Hrana pentru minte

0
301

Asculta aici, amice. La creierul ala al tau te gin\’desti? in fiecare zi, il torturezi, il taxezi si ii lasi pe altii sa-ti ciuguleasca din el, dar exista un singur lucru pe care nu il faci pentru el: nu-l hranesti. Bineinteles, maninci din belsug, dar creierul nu ti-l stimulezi niciodata. De fapt, am putea chiar sa spunem ca materia ta cenusie moare de foame, bazindu-ne pe faptul ca te concentrezi atit de mult la serviciu, ca iti aduci aminte de zilele de nastere (de a ta, adica) si de combinatia de cifre si litere de la interfonul apropiatilor tai. Nu-ti amintesti nimic din toate astea? Exact ce spuneam. Ai nevoie urgenta de ajutor.

De aceea, urmind exemplul celor de la UNICEF, am pregatit pentru mintea ta cea malnutrita un kit de urgenta si ti l-am parasutat in aceste pagini. Fiecare aliment pus de noi acolo are un efect benefic imediat (creste memoria, ascute concentrarea, furnizeaza replici de agatat destepte), care ii va fi oricind de ajutor creierului tau, dar mai ales acolo unde acesta are mai mare nevoie adica, in cimpul muncii. Noi numim asta Dieta Barbatului Care Gindeste si, sincer, ai fi un mare fraier daca n-ai incerca-o si tu.

Luni, 8:00 – Am prezentare in powerpoint

Trebuie sa maninci: fulgi de ovaz cu scortisoara si zahar brun. Cercetatorii au descoperit ca daca maninci alimente bogate in carbohidrati, precum ovazul, e ca si cum ti-ai face o injectie cu glucoza, alias zahar in singe, direct in creier (fara sa trebuiasca sa explici de ce iese o seringa din capul tau). Corpul tau isi ia glucoza din carbohidrati si hraneste corpul cu ea, dar mai ales creierul , spune Arnold Scheibel, fost director al UCLA Brain Research Institute (Institutul pentru Studiul Creierului al Universitatii din Los Angeles).

Cu alte cuvinte, cu cit concentratia de glucoza din singele tau e mai aproape de nivelul optim, cu atit iti functioneaza mai bine memoria si concentrarea. Nu suporti ovazul nici macar atunci cind e in combinatie cu scortisoara si zahar brun? Atunci baga repede o banana sau un covrig cu susan; si ei se transforma la fel de repede in glucoza.

Marti, 3:30 p.m – Toropeala de dupa-amiaza

Trebuie sa maninci: o ceasca de cafea si doua fursecuri cu ciocolata. Combustibilul original, proaspat preparat. Cercetatorii britanici au observat ca cei care consuma echivalentul de cofeina al unei singure cesti de cafea (aproximativ) au demonstrat abilitati crescute cind a venit vorba de rezolvarea problemelor si de atentie. incearca sa-ti inmoi cafeaua cu doua fursecuri cu cioco-lata, o gogoasa sau o felie de brinza (cas\’caval sau Gouda).

Grasimea din aceste brinzeturi ajuta la eliberarea colecistokininei, un hormon eliberat local de tubul digestiv si care inceti-neste golirea stomacului, lucru care poate maximiza absorbtia de cofeina , sustine dr. John Allred, profesor de stiinta alimentara la Universitatea de Stat din Ohio, USA. Opreste-te dupa o ceasca; tot studiile au dovedit ca cei care au consumat mai multa cofeina au cam picat testele de atentie.

1
2
SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here