Care e adevăratul motiv pentru care te îngrași iarna?

0
2419
Un nou studiu al cercetătorilor candadieni arată că soarele joacă un rol mai important decât te-ai fi gândit. 
Un nou studiu al cercetătorilor canadieni arată că soarele joacă un rol mai important decât te-ai fi gândit. 

Slăbitul devine o problemă de interes aproape general în ianuarie, ceea ce nu e deloc prea greu de înțeles. Probabil că toate bunătățile pe care le-ai mâncat de sărbători au început să se vadă. Și totuși, nu trebuie să pierzi din vedere că cifra pe care o arată cântarul depinde de mulți factori, inclusiv de cât de mult timp petreci afară. Noul studiu al oamenilor de știință de la Universitatea din Alberta, Canada, demonstrează că lipsa soarelui e o cauză importantă pentru stocurile de grăsime pe care și le face corpul tău.

Echipa a pornit cercetarea având un obiectiv diferit, anume acela de a fabrica celule de grăsime care ar putea produce insulină de tipul celei folosite pentru tratamentul diabetului de tip I. Pe parcurs a trebuit să realizeze mai multe experimente de control care implicau expunerea celulelor la diferite culori de lumină.

În felul acesta au făcut o descoperire întâmplătoare și neașteptată: celulele de grăsime, de genul celor care se găsesc chiar sub piele, se contractă atunci când sunt expuse la lumină albastră. „Pe măsură ce făceam aceste exprimente, am putut observa o reacție relativ mică dar consistentă a celulelor de grăsime”, explică autorul studiului Peter Light, Ph.D., director al Institutului pentru Diabet Alberta. Asta înseamnă că celulele expuse acestui tip de lumină stochează mai puțină grăsime decât cele ținute la întuneric.

Light (n. trad. – „Lumină”) (da, nu e nicio glumă, chiar așa se numește autorul studiului) ne spune că echipa de cercetare a petrecut câțiva ani testând reacțiile a diverse tipuri de celule, inclusiv de la șoareci sau șobolani.

„Ceea ce m-a surprins realmente s-a întâmplat când am luat legătura cu câțiva chirurgi din Edmonton și am recoltat mostre de piele și grăsime de la departamentul de chirurgie estetică”, continuă Light. „Am pus aceste mostre printre culturile experimentale și am măsurat reacția la lumină. Am observat același rezultat”.

Efectul de contractare depinde de o sursă de lumină albastră foarte strălucitore. Iar acesta este faptul care poate face mai clară semnificația studiului. „Soarele e singurul care oferă acest tip de lumină. Mai mult, un procent foarte mic de lumină albastră – de la 1 la 5% – îți poate pătrunde prin piele”.

De ce? Cel mai important sistem al corpului care reacționează la lumină albastră se găsește în ochi și este responsabil de reglarea ritmului circadian. Ochiul se comportă ca un ceas biologic pentru reglarea somnului. În mod destul de surprinzător, același traseu molecular e parcurs de lumină și în celulele de grăsime. Light consideră că aici avem de-a face cu un soi de ceas biologic al celulelor de grăsime. Acest fapt oferă o potențială exlicație plauzibilă variațiilor sezoniere de greutate, respectiv faptului că iarna  te îngrași  iar vara slăbești.

O simplă explicație evoluționistă  pare să explice întregul fenomen. Pe măsură ce zilele devin mai reci și mai întunecoase, stocăm mai multă grăsime. Un motiv care să explice acest fapt ar fi că strămoșilor noștri le era mai dificil să facă rost de hrană în timpul iernii, spune Light.

Light e departe de a recomanda statul la soare până capeți o culoare roșiatică (cancerul la piele e foarte real, din păcate). Dar rezultatele sale sunt totuși foarte importante. „Trebuie să avem în vedere mai mult decât vitamina D. Trebuie să vedem care anume e nivelul bun de expunere solară și ce îi folosește cel mai mult corpului”, continuă Light.

Desigur că și alți factori joacă un rol hotărâtor în acumularea de kilograme de peste iarnă. De exemplu, probabil că ești mai puțin activ și mănânci mai multe alimente nu tocmai sănătoase. Toate astea au o contribuție semnificativă la îngrășat.

Dar cum cantitatea de soare din timpul iernii nu e ceva ce să poți controla în prea mare măsură, nu îți rămâne decât să ai grijă de acele aspecte care țin totuși de tine și alegerile tale.

 

SOURCEMen's Health
SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here