Gătește pentru prieteni

0
300

Eseu de Ian Knauer

Să pregătești un ospăț pentru prieteni e ca și cum ai pilota un avion pe timp de furtună. Nimeni nu vrea să asiste la un miting aviatic, ci doar să vadă avionul ajuns cu bine la sol. Acest lucru l-am aflat cu câțiva ani în urmă, când am încercat să pregătesc o masă de calibrul unui maestru bucătar pentru 30 dintre prietenii mei. În cele din urmă am ars peștele delicat și am transformat spuma de alge marine într-o amestecătură ce aducea cu mătasea broaștei. Întrebarea m-a lovit prea târziu: oare de ce n-am făcut o oală mare cu supă-cremă?

Recunoaște: casa ta nu este restaurant. Iar prietenii tăi nu vor să te vadă asudând și înjurând în bucătărie, străduindu-te să pari Gordon Ramsay. Mai mult decât orice, oamenii sunt impresionați de o gazdă calmă, stăpână pe sine, care îi întâmpină cu o băutură rece și nu îi lasă să aștepte prea mult mâncarea. Prietenii tăi sunt încântați să înfulece orice e gătit în casă și servit ca în familie.

Așa că gândește în perspectivă și muncește în consecință. Începe pregătirile cu cel puțin o zi înaintea sosirii invitaților. Nu te complica, alege mâncăruri pe gustul tuturor și creează-ți propriile tradiții. Fii cel care dă superpetrecerea verii.

În aceste zile sunt gazda unei petreceri cu purcel la proțap pe care o dau în fiecare vară la ferma familiei mele. Când scoatem bestia lucind din proțap și o ducem la masa de picnic acoperită cu hârtie, sucurile care picură din ea pe tot drumul amintesc de o scenă din Walking Dead. Prietenii mei se transformă într-o ceată de zombi ahtiați după carnea de porc, care smulg și mestecă șoriciul crocant și carnea afumată, mormăind în semn de aprobare. E o masă pe care n-o vei putea comanda niciodată într-un restaurant. Și acesta-i scopul.

Ian Knauer este autorul cărții The Farm: Rustic Recipes for a Year of Incredible Food.

 

1
2
3
4
SHARE

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here