Mixuri pentru plus de aromă

24 iulie 2015

Amestecă aceste igredientele pentru a da savoare mâncărurilor tale.

Adaptare de Irina Mereacre. Foto: Ralph Smith.

Anticii au petrecut secole perfecționând mixurile de plante și condimente care aveau să le definească specificul gastronomic. Acum că treaba este făcută, folosește aceste combinații în interes propriu. Vei adăuga mâncării tale o doză de mister și de rafinament. Următoarele patru sunt preferatele mele. —Joe Yonan, autorul cărții Eat Your Vegetables

Za’atar/Orientul Mijlociu (sumac, cimbru, sare, semințe de susan)

MH0614_FEA_FOO_04 zaatar

 

Aroma puternică a acestui mix provine de la cimbrul sălbatic, care îi oferă un gust ușor iute. Este delicios în combinație cu un humus cremos și aperitive din iaurt.

Presară-l peste lipii rumenite, friptură de pui, vinete coapte, popcorn.

 

Garam Masala/India (cardamon, ardei cayenne, piper negru, scorțișoară, coriandru, cuișoare, chimion, frunze de dafin)

MH0614_FEA_FOO_06 graham masala

Ingredientele diferă în func­ție de regiune, însă mixul conține, de regulă, și ceva iute. Foloseș­te-l la prepararea fursecurilor, dar și în preparate cu legume, orez sau miel.

Presară-l peste pilaf, spanac sotat, tocană de miel, conopidă la cuptor.

 

Amestec 5 mirodenii/China (scorțișoară, cuișoare, anason stelat, piper negru)

MH0614_FEA_FOO_05 5 mirodenii

Anasonul stelat dă amestecului un gust asemănător cu lemnul dulce, așa că folosește mai puțin decât crezi că este nevoie. Pune prea mult și mâncarea poate căpăta un gust amar.

Presară-l peste coaste de porc făcute pe grătar, piept de rață fript, tocană de vită, biscuiți cu melasă.

 

Dukka/Egipt (chimion, alune de pădure, coriandru, semințe de susan)

MH0614_FEA_FOO_07 dukka

Numele înseamnă, în arabă, „a sfărâma“. ­Textura sfărâmicioasă a amestecului este similară cu cea a pesmetului. Are gust de alune și de cimbru.

Presară-l peste morcovi copți, friptură de pui, somon la cuptor, ouă prăjite.



Categorii: Nutriție

Comentarii



Aboneaza-te la newsletter-ul Men's Health!