Gustari inghetate

0
291

Pana acum, poti sa spui ca esti specialist in… uitatul prin frigider, lucrurile decurgand cam in felul urmator: deschizi usa acestuia si te holbezi inauntru, intrebandu-te ce-i de mincare. Apoi iti iei o bere din el si trantesti la loc usa. A, era sa uit, si te intinzi resemnat dupa numarul firmei care livreaza pizza.

OK, acum a venit timpul sa treci la urmatorul nivel: sa te holbezi si-n congelator. Din pacate, congelatoarele majoritatii masculine aduc mai degraba cu o fortareata pustie a vreunui cavaler singuratic: in general, nu gasesti acolo decat tot felul de recipiente pentru cuburi de gheata si, probabil (in cel mai bun caz), gatul unei sticle de votca, care arata ca un catarg de Titanic esuat printre aisberguri.

Pacat, pentru ca el, congelatorul, e de fapt eroul nedescoperit inca din bucataria ta. Acesta ar trebui sa contina deja pungi intregi de fructe si legume congelate pentru chestiile alea delicioase pe care te tot indemnam noi sa ti le prepari.

Regula congelatorului:

Proaspat nu inseamna intotdeauna mai bun sau mai gustos.

Snobii culinari si-ar taia mai degraba varful limbii intr-un cutit dintr-alea speciale de folosesc marii maestri bucatari decat sa recunoasca asta: citeodata chestiile congelate sant mai bune la gust decit cele proaspete – mai ales atunci cand e vorba despre vreo leguma care nu este de sezon. De ce? “Pentru ca tehnologia de congelare a avansat mult in ultima vreme”, spune Douglas Archer, specialist in alimente si profesor la Universitatea din Florida.

Companiile care se ocupa cu procesarea alimentelor au imbu­natatit mult tehnologia introdusa in 1924 de catre Clarence Birdseye. Acesta si-a brevetat tehnologia dupa ce i-a studiat multa vreme pe eschi­mosi si a constatat ca inghetarea rapida a alimentelor previne formarea cristalelor mari de gheata, care provoaca distrugerea celulelor din legumele si fructele proaspete, temperatura ideala pentru conservarea alimentelor fiind astfel de -17,7˚ Celsius.

Cerce­tatorii americani s-au prins de chestia asta de mai bine de juma­tate de secol, iar acum stim ca mazarea ingheata cel mai bine atunci cand, pentru a i se scadea temperatura, e trecuta de la temperatura camerei la cea de 0˚ C intr-un interval de 3-4 minute, in timp ce bucatelele de morcov au nevoie de 6\’, iar cartofii “pra­jiti” necesita chiar si 12\’. Asa-numitele studii de toleranta timp-temperatura au ajutat la transformarea alimentelor congelate dintr-un terci greu recognoscibil in niste inlocuitori chiar convingatori pentru hrana proaspata.

Motivul principal: cei care pro­­ce­seaza fructele si legumele le culeg cand acestea sunt foarte coapte, nefiind necesar sa le culegi mult mai repede pentru a rezista transportului de sute sau mii de km inainte de a ajunge pe rafturile supermarketului de langa tine. Astfel, dupa ce au fost culese, fructele si legumele sunt trecute prin apa fierbinte, pentru a distruge bacteriile si enzimele din cauza carora acestea isi pierd din culoare si textura.

Apoi, alimentele sunt imediat congelate, fapt care le mentine intr-o stare de “animatie suspendata”. Alimentele astea mai pot fi supuse unui jet de aer extrem de rece in timp ce sunt trecute printr-un tunel sau printr-un conveier ori chiar scaldate intr-un lichid refrigerant, cum ar fi holocarbonul.

Nutritia reprezinta un factor important care ne intuenteaza viata. Citeste intreg articolul de la pagina 88 al revistei MH de noiembrie.

SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here