Instructorul de slabit – ea stie cum sa pierzi kilograme

0
274

Ceaiul granulat este la fel de sanatos ca si cel natural?
Crip Cip, Via E-mail

Daca vrei un ceai de fructe granulat, vei avea o surpriza. Va fi poate gustos, dar mult diferit de unul natural. Posibil sa contina si extract de ceai negru – cu efect revigorant, dar net diferit de cel scontat din partea fructelor in sine. In procedeul de preparare intervin mai multe etape – obtinerea extractului de fruct, adaugare de zahar, arome si coloranti (adica multe E-uri), iar ceea ce rezulta este departe de proprietatile curative ale ceaiului natural din aceeasi planta. Majoritatea tipurilor sint “mai productive”, adica la aceeasi cantitate de asemenea produs, comparativ cu unul clasic, obtii un preparat mai aromat si cu gust mai pregnant.

Cereale la cutie

Ce sint cerealele expandate? Au aceleasi proprietati ca si celelalte?
Cipi, Rm. Sarat

Efectele benefice ale celor doua forme de cereale sint similare. Atit fulgii de cereale, cit si preparatele expandate necesita un procedeu de “gatire” prealabila a boabelor, carora li se da apoi forma caracteristica. Prepararea include si un adaos de sirop de malt, sare, amidon, zahar, in functie de reteta, dar mai ales un control riguros al umiditatii. Iti recomand sa citesti eticheta pentru a vedea ce s-a adaugat in produs. Pentru cerealele expandate, la finalul procedeului tehnologic, forma este data de o manipulare la temperaturi si presiuni crescute si la o umiditate predeterminata.

Scaderea brusca de presiune transforma apa din boabe in vapori si astfel apare fenomenul de umtare-expandare. Cerealele expandate sint mai sensibile decit fulgii la modificarile de umiditate din mediu si pentru a le pastra cit mai mult gustul unii producatori prefera sa le acopere cu o crusta crocanta.

Dr. Adriana Dima este consultant nutritie la “Cella Center” (str. Sf. Elefterie, nr. 54, Bucuresti, tel.: 021/ 410 98 52).
Scrie-i la [email protected]

SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here