Invită un porc la cină

0
393

Adaptare de Irina Mereacre. Ilustrații de Guy Shields.

Leagă animalul și rotește-l deasupra flăcării! Doar că aceste metode implică la fel de mult timp pentru pregătire cât îți ia să prepari mâncarea. Depune mai puțin efort aplicând sfaturile lui Mashama Bailey, chef la restaurantul The Grey din Savannah.
—PAUL KITA

Aprovizionează-te

Mai întâi, asigură-te că ai un grătar care poate susține porcul – cu o suprafață de circa 45×75 cm. Ca să menții o temperatură constantă, folosește o butelie de propan. Apoi, sună un măcelar și comandă un purcel de lapte de circa nouă kilograme. Este o cerință specială, așa că fă-o cu o săptămână în avans. De asemenea, cumpără-ți mănuși, un rulou de folie de aluminiu și o canistră plină cu combustibil.

Pregătește porcul

Preîncălzește grătarul la o temperatură de 190ºC. Pune animalul pe o tavă de copt mare și unge-l cu ulei de măsline atât pe exterior, cât și pe interior. Condimentează cu sare și piper din belșug (pe ambele părți). Folosind vârful unui cuțit ascuțit, fă o incizie mică în piele și introdu un cățel de usturoi curățat. Repetă procesul până când scapi de toată căpățâna.

Încinge atmosfera

Acoperă porcul cu un strat de folie. Ia-ți mănușile, așază animalul direct pe grătar și pune capacul. La fiecare 15 minute, rotește carnea la 45 de grade ca să se coacă uniform. Când pielea devine crocantă și prăjită, după 60-90 de minute, pune-ți din nou mănușile, întoarce porcul pe partea cealaltă și repetă procesul. Dacă începe să se ardă vreo bucată de carne, învelește-o cu folie.

Fă-ţi mixul de condimente

Între timp, scoate un bol și fă un amestec din ingrediente pe care probabil că le ai deja: 900 de grame de zahăr brun, jumătate de ceașcă de sare Kosher, câte două linguri de boia de ardei, pudră de usturoi, pudră de ceapă și mix de ienibahar măcinat. Pune și câte o lingură de boia de ardei cayenne, piper negru măcinat și pudră de muștar. Presară mixul peste carne după ce o feliezi.

Taie bestia!

Ai terminat când pielea este crocantă și carnea este fragedă. (Introdu termometrul pentru carne în cele mai groase părţi ale cefei și ale pulpei; ar trebui să indice cel puţin 75ºC.) Pune o tavă mare sub porc și ridică bestia de pe grătar; mut-o pe o masă acoperită cu folie. Las-o să stea cel puţin 30 de minute. Apoi taie totul în bucăţi mici și presară mixul de condimente. Umple chifle proaspete cu carne, murături și sos barbecue.

Încearcă un ospăţ mobil

Vrei să dai o petrecere în parc sau pe plajă? Te poţi deplasa cu ușurinţă folosind cutia La Caja China. Este vorba despre o roabă căptușită cu aluminiu și dotată cu un capac. Introduci carnea și legumele preferate, apoi pui cărbunii pe capacul plat, care arată ca o tavă, și aprinzi focul. Cărbunii încing cutia, ceea ce ajută chiar și la prepararea bucăţilor tari precum pulpa sau ceafa de porc. Preţul unui model începe de la 400 de euro și ajunge până la 1.999,99 pentru unul metalic (lacajachina.eu).

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here