Maximizează potențialul grillului

0
224

De Nick Fauchald. Adaptare de Irina Mereacre. Foto: Sam Kaplan. 

Printre abilitățile bărbaților – capacitatea de a ­întemeia religii, de a scrie poezii sau de a cânta la karaoke – există și talentul de a găti la foc direct. Sau măcar de a încerca: o știe oricine a participat la un picnic cu pui pe jumătate crud, costiţe arse și pește ciopârţit cu spatula. Amatorii de grătare pot evita aceste catastrofe dacă învaţă să facă focul cum trebuie. Acest ghid te va ajuta să prepari mâncare mai bună, de la fripturi fragede la pește prăjit exact cât trebuie. A venit vremea ca noi, bărbaţii, să tratăm în sfârșit grătarul cu respectul care i se cuvine.

Burgeri cu fâșii de vită

Acest sandviș conţine multă carne de vită și este delicios cu un sos preparat pe bază de hrean. Gătește carnea la foc mic, apoi frige-o până când obţii o bucată suculentă, de culoarea rubinului, încălzită în centru.

MH070815_NUT_HEA_02

De ce ai nevoie

¼ ceașcă de sare Kosher

1 lingură de piper negru proaspăt măcinat

1 lingură de pudră de usturoi

1 lingură de boia

1 linguriță de oregano uscat

1 linguriță de chimion

½ linguriță de boia de ardei cayenne

4,5 kilograme de vrăbioară, curățată de grăsime, tăiată în jumătate

16 chifle, tăiate în jumătăți

2 cepe feliate subțire

Cum îi prepari 

1. Amestecă într-un bol sarea, piperul, pudra de usturoi, boiaua, oregano, chimionul și boiaua de ardei cayenne. Freacă bucățile de carne; învelește-le în folie alimentară de plastic. Lasă vita la frigider pentru cel puțin o oră (maximum opt).

2. Preîncălzește grătarul pentru frigere indirectă, cu zone în care focul arde cu mai multă forță și, respectiv, cu mai puțină. Înfășoară așchii din lemn într-o folie de aluminiu și așază-le pe partea fierbinte a grătarului. Pune carnea pe zona mai rece. Acoperă grătarul și lasă vita să se prepare, întorcând-o pe cealaltă parte după 30 de minute, până când un termometru pentru carne introdus în centrul fiecărei bucăți indică 45ºC. Va dura circa o oră.

3. Mută carnea în zona fierbinte a grătarului, frigând-o pe toate părțile până când temperatura internă a acesteia atinge 60ºC, circa cinci minute pe fiecare parte. Las-o să se odihnească 10-15 minute.

4. Feliază carnea subțire, perpendicular pe fibre, și așaz-o pe chifle. Servește cu ceapă și sos de hrean. Vei obține 16 sandvișuri

 Sos cu hrean

Mărunțește pe un tocător un cățel de usturoi și folosește partea plată a cuțitului bucătarului pentru a-l strivi cu un vârf de sare, până când obții o pastă. Pune-o într-un bol. Apoi adaugă o ceașcă de hrean, una de maioneză, două lingurițe de suc de lămâie proaspăt stors și câte una de sare Kosher și piper negru proaspăt măcinat. Amestecă ingredientele. Poți păstra sosul la frigider până la patru zile. (Sosul rămas este delicios cu pui la grătar și cartofi copți.)



1
2
3
SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here