Masa din restaurantul tău preferat s-ar putea să fie mai dezgustătoare decât credeai

1
2091

Știm deja că te poți îmbolnăvi dacă persoana care-ți prepară mâncarea nu se spală pe mâini, dar nu scapi nici atunci când mâncarea ajunge pe masă: obiectele obișnuite de pe mesele restaurantelor pot fi destul de murdare, susține un nou studiu realizat de Universitatea Bowling Green State.

Cercetătorii au colectat probe în șase momente diferite de pe trei tipuri de obiecte obișnuite – solnițe, meniuri și sticle de ketchup – din patru restaurante, iar apoi le-au analizat pentru a vedea ce fel de germeni se ascundeau pe ele. Aceștia au descoperit că bacteriile aerobe, adică cele care cresc și prosperă în locurile unde există oxigen, erau cel mai comun tip de bacterie prezentă pe fiecare dintre suprafețe.

Conform oamenilor de știință, pe 100% dintre sticlele de ketchup și pe 83% dintre meniuri au fost găsite bacterii aerobe.

Bacteriile coliforme – microbi care trăiesc în sistemul digestiv al animalelor cu sânge cald (de exemplu, oamenii) – au fost găsite pe 17% dintre solnițe și pe 4% dintre sticlele de ketchup. E.coli – un tip de bacterie coliformă – a fost identificată pe 4% dintre sticlele de ketchup și pe 8% dintre meniuri.

Dar studiul s-a concentrat doar pe prezența bacteriilor. Asta nu înseamnă neapărat că bacteriile menționate mai sus îți pot face rău. De fapt, majoritatea tulpinilor de bacterii coliforme nu te îmbolnăvesc. Totuși, unele tulpini de E.coli pot provoca boli – cel mai adesea marcate de crampe severe la stomac, diaree și vărsături.

Așa că dacă mănânci cu mâna, cel mai bine ar fi să te speli înainte, pentru a te asigura că nu vei păți nimic, spun cercetătorii. Și dacă te-au dezgustat prea mult germenii din restaurante, ei bine, poți să-ți pregătești oricând mâncarea acasă.

Adaptare: Casa de Traduceri

SHARE

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here