Mai slab cu fiecare minut

24 octombrie 2007

Ultima persoana care m-a intrebat a fost chiar frizerita mea. "Ia spune, ce fel de dieta tii acum?" Ca nutritionist sint obis­nuit cu intrebarea asta.Ma gindeam sa sar peste detaliile stiintifice, sa-i dau un raspuns din trei vorbe, sperind ca o sa treaca la tuns fara alte intrebari. insa exista o pro­blema: regimul meu alimentar nu se potriveste nici unei descrieri cu care sintem obisnuiti. Nu e nici sarac in carbohidrati sau in grasimi si nici hiperproteic. Nu sint ve­getarian si nici nu am renuntat complet la zahar.

Previous1 din 2Next
Poți folosi tastele ← →

Ultima persoana care m-a intrebat a fost chiar frizerita mea. “Ia spune, ce fel de dieta tii acum?” Ca nutritionist sint obis­nuit cu intrebarea asta.

Ma gindeam sa sar peste detaliile stiintifice, sa-i dau un raspuns din trei vorbe, sperind ca o sa treaca la tuns fara alte intrebari. insa exista o pro­blema: regimul meu alimentar nu se potriveste nici unei descrieri cu care sintem obisnuiti. Nu e nici sarac in carbohidrati sau in grasimi si nici hiperproteic. Nu sint ve­getarian si nici nu am renuntat complet la zahar.

Adevarul e ca maninc aproa­pe orice doresc

Si chiar acest lucru face ca regimul meu sa fie eficient. Exista multi experti care sus­tin ca tot ceea ce conteaza e numarul de calorii ingurgitate: daca vrei sa slabesti, trebuie sa ai un aport mai mic de calorii decit cantitatea pe care o arzi prin activitate fi­zica. Pe hirtie, e extrem de logic, insa corpul omenesc e mult mai complex. Nu conteaza doar cit maninci, ci si ce – si cind – maninci.

Sa analizam carbohidratii

Cei care se digera rapid – piinea, pastele, orezul, produsele de patiserie si dulciurile – cresc rapid nivelul glucozei in singe. Asta semnalizeaza organismului sa opreasca arderea (si sa inceapa depozitarea) grasimii; in plus, e fortat sa foloseasca glucidele in exces ca resursa energetica. Carbohidratii care se digera lent (fructele si legumele) mentin nivelul glicemiei la valori normale, permitind organismului sa continue sa foloseasca grasimea pentru energie.

O prajitura foarte dulce si un bol de fructe contin cam acelasi numar de calorii, insa au valori foarte diferite in ceea ce priveste scaderea in greuta-te. Dar iata ce e surprinzator: carbohidratii care se digera rapid nu trebuie totdeauna evitati. De fapt, uneori sint cea mai buna alegere pe care o poti face. Secretul? Temporizarea. Iata cind (si ce) ar trebui sa maninci ca sa ai un corp suplu si musculos.

Reper orar 1: Imediat dupa ce te-ai trezit

Persoanele care iau micul dejun in fiecare zi inregistreaza un risc cu 44% mai mic de a deveni supraponderale si cu 41% mai mic de a dezvolta rezisten­ta la insulina (o stare premergatoare instalarii diabetului zaharat) decit cele care nu iau masa de dimineata.

Cum trebuie sa maninci: Umple-ti farfuria cu alimente bogate in proteine de calitate, carbohidrati ce se digera lent si grasimi sanatoase (vezi tabelul de mai jos). Un aport optim de proteine reduce catabolizarea tesutului muscular si aduce materie prima pentru construirea masei musculare; carbohidratii refac depozitele de energie fara sa creas­ca glicemia;grasimile sanatoase semnalizeaza organismului ca va mai primi “combustibil” = are liber la consumarea grasimii din depozitele adipoase subcutanate.

Reper orar 2: La fiecare 3 ore dupa micul dejun

Daca lasi sa treaca mai mult de 4-5 ore intre mese, glicemia ta va scadea si te vei simti slabit, iritat si obosit. (Atit glicemia redusa, cit si cea peste valorile normale pun probleme de sanatate.) Pentru a combate aceasta stare, organismul secreta cortizol, un hormon care aduce la normal nivelul glicemiei. Problema e ca una dintre modalitatile prin care se face reglarea presupune conversia proteinelor musculare in carbohi-drati, ceea ce duce la sca­derea masei musculare – un feno­men pe care trebuie sa il evitam.

Solutia: mese frecvente. Mincind mai des reusim sa ne mentinem constant nivelul glicemiei si ne protejam muschii impotriva catabolizarii in scopul producerii de energie.

Previous1 din 2Next
Poți folosi tastele ← →


Categorii: Nutriție

Comentarii



Aboneaza-te la newsletter-ul Men's Health!