri pentru femei. Odata cu practicarea agriculturii, oamenii au inceput sa scada in inaltime, iar pana in anul 3.000 i.Hr., inaltimea stramosilor nostri a atins un nivel de 160 de centimetri pentru barbati si 120 de centimetri pentru femei.“
Intrucat inaltimea este adesea considerata un indicator al starii de sanatate a unei societati, multi sustinatori ai dietei paleo folosesc scaderea in inaltime a oamenilor, odata cu aparitia agriculturii, drept argument pentru a-si sustine punctul de vedere. De ce conteaza asta? Traim in secolul tehnologiei avansate, cand tot mai putini oameni mor de foame sau fac munci fizice extrem de dificile, iar medicina moderna produce tot mai multe solutii pentru bolile pe care le luam unii de la altii. De ce lucrurile care defineau alimentatia in timpuri ancestrale ar trebui sa influenteze modul in care ne hranim astazi?
Ca sa raspundem la ultima intrebare, trebuie sa facem o calatorie in trecutul indepartat al omenirii.
 

Previous1 din 4Next
Poți folosi tastele ← →


Categorii: Nutriție

Comentarii



Aboneaza-te la newsletter-ul Men's Health!






Noutăți