Luna lui cuptor

24 octombrie 2007

Cele 5 reguli de aur ale grataritului "de interior"Regula nr. 1: Cauta grasimea
Din cauza faptului ca broilerul prajeste carnea la temperaturi mai mari de 260 grade Celsius, sortimentele mai slabe se vor usca de tot. Motiv pentru care ar fi bine sa alegi niste teici mai serioase, cu margini consistente de grasime. Grasimea va disparea pina la final, dar nu va permite uscarea carnii.

1-389poza-interior.jpg

Cele 5 reguli de aur ale grataritului “de interior”

Regula nr. 1: Cauta grasimea

Din cauza faptului ca broilerul prajeste carnea la temperaturi mai mari de 260 grade Celsius, sortimentele mai slabe se vor usca de tot. Motiv pentru care ar fi bine sa alegi niste teici mai serioase, cu margini consistente de grasime. Grasimea va disparea pina la final, dar nu va permite uscarea carnii.

Regula nr. 2: Scapa de apa.

Nu se mai poarta de mult carnea uda: inainte s-o arunci in broiler, tamponeaza bucata de carne cu un servetel de hirtie, chiar daca risti sa pierzi si ultima picatura de marinata. De ce? Apa sau orice alt lichid prezent pe carne va duce la fierberea ei in abur in loc de prajire. Rezultatul: o bucata de carne fada, gri si fara crusta. Exceptie de la regula face sosul de gratar, care provoaca un cu totul alt fel de problema (vezi regula urmatoare).

Regula nr. 3: Mai taie din sos.

Daca nu-ti place sa pui carnea la marinat, da-i o savoare speciala adaugind peste ea foarte putin sos de gratar. Restul de sos il pui dupa ce carnea e facuta, pentru ca daca il arunci pe tot in broiler, zaharurile din sos se vor arde, iar bucata ta de friptura va arata ca un carbune.

Regula nr. 4: tinteste sus.

De obicei, un broiler are cam 3-4 nivele de inaltime la care poti aseza carnea. Cel mai bine este sa-ti prepari cina la nivelul superior (cam la 8-12 cm de rezistenta electrica), pentru ca astfel te vei bucura de o bucata de carne aramie si crocanta. Daca preferi car-nea de pui, asaz-o cu un nivel mai jos.

Regula nr. 5: Scoate-o la timp.

Una dintre cele mai mari greseli pe care le fac mai toti bucatarii de gratar este sa lase carnea la foc prea mult timp. Ia in considerare faptul ca, indiferent de pro­ve­nienta, carnea se va gati inca 3 minute dupa ce o scoti din broiler. Adica, daca o lasi sa se faca de tot in cuptor, pina ajungi sa o maninci se va usca definitiv in farfurie.

Preludiu de pui

1/4 cana vin alb sec 1/4 cana ulei de masline 2 linguri suc proaspat de lamiie 2 catei de usturoi, zdrobiti 2 linguri oregano 1 lingurita boia 4 bucati a 150 g piept de pui dezosat

Cum il prepari:

Pune toate ingredientele intr-o punga mare, sigilabila, si maseaza amestecul peste carnea de pui pina cind aceasta din urma este acoperita cu totul de marinata. Pune totul la frigider pentru doua ore. intre timp, rupe citeva fisii de staniol, lungi de 40 cm. Cind puiul e gata, asaza-l in mijlocul unei folii, din care vei construi, indoindu-i marginile, un castron din staniol.

Peste pieptul de pui, toarna un sfert din marinata in fiecare dintre cele 4 castroane obtinute din folie, apoi aduna marginile de staniol astfel incit puiul sa fie sigilat inauntru. Asaza cele 4 pachetele pe o tigaie si arunca-le in cuptor timp de 12 minute. Per portie: 287 calorii, 35 g proteine, 2 g carbohidrati, 14 g grasime, 0,5 g fibre, 318 mg sodiu. Cartofi dulci-iuti 4 cartofi dulci nici mari, nici mici 2 linguri ulei de masline 1 lingura paprika 1 lingura piper negru Cum ii prepari: Se taie cartofii pe lung, in felii subtiri de 1 cm. Pune feliile de cartofi si celelalte ingrediente intr-o punga sigilabila si amesteca bine, cit sa se acopere cartofii cu sosul de ulei de masline.

Ca de obicei, materialul pe larg il puteti gasi in revista. Numarul de mai va asteapta la standurile de vinzare.



Categorii: Nutriție

Comentarii



Aboneaza-te la newsletter-ul Men's Health!






Noutăți