Gătește pentru tine

0
317

Editat de Adina Steiman • Adaptare de Magda Achim • Fotografii de Misha Gravenor

O felie de pizza pe jumătate reîncălzită, mâncată deasupra chiuvetei și înghițită cu mormăituri de satisfacție reprezintă, pentru mulți bărbați, cadrul de bază al unei mese solo. Până la urmă, dacă nu e nicio femeie prin preajmă, la ce să-ți mai bați capul să gătești? De ce să scoți o farfurie adevărată, să te așezi și să înduri toate celelalte chinuri inutile? E mai simplu să mănânci direct dintr-o cutie de carton.

Dar a găti pentru tine poate fi o declarație de independență. Poți să gătești exact cum îți place și nu ești obligat să faci curățenie imediat. (Sau deloc, dacă mănânci direct din cratiță, lucru puțin probabil, însă.) Și, paradoxal, înveți să gătești mai bine pentru altcineva, astfel că odată ce se va ivi ocazia unei întâlniri, nu va mai trebui să te prefaci că ești as în ale bucătăriei.

Nu ai nevoie de multe ca să gătești bine doar pentru tine. O tigaie din fontă și un cuțit bun sunt lucrurile principale. Tigaia o poți cumpăra de la orice magazin de articole de bucătărie; toate sunt la fel, sunt durabile, doar că se înnegresc și se fac mai bune pe măsură ce îmbătrânesc. Ca și tigaia, dacă ai cuțitul potrivit, îl vei folosi pentru tot restul vieții. Eu m-am obișnuit atât de mult cu el, că ar putea fi la fel de bine și o proteză. Nu te uita la bani, dacă vrei să ai ce e mai bun. Când gătești cu tigăi deformate și cuțite care nu taie, nu iese ce trebuie.

Același principiu este valabil și pentru mâncare. Păstrează la îndemână o sticlă cu ulei de măsline bun. Procură-ți o cutie mare de sare granulată. Caută carne de calitate și gătește-o la foc mare; nu contează că sare ulei și iese fum. Fierbe pastele în apă sărată, prăjește ouăle în unt și frige hamburgerii în tigaia neagră. Continuă să faci aceste lucruri la nesfârșit, singur, iar gătitul va deveni parte integrantă din tine. Și asta înseamnă că ești pregătit să împărtășești această experiență cu ceilalți.

Josh Ozersky scrie despre mâncare și restaurante. Este autorul cărții The Hamburger: A History.

 

1
2
3
4
SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here