Meniu vienez

0
267

De Mihai Ghiduc. Foto: wiener-kochsalon.com, Gulliver/Thinkstock, Bignai, Maxandrew, Fotolia.

Expertul bucătar al lunii

Karl Wrenkh 05

Karl Wrenkh este fiul unuia dintre cei mai cunoscuți bucătari austrieci, Christian Wrenkh, și coproprietar la Wrenkh. Predă arta gătitului la Wiener Kochsalon.

Pregătește ingredientele

Pentru un șnițel vienez ca la carte
ai nevoie de:

600 de grame de escalop de vită

2 ouă

Sare, făină, pesmet

Ulei sau untură, pentru prăjit

2 felii de lămâie

Câteva fire de pătrunjel, pentru decor

Prepară salata

Ai nevoie de:

600 de grame de cartofi

60 de grame de ceapă tocată

¼ de zeamă de supă

3 linguri de oțet de mere

6 linguri de ulei de dovleac

Fierbe cartofii în apă sărată, 20 de minute. Așteaptă să se răcească astfel încât să-i poți manevra, curăță-i de coajă și feliază-i. Mută-i apoi într-un vas mare, adaugă ceapa și toarnă deasupra supa caldă. Adaugă oțetul și uleiul și asezonează cu sare și piper.

Bate șnițelul

 

Pune făina într-un vas mare, pesmetul în altul, sparge ouăle într-un al treilea și bate-le bine. Așază escalopul pe un tocător din plastic. Cu un ciocan pentru carne, bate-l bine, până ajunge să aibă șase milimetri grosime, pe toată lungimea lui. Ai grijă să netezești bine marginile. Sărează ușor șnițelul și pune-l într-un vas. Dacă pregătești mai multe porții, repetă până termini escalopurile.

Prăjește-l

Trece ușor prin făină fiecare escalop bătut. Nu apăsa, lasă doar cât se prinde la o trecere. Apoi, bagă-l în vasul cu ouă bătute și, la final, în vasul cu pesmet. Ai grijă să fie complet acoperit cu pesmet. Într-un tigaie încinsă, pune ulei, astfel încât șnițelul să plutească. Prăjește-l pe ambele părți, până e auriu. Servește-l, cât e cald, cu lămâie și salata vieneză de cartofi.

Fii isteț!

În loc să bați un sfert de oră la escalopul de vită ca să-l egalezi, mai bine împrietenește-te cu măcelarul. Roagă-l să-ți taie bucățile de carne cât mai drept, ca să ai mai puțin de bătut. Astfel, nu vei obține niciun preparat prea tare și uscat, fiindcă e prea bătut, nici unul prăjit prea mult pe o parte, din cauză că e inegal.

 

Ștrudelul de mere

Dacă vrei un desert gustos pentru masa de Crăciun, e vremea să înveți să faci un ștrudel.

147646539

Prepară aluatul și umplutura

Pune 600 de grame de făină de grâu într-un vas, adaugă un gălbenuș și sare. Toarnă gradat 250 de mililitri de apă și 30-40 de mililitri de ulei vegetal. Amestecă folosind o lingură, până se prinde, apoi frământă. Dacă mai trebuie să adaugi făină, pune câte o linguriță. Formează o bilă mare, unge-o cu ulei și las-o să se ­odihnească, 30 de minute. Între timp, fă umplutura. Ai nevoie de patru linguri de stafide, pe care le scufunzi în apă sau rom, 15 mere medii, curățate și tăiate mărunt, 80 de grame de miez de nucă, tăiat, 100 de grame de zahăr, o lingură de scorțișoară. Amestecă 250 de grame de pesmet cu 200 de grame de unt și coace-l până devine auriu. Mixează toate ingredientele.

Pregătește ștrudelul

Pe o masă acoperită cu făină, rulează aluatul. Ia un prosop de bucătărie, dă-l cu făină, pune-l peste aluat și întoarce-le. Cu mâinile, subțiază aluatul, până începe să devină translucid. Lasă-l un minut și repetă în zonele groase. Taie marginile și unge aluatul cu unt topit. Pune un strat de pesmet și ­nivelează-l cu mâna. Adaugă merele, stafidele, zahărul amestecat cu scorțișoara și nucile. Taie iar marginile. Cu prosopul, adu aluatul peste umplutură. Unge-l cu unt topit. Împăturește-l ca pe un plic, unge-l iar cu unt. Pune-l pe o hârtie de copt, cu partea împăturită în jos, unge-l. Coace-l la cuptorul preîncălzit la 180°C, pentru 40 de minute. Când îl scoți, unge-l cu unt și aruncă pe el zahăr pudră, cât e fierbinte.



LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here