Mixuri grecesti

16 noiembrie 2012

Incearca un iaurt aromat, cu o doza considerabila de proteine

1-mh070812-tbl-fla-01.jpg

Adaptare de Irina Mereacre. Foto: Mitch Mandel

IAURTUL GRECESC* SIMPLU CONTINE MAI MULTE PROTEINE DECAT CEL CLASIC. In plus, daca il vei folosi in locul maionezei sau al smantanii, vei consuma mai putine calorii. Testeaza urmatoarele retete impartasite de Michael Psilakis, bucatarul unei taverne din New York si autorul cartii How to Roast a Lamb: New Greek Classic Cooking.
*Il gasesti in orice supermarket.

Ca marinata

STILUL MAROCAN
Amesteca intr-un bol de dimensiuni medii o ceasca de iaurt grecesc cu sucul de la un lime, un strop de otet din vin alb, un fir de marar si cate o lingurita de chimion, coriandru, boia si sofran (toate macinate). Condimenteaza cu sare si piper.
Incearca-l cu carne de miel, vita sau pui

LAMAI PE GRATAR SI USTUROI
Amesteca o ceasca de iaurt grecesc, sucul de la un lime, un strop de otet din vin alb, un catel de usturoi si cate o lingurita de piper verde, seminte de fenicul si coriandru macinat. Pune si feliile rumenite de la o lamaie.
Incearca-l cu carne de miel, vita, peste sau porc.

CURRY SI MENTA
Combina intr-un vas de ceramica o ceasca de iaurt grecesc cu sucul de la un lime, un strop de otet din vin alb, doua linguri de pudra de curry si putina menta tocata. Condimenteaza cu sare si piper, in functie de preferinte.
Incearca-l cu carne de miel, pui, bivol sau vita.

 

 

Ca topping

MIGDALE SCALDATE IN MIERE
Pune intr-un bol mic o lingura plina ochi cu iaurt grecesc si una cu miere. Feliaza fin patru-sase migdale (sau zdrobeste-le in bucati mai mari)si arunca-le in mixtura cu iaurt. Adauga sare si piper.
Intinde-l pe cartofi dulci copti sau fulgi de ovaz.

ARDEI IUTI
Prepara la blender un piure dintr-un ardei iute uscat, un catel de usturoi, o lingurita de boia, putin suc de lime (obtinut dintr-o felie) si coriandru tocat. Amesteca-l cu o cantitate generoasa de iaurt grecesc. Condimenteaza cu sare si piper, dupa gust.
Intinde-l pe tacos cu creveti la gratar.

LIME CU ARDEI FOARTE IUTI
Amesteca intr-un bol mic o lingura plina ochi cu iaurt grecesc, putin suc de lime si putin otet din vin alb. Presara si ardei iuti taiati cat mai marunt (cantitatea o stabilesti tu). Defineste gustul cu un praf de sare si putin piper.
Intinde-l pe gazpacio sau chili con carne.

 

 

Ca sos

ROSII USCATE LA SOARE
Prepara un piure din sase rosii mari, uscate la soare si pastrate in ulei, un catel de usturoi, un sfert dintr-o ceapa medie rumenita pe gratar si putin otet din vin alb. Muta mixtura intr-un bol si adauga jumatate de ceasca de iaurt grecesc si o lingura de ulei de masline. Amesteca bine pana obtii o pasta omogena si fina. Completeaza cu patrunjel si menta maruntite; condimenteaza cu sare si piper.
Combina-l cu paine din cereale integrale sau lipii incalzite.

USTUROI RUMENIT SI ARPAGIC
Amesteca intr-un bol mic jumatate de ceasca de iaurt grecesc, sucul de la jumatate de lamaie si putin otet din vin alb. Marunteste cativa catei de usturoi rumeniti si pune-i in mixtura. Amesteca pana cand pasta devine omogena si adauga o mana de arpagic tocat. Condimenteaza cu sare si piper.
Combina-l cu felii de morcov, bucati de lipie rumenita la cuptor sau aripioare de pui.

TZATZIKI
Amesteca in blender un catel de usturoi zdrobit, sucul de la jumatate de lamaie si putin otet de vin alb. Muta mixtura intr-un bol mic si adauga jumatate de ceasca de iaurt grecesc si o lingura de ulei de masline. Amesteca pana cand obtii o pasta omogena si fina, apoi completeaza cu patrunjel si menta tocate. Condimenteaza cu sare si piper.
Combina-l cu felii de castravete, chipsuri din cartofi sau felii de ardei gras.

* Pentru a prepara piureurile poti folosi fie un blender, fie un robot de bucatarie.
 



Categorii: Nutriție

Comentarii



Aboneaza-te la newsletter-ul Men's Health!






Noutăți