Instructorul de slabit

0
276

Este sanatoasa mincarea congelata?
Dan, Buzau

E mai sanatos sa consumi zilnic alimente care au fost congelate in stare proaspata, fara a fi fierte in prealabil si fara adaos de conservanti, decit sa faci piata, sa gatesti o data pe saptamina si sa pastrezi mincarea in frigider, sperind ca va fi buna cit mai multe zile. Mincarea congelata reprezinta o solutie preferabila legumelor conservate prin fierbere, dar nu se justifica vara, cind legumele proaspete sint din belsug. Nu uita ca ai nevoie si de carne slaba, lactate, cereale sau fructe. Celor predispusi la alergii le recomand sa evite pestele oceanic congelat – uneori, contine histamina, un aminoacid cu rol in reactiile alergice si care nu se distruge prin fierbere.

Fructe caloricoase

E adevarat ca si fructele ingrasa?
Vali, Bacau

Desigur, daca maninci zilnic kilograme de struguri sau de banane. Majoritatea alimentelor ingrasa cind sint consumate in exces. Exceptie fac citeva legume foarte sarace in calorii si apa. Exista grupa fructelor ce contin mai putine zaharuri – lamiile, grepfrutul alb, kiwi, merele, portocalele – si cea a fructelor mai dulci si mai bogate in calorii – prunele, bananele, strugurii. Trei-patru sute de grame de mere sau portocale pe zi reprezinta o cantitate rezonabila. Si un mic secret: bananele verzi ingrasa mai putin decit cele coapte.

Dictionarul de E-uri periculoase

  • E160(c) – Extract de paprika. Evita-l, este interzis in anumite tari.
  • E210 – Acid benzoic. Este utilizat in medicamente. Poate provoca disfunctii neurologice si hiperactivitate la copii.
  • E211 – Benzoat de sodiu. Antiseptic si conservant, cauzeaza urticarie si agraveaza astmul.

Dr. Adriana Dima este consultant nutritie la “Cella Center” (str. Sf. Elefterie 54, Bucuresti,tel.: 021/ 410 98 52). Scrie-i la [email protected]

SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here