Niciodată doar un ou

0
1205

De Mark Bailey. Adaptare de Oana Popa. Foto: Sun Lee.

Cândva doar o umilă sursă de proteine pentru oamenii muncii, oul de găină și-a clocit ascensiunea de la aliment de bază la preparat gourmet. Și, încă o dată, hipsterii chiar știu despre ce vorbesc. Iată cinci rețete inovatoare care au ca ingredient principal o sursă naturală de multivitamine.

Domnul Balboa s-a străduit cel mai mult să promoveze ouăle ca aliment ideal pentru bărbații care se antrenează să devină mai puternici. Rocky înghițea ouă crude în 1976 și și-a păstrat acest obicei 30 de ani mai târziu, când a revenit în ring. Și pentru muritorii de rând, ouăle fierte tari și cele poșate, cu pâine prăjită, sunt considerate alimente de bază încă din anii ’50: „Nu pleca la muncă fără un ou în stomac“, spunea sloganul unei reclame care s-a dovedit un sfat bun de urmat.

De fapt, fie că mergi la muncă, la sală sau înapoi în pat, ouăle sunt cea mai bună variantă de mic-dejun. Pentru doar 75 de calorii, un ou îți oferă șase grame de proteine de calitate – aproximativ o cincime din valoarea nutrițională a unui piept de pui, la o doisprezecime din prețul cărnii. Oul îți oferă și vitamine B esențiale pentru menținerea nivelului de energie. Cât despre colesterol, poți uita poveștile menite să te sperie: consumul de ouă a fost asociat cu un risc redus de boli cardiovasculare și accident vascular cerebral.

E adevărat că nutriționiștii sunt cei mai mari fani ai ouălor, însă acestea au căpătat valoare și în cercurile amatorilor de bucătărie gourmet. Tot mai multe localuri și restaurante nou-apărute pun oul în rolul de ingredient principal, nu de umplutură, ca până nu demult. „Totul a început cu succesul de anul trecut al culturii brunch-ului“, spune Neil Rankin, bucătar-șef la Bad Egg, un local cu specific coreean și mexican din Moorgate, în Londra. „Are sens. Ouăle sunt o sursă ieftină de proteine de calitate, într-o perioadă în care carnea este din ce în ce mai scumpă. Oul este și un ambasador al gustului rafinat: textura sa moale îl face să rămână pe limbă, amplificând aroma.“

Restaurantele britanice caută să obțină profit din producția covârșitoare de 11,8 miliarde de ouă anual, din Marea Britanie. „Dacă ouăle ar fi rare și ar costa de 10 ori mai mult, ar fi considerate delicatese“, spune Nick Philpot de la cafeneaua Yolk. „În sfârșit, am început să ne dăm seama cât de bune sunt.“ În București, rețete delicioase cu ouă găsești la Simbio, Dianei 4 și Alt Shift.

Pentru cei care doresc experiența unei aventuri culinare zilnice, sănătoase, iată cinci rețete simple, dar ingenioase, de la cei mai buni bucătari din Marea Britanie. Ține tigaia la îndemână, este timpul să spargem ouă.

Fă K.O. zilele de odihnă

O variantă îmbunătățită și picantă a celebrelor ouă cu pâine prăjită, acest festin rapid te va ajuta să treci cu bine peste cele 12 ore de febră musculară.

Ouă poșate, cu avocado și sos de chorizo

De Marcus Wareing de la Tredwell’s

Ingrediente (două porții)

1 ceapă tocată

2 căței de usturoi

2 linguri de frunze de cimbru

½ lingură de mix de condimente măcinate

1 lingură de paprika afumată

50 ml de oțet balsamic

2 linguri de pastă de roșii

1 lingură de melasă

200 g de chorizo

100 g de fâșii de bacon

4 ouă

1 avocado (tăiat cuburi)

zeama de la o jumătate de lămâie

pâine cu maia

1 Pentru a prepara sosul, călește ceapa, usturoiul, ierburile aromate și condimentele într-o tigaie bună, cu ulei de măsline. Adaugă apoi paprika – nu te zgârci, e o sursă surprinzătoare de fier, care va contribui la oxigenarea țesutului muscular pentru viitoarea ta sesiune de antrenament demn de Rocky Balboa. Stropește totul din belșug cu celălalt ingredient italian vedetă, oțetul balsamic, care accelerează absorbția proteinelor, după ce te-ai antrenat toată dimineața boxând cu carcase înghețate de vițel. Se adaugă apoi pasta de roșii, melasa, chorizo-ul și baconul și se ține la foc mic, timp de 30 de minute.

2 Ouăle crude sunt minunate dar, dacă nu obișnuiești să-ți petreci diminețile alergând pe trepte, într-un trening gri, îți recomandăm să încerci rețeta bucătarului Marcus Wareing, vedeta unui restaurant cu două stele Michelin. Fă rost de câteva ouă proaspete, apoi: „Pune apa la fiert, cu puțină sare și oțet de vin alb. Sparge oul într-o ceașcă și pune-l în apa care clocotește.“ Ține-l la fiert timp de trei minute și jumătate, pentru ca gălbenușul să obțină textura ideală.

3 Apoi, e timpul pentru acizii grași Omega-3 care combat durerile musculare, sub forma deliciosului avocado. Amestecă-l cu zeamă de lămâie, un strop de ulei de măsline și asezonează-l, apoi întinde‑l pe felia de pâine cu maia, prăjită. Deasupra, așază sosul de chorizo și oul poșat, pentru a beneficia de o refacere rapidă înainte de a merge la muncă.



1
2
3
4
5
SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here