Gyros: pur și simplu delicios

20 august 2015

Acest sandviș grecesc combină carnea condimentată și sosul de iaurt cu usturoi, surclasând aromele oricărui alt tip de preparat similar.

Previous1 din 2Next
Poți folosi tastele ← →

De Paul Kita. Adaptare de Irina Mereacre. Foto: Matt Stacey. Ilustrații: Michael Hoeweler.

Expertul bucătar al lunii

MH070814_ADV_GUY_02

Michael Psilakis este autorul cărții How to Roast a Lamb, chef și proprietar al mai multor restaurante grecești, inclusiv Kefi din New York și MP Taverna din Long Island.

De ce ai nevoie

450 grame de pulpă de miel dezosată (costițele sunt un substitut bun)

1 ceașcă de vin roșu

½ ceașcă de zahăr

3 căței de usturoi mărunțiți

2 cepe roșii feliate

2 frunze de dafin

1 lingură de oregano uscat, plus extra pentru condimentarea lipiei

2 linguri de sare

3 linguri de semințe de chimion

2 linguri de semințe de muștar

1 lingură de semințe de fenicul

½ lingură de coriandru

½ lingură de păstăi de cardamom

½ lingură de scorțișoară măcinată

1 praf de cuișoare măcinate

4 lipii

Ulei de măsline pentru uns și stropit

Sos tzatziki (vezi pagina alăturată)

1 lămâie

Castravete, roșie și ceapă tăiate cuburi 

 

Cum îl prepari

Rade carnea

Ține carnea de miel în congelator timp de 10 minute, ca s-o feliezi mai ușor. Îndepărtează excesul de grăsime, folosind un cuțit de curățat; apoi folosește un chef’s knife, ca să tai fâșii subțiri, cu lungimea de șapte-opt centimetri, perpendicular pe fibre.

Îmbat-o

Într-o cratiță medie combină vinul, zahărul, usturoiul, ce­­­­­­pele roșii, frunzele de dafin, oregano, sarea și două cești de apă. Fierbe mixtura și las-o să clocotească până rămâne jumătate din lichid, (20 de minute). Răcește saramura în frigider. Pune-o împreună cu mielul într-o pungă care se închide etanș și las-o 30 de minute în congelator.

Dă-i savoare

Încălzește o tigaie mare la foc mic spre mediu. Adaugă cele trei tipuri de semințe, cori­an­-
drul, cardamomul, scorți-șoara și cuișoarele. Rume-nește-le, amestecând des, până când eliberează arome, 5-10 minute. Transferă-le într-o râșniță și macină-le.

Aprinde focul

Preîncălzește grătarul la foc puternic. Scoate carnea din saramură și presară mixul de condimente, după gust. Frige mielul 1-2 minute pe fiecare parte. Unge lipiile cu ulei de măsline și condimentează cu sare, piper negru și oregano. Frige-le până când au urme de bare, circa 15 secunde pe fiecare parte.

Rulează

Pune niște tzatziki pe partea moale a fiecărei lipii. Împarte carnea pe lipii și adaugă puțin ulei de măsline, suc de lămâie, bucăți de castraveți, tomate și ceapă roșie. La final, adaugă și sosurile din farfuria în care a stat carnea. Vei obține patru porții

O porție are: 382 calorii, 26 grame proteine, 40 grame carbohidrați (5 grame fibre), 12 grame grăsimi.

 

Rulează bine

Ca să nu-ți curgă ulei pe brațe, înfășoară gyros-ul în folie de aluminiu. Iată cum:

Așază lipia

MH070814_ADV_GUY_05

Pune gyros-ul pe diagonală, pe o folie de aluminiu de 20 de centimetri, cu vârful îndreptat spre colțul de jos din stânga. (Dacă ești stângaci, inversează instrucțiunile.) Bagă mâna stângă pe sub folie.

Strânge bine

MH070814_ADV_GUY_06

Împăturește excesul de folie la baza gyros-ului, ca să ții sosul în interior. Cu mâna dreaptă, adu colțul stâng de sus al foliei peste gyros, la circa două treimi față de partea superioară. Sandvișul ar trebui să stea fixat.

Prinde-l

MH070814_ADV_GUY_07

În timp ce ții gyros-ul strâns, trage marginea dreaptă a foliei peste stânga. Acum ar trebui să-ți poți relaxa mâna, fără ca gyros-ul să se desfacă. Dacă se întâmplă asta, repetă pasul 2.

Rulează, adaugă, mușcă

MH070814_ADV_GUY_08

Trage în jos excesul de folie din spatele gyros-ului ca să rămână mai multă lipie în exterior. Acum, în timp ce ții gyros-ul pe verticală, îi poți adăuga sos tzatziki, ulei de măsline sau legume. Poftă mare!

Previous1 din 2Next
Poți folosi tastele ← →


Categorii: Nutriție

Comentarii



Aboneaza-te la newsletter-ul Men's Health!